A szokás hatalma Játék

A FogyókúraBlog.hu és a Csaparus kiadó közös játéka során megnyerheted Charles Duhigg: A szokás hatalma című könyvét.

A könyv segít abban, hogy felismerd  és megváltoztasd azokat a szokásaidat, melyek meggátolnak Téged a sikeres és tartós súlycsökkentésben.

 

 

Részlet a könyvből:

A tudósok szerint a szokások azért jönnek létre, mert az agy folyamatosan keresi a módját, hogy miként takarékoskodhat az energiával. Szokások nélkül az agyunk leállna, mert túlterhelnék a mindennapi élet apró-cseprő dolgai. A gond csak az, hogy az agy nem tudja megkülönböztetni a jó és a rossz szokásokat, így a rossz szokások is ott lappanganak a sötétben, a megfelelő jelre és jutalomra várva.

A jó hír, hogy a szokások nem örökkévalóak.  Amikor egy szokás kialakul, az agy nem vesz részt teljes mértékben a döntéshozatalban, hanem lazít vagy más feladatokra összpontosít. Hacsak tudatosan nem küzdünk egy szokás ellen- új rutinokat kialakítva -, a minta önműködően működésbe lép.

Vegyük például a gyorséttermeket! Ha fáradtak vagyunk egy hosszú munkanap után, és a hazaúton a gyerekek megéheznek az autóban, ésszerű – csak most az egyszer – megállni egy MCDonald’s-nál vagy egy Burger Kingnél. Egyetlen adag húspogácsa  egy kis sózott sült krumplival és cukros üdítőitallal még talán nem is jelent olyan nagy veszélyt az egészségünkre. Hiszen nem fogunk belőle rendszert csinálni.

A kutatások azt mutatják, hogy a családok általában nem szándékoznak rendszeresen gyorsétterembe járni. A havonta egyszeri viselkedésminta azonban lassanként heti egyszeri, majd heti kétszeri viselkedéssé válik- mivel a jelek és a jutalom egy szokást hoznak létre-, míg végül a gyerekek egészségtelen mennyiségű hamburgert és sült krumplit nem kezdenek fogyasztani.

 

Játék időtartalma: 2012. október 15-november 15-ig tart.

Játék menete: Add meg a neved és az email címed,  válaszolj a feltett kérdésekre, majd nyomd meg a “válaszok elküldése” gombot.

Fontos: A nyertesekkel emailben vesszük fel a kapcsolatot ezért fontos, hogy valós email címet adj meg! Mi is utáljuk a spamet! Adataidat bizalmasan kezeljük, nem adjuk oda senkinek!


Azzal, hogy részt veszel a FogyókúraBlog.hu játékában tudomásul veszed, hogy feliratkozol a FogyókúraBlog.hu hírlevelére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük