Olívaolaj

Hétezer éve termesztik az olívabogyót, mely Észak-Afrika,  Szíria és Palesztina térségéből származik. A Földközi-tenger táján az egyik legfontosabb élelmiszer.
Használják sütésre, főzésre, ízesítésre sőt vaj helyett is.

Az olívaolaj kizárólag érett olívabogyóból készül, melyet október és február között szüretelnek, majd hidegen sajtolva kinyerik belőle az olajat.

 
 

Az olívaolaj fajtái

  1. Extra szűz olívaolaj
    A legértékesebb olívaolajnak tarják. Kizárólag mechanikus eljárással készül,  az előállítás során nem haladhatja meg a 27 fokot. Szabályozva van a savtartalma azaz a benne található szabad zsírsavak részarányai is, mely felső értéke 0,8 g/ 100 g.
    Az extra szűz olívaolajat lehetőleg csak ízesítésre használjuk mivel hevítés hatására megváltozik az ízvilága és elveszti értékes tápanyagait is.  Fogyasztás előtt locsoljunk salátákra, párolt zöldségekre,sült vagy grillezett húsokra.
  2.  

  3. Szűz olívaolaj
    Az előállítása megegyezik az extra szűz olívaolajéval, de a benne található szabad zsírsavak részaránya magasabb, legfeljebb  2 g/100 g.  Ízvilága kevésbé karakteres mint az extra szűz változatáé.
  4.  

  5. Olívaolaj
    Kizárólag finomított olajat tartalmaz, a benne lévő szabad zsírsavak aránya legfeljebb 1g/100 g.  Enyhe ízvilágú.
  6.  

  7. Olívatörköly-olaj
    Az olívabogyó feldolgozása után hátramaradt héjban ( törköly ) található olajat extrakciós eljárással nyerik ki, majd kevés szűz olívaolajat adnak hozzá. Az így kapott olaj a leggyengébb minőségű, a benne található szabad zsírsavak aránya nem haladhatja meg az 1 g/ 100g-ot.

 

Az olívaolaj élettani hatása:

  • olajsavban gazdag, mely hatására kimagasló szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
  • antioxidáns hatású
  • magas a D-vitamin tartalma
  • könnyen emészthető
  • gyulladás csökkentő ( reumás ízületi gyulladások esetén )
  • csökkenti a koleszterinszintet

 

Tipp:

Készíthetünk ízesített olajat saját felhasználásra vagy akár ajándék gyanánt is, ezzel még ízletesebbé tehetjük a fogyókúrát.

Egy üvegbe tegyél megmosott, de teljesen száraz zöld fűszert, fokhagymát, chili paprikát. Öntsd le olívaolajjal, majd légmentesen zárd le és hagyd állni sötét helyen kb. 2-3 hétig.

Máris készen van a saját készítésű ízesített olajad, melyet locsolhatsz a kedvenc salátádra, mozzarella sajtra, sült húsodra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük