Őszi finomságok

Senkinek sem újdonság, hogy az évszakokkal együtt a boltokban, piacokon elérhető zöldségek, gyümölcsök tárháza is változik. Most már jócskán benne vagyunk az őszben, készítsünk hát szezonális finomságokat. Íme, két ötlet, amivel színesíthetjük az étlapunkat és aktuális nyersanyagokat tartalmaz.

Pikáns sütőtök-tócsni

Ne rémisszen meg senkit az elnevezés, bár a tócsni egy zsíros fogás és nem éppen fogyókúrás oldalra kívánkozik, ám ez egy zöldségben bő, zsírszegény változat, csupán nem tudtam más nevet adni neki, mert ez saját recept és leginkább még a tócsnihoz hasonlítható. Először is a megpucolt, kimagozott sütőtököt lereszelem, majd megfűszerezem sóval, fekete borssal, szerecsendióval, gyömbérrel. Ha lehet, a friss, reszelt gyömbért részesítsük előnyben az őrölt, szárítottal szemben, mert az aromája is élénkebb, kellemesebb és így a kedvező hatású illóolaja is hatékony marad. Az olajában található gingerolok többek közt erős antioxidánsok, gyulladáscsökkentők, és hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, a sejtosztódást gátló hatásuk révén. A szárított gyömbér esetében ráadásul a finom citrusos jelleg sokszor már nem is érezhető, csak a csípősség dominál.

Képkivágás
Ujjnyi vastagra lapogatva a serpenyőben. Látszik, hogy elenyésző a liszt aránya.

Ezután hozzáadjuk a lisztet és az egész tojást. Jól összekeverjük. Ha jók az arányok, láthatjuk, hogy csak azért és csak éppen annyi kellett a lisztből, hogy majd a palacsintasütőben meg lehessen fordítani az egészet szétesés nélkül. Már elő is vehetjük a serpenyőt, és pár csepp olajat csepegtetünk az aljára. Esetleg használhatunk olajpermetezőt, hiszen akkor még egyenletesebben lehet minél kevesebb olajat eloszlatni. A felmelegített edényben kanállal vagy spatulával körülbelül egy ujjnyi vastagra nyomkodjuk le a masszát. Alacsony fokozaton, lefedve hagyjuk párolódni, hogy megpuhuljon a sütőtök és összeálljon a tészta. Tapasztalatom szerint oldalanként 5-5 perc elegendő. Második fogásként ajánlom, én nagyon szeretem. Ha aznap részt veszel valamilyen edzésen, amivel plusz energiát égetsz el, akkor egy kis zsírszegény sajtot is reszelhetsz a tetejére (pl.: Tenkes, Trappista light stb.), úgy egyszerűen isteni.

Egy adag hozzávalói és tápanyagtartalma:

WP_20151113_16_03_57_Pro
Mindenképp egy ijesztő töklámpással tálaljuk, így a vendégek majd nem merik szóvá tenni, ha véletlenül ti is kicsit megégetitek, mint én.
150 g sütőtök
40 g finomliszt
1 egész tojás
só, feketebors, gyömbér, szerecsendió
3 g olaj

 

Energia: Fehérje: Szénhidrát: Zsír:
365,85 kcal 12,57 g 55,57 g 9,22 g

 

 

Zabkorpás-banánturmix

Ezt egy kisétkezésre, tehát uzsonnára vagy tízóraira javaslom. A banánt összeturmixoljuk a zsírszegény (1,5% vagy 0,1%-os) tejjel, egy pár csepp folyékony édesítővel, és egy késhegynyi őrölt fahéjjal. Én két-három csepp rumaromát is szoktam beletenni, de úgy vettem észre, azt nem mindenki szereti. A kész turmixba 2-3 teáskanálnyi zabkorpát rakunk, és már fogyasztható is. A zabkorpát azért tegyük bele a végén, mert a cél az, hogy a hasunkban duzzadjon meg és ne a pohárban, ugyanis így érvényesül a laktató, és méreganyagokat megkötő hatása.

Egy adag hozzávalói és tápanyagtartalma:

120 g banán
1,5 dl 1,5%-os tej
kb. 10 g zabkorpa
édesítő, fahéj

 

Energia: Fehérje: Zsír: Szénhidrát:
232,4 kcal 7,61 g 2,65 g 42,79 g

Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.