Fogyókúra szabotőrök / I.

Amint elhatározod, hogy fogyókúrázni fogsz azt veszed észre, hogy megjelennek a környezetedben a fogyókúra szabotőrök.

Ők olyan emberek akik nem támogatják a fogyókúrád, sőt akarva akaratlanul próbálják szabotálni, megakadályozni a súlycsökkentésed. Nem azért teszik, hogy ártsanak vele, egyszerűen félnek a változástól, félnek attól, hogy felborítod eddigi kényelmes életüket.

Fontos, hogy tudd ezek az emberek nem ellened vannak, csak önmaguk kényelmi zónáját védik.

Ahhoz, hogy felvedd velük a harcot ismerned kell milyen típusú szabotőrrel állsz szembe.

 

1. Tukmáló típus

Ők a legveszélyesebbek hiszen merő szeretetből, jó szándékból fogják rád tukmálni a következő adag ételt, a plusz szelet sütit.
Ebbe a típusba tartoznak a szüleid, nagyszüleid akik egy-egy látogatás alkalmával merő szeretetből kínálgatja a saját készítésű házi sütemény csodáikat még abban az esetben is ha tudják, hogy fogyókúrázol. Nem a rossz szándék vezérli őket egyszerűen szeretetüket szeretnék kifejezni az étellel.
Egy-egy baráti, haveri összejövetelen az étkezés alkalmával már már tolakodónak tukmál a házigazda. „Vegyél még! Nem ízlik? Ettől az egy adaggal még nem ártasz a fogyókúrádnak!”
A párod a fogyókúrád óta egyre többször tér haza egy-egy adag frissen sült péksüteménnyel vagy gyakrabban lep meg a kedvenc csokiddal.
A munkahelyeden folyamatosan tukmálják rád a kollégák a hétvégén, új recept alapján elkészített desszertjeiket.

Miért teszik ezt?

  • A szeretetüket akarják kifejezni.
  • Szeretnék kivívni az elismerésed.
  • Szeretnék ha rájuk figyelnél.
  • Önértékelési zavarral küzdenek és így próbálnak bezsebelni egy-két jó szót, dicséretet.

Mit tehetsz ellenük?

Le kell ülni és meg kell beszélni Velük, hogy Te most fogyókúrázol és számodra nagyon fontos, hogy ezt tiszteletben tartsák.
Ha mégis tukmálnak akkor kedvesen, de határozottan utasítsd vissza őket.

 

2. Zsarnok típus

Ebbe a típusba általában az az ember tartozik akitől a legtöbb támogatást, szeretetet várjuk.
Ő a párunk! Akit szintén nem rossz szándék vezérel, egyszerűen megijed a változástól. Fél attól, hogy elveszít minket. Ezért mindent megtesz, hogy ne legyen eredményes a fogyókúrád.
Megszól ha fogyókúrás, egészséges étel kerül az asztalra. Folyamatosan kritizál, rosszindulatú megjegyzéseket tesz.
Előjöhetnek a tiltások: „Nem mehetsz el a mai edzésre! Nem kerülhet az asztalra ilyen-olyan étel!”
Ettől a családi hangulat egyre feszültebb. Ez pedig ahhoz vezet, hogy evéssel próbálod meg kompenzálni a benned felgyülemlett feszültséget.

Miért teszik ezt?

  • Félelemből.
  •  Fél a változástó, fél attól, hogy ha megváltozol elveszít Téged.
  • Fél attól, hogy megváltozik a kapcsolatotok.


Mit tehetsz ellene?

Le kell ülni és meg kell beszélni Vele, hogy attól, hogy megváltozol a kapcsolatotok, az iránta érzett szereteted nem fog megváltozni.
Sőt kapcsolatotokat elmélyíthetitek ha együtt jártok el sportolni, együtt készítitek és fogyasszátok el az egészséges ételeket.


Te találkoztál már környezetedben Tukmáló- vagy Zsarnok típusú fogyókúra szabotőrrel? Oszd meg velünk, hogyan hatottak Rád!

2 hozzászólás



  1. Nekem is van ilyenem 🙂 A párom már meglepett a kedvenc Sportszeletemmel, azután hordja haza a cukiból a sütiket, beállított egy óriás doboz csokival mondván, hogy tegyem el, majd jó lesz valamikor (nagy tábla Milkák, Raffaelo 3 dobozzal ! , Toffiffe 3 dobozzal !!! ) , soroljam még ? 😀
    A cikkedig nem is esett le, hogy ezt miért teszi.
    Hát nem könnyű nemet mondani, nem is mindig sikerül … Azt hiszem , beszélnem kell vele, hogy ha a kedvemben akar járni, akkor vegyen nekem valami fincsi gyümölcsöt, mondjuk ribizlit, vagy epret 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük