Miben tud nekem segíteni a dietetikus?

Amikor az ember eljut odáig, hogy addigi életmódján változtatnia kell, első útja az internet rejtelmei közé vezet. Rendkívül pozitív, hogy ma már az ember bármilyen témában találhat eszméletlen mennyiségű információt, és miért is lenne ez másképp a táplálkozással, diétával, mozgással kapcsolatban? De ne feledkezzünk meg róla, hogy ez a rengetek információ a kárunkra is válhat, hisz nem csak hasznos diétás tippeket találhatunk kedvenc böngészőnk segítségével, hanem olykor értékes élelmiszerek elhagyásáról, értelmetlen sanyargatásról, vagy legsúlyosabb esetben akár káros mellékhatású tanácsokról is olvashatunk. Ki-ki maga dönti el, hogy kezd bele, melyik fogyókúrát követi valamint, hogy mi kerül az asztalára, de fel merül a kérdés, hogy vajon ez így jó-e, helyes-e, és tényleg ez a legjobb és a legtöbb, amit az ember az egészségért tehet?


A különböző, gyakran egymásnak ellentmondó étkezési tanácsok és rendszerek korallzátonyként emelkednek ki az információk tengeréből, ahol elkel egy tapasztalt, jó kapitány, akire hallgathatunk – például a józan paraszti eszünk – illetve egy világítótorony, hogy épségben juthassunk el egészséges diétánk szilárd talajára. Természetesen világítás nélkül is elérhetjük célunkat, de talán nem mindegy hány matrózt vesztünk vagy, hogy közben, hogy is érezzük magunkat. Ebben pedig igazán egy jó szakember tud segíteni, ahogy a világítótorony fénye kivezeti a partra a bajbajutott hajósokat, úgy egy dietetikus megmutatja, hogyan érjük el a számunkra legoptimálisabban a célunkat.

Minden ember más, és ez nem csak a kinézetre, alkatra, személyiségre igaz, hanem az ízlésre, étkezi szokásokra, időbeosztásra valamint a táplálék megemésztésére, felszívódására, felhasználására is, így elég nehéz az embereket beskatulyázni és mintaétrendekkel dobálózni, hiszen lehet, valakinél működik, de valakinél egyáltalán nem. Nem mellesleg egy élelmiszerallergia esetén már nagyon meg kell gondolni, hogy mit, hogyan készít az ember, így folyton az alternatív receptek keresése töltheti ki a fogyókúra megkezdése előtti időt, ami lássuk be, igen unalmas, és nehéz feladat. Ha viszont az ember nem akar csak úgy tessék-lássék neki látni az életmódváltásnak, akkor nagyon jól jöhet egy dietetikus segítsége, mert a dietetikus:

  • hosszú, az eddigi táplálkozásunkat alaposan körbejáró beszélgetés alapján segít,
  • a lehető leginkább ránk szabott étrendet állít össze,
  • figyelembe veszi, mely ételeket szeretjük és melyeket nem,
  • szükségtelenül nem erőltet ránk semmit,
  • a legoptimálisabb és legegészségesebb úton terelget minket a fogyás felé,
  • nem hagyja, hogy bármilyen tápanyagból is hiányt szenvedjünk,
  • segít, ha elakadunk, átlendít a nehéz időszakokon, motivál,
  • nem csak az mondja el mit, hanem azt is, hogy hogyan,
  • megmutatja, hogy kell csinálni, elkészíteni, megsütni, megfőzni, megenni, stb…,
  • elmondja, hogyan és mit érdemes vásárolni, mire kell odafigyelni
  • segít kiválasztani az ételfutárcégek kínálatából a számunkra legideálisabb menüket,
  • mindig naprakész információkkal szolgál és elmagyarázza, ha nem értünk valamit.

Tehát ha az ember elakad, vagy nem ért valamit, ha az általa preferált csokoládé diéta nem hozta meg a kívánt hatást, vagy nem tud eligazodni az édesítőszerek világában, esetleg egyéb betegségek, allergia miatt, nem ugorhat csak úgy fejest egy neten keringő őrületes divatdiétába, akkor keressen fel egy dietetikust. Önsanyargatás, értelmetlen élelmiszer elhagyás és egészségkárosító kockázat nélkül, egy kis külső kontrollal megspékelve tudunk így fogyni, és az egészséges élet rögös útjára lépni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük