Segítség megállt a fogyásom!

Segítség megállt a fogyásom!A fogyókúrázók  rémálma amikor megáll a mérleg nyelve és bármit tesz  nem mozdul egy tapodtat sem. Ilyenkor úgy érezzük hiábavaló a fáradozásunk, koplalunk, sportolunk és nincs eredménye!

Természetes, hogy ilyenkor lecsökken a lelkesedés és úgy érezzük inkább feladjuk az egészet, mert nincs semmi eredménye.

Mit tehetünk ha megáll a fogyásunk?

1. Ne koplalj!
Belevágsz a fogyókúrába és szinte alig eszel valamit, mert úgy gondolod ezzel gyorsan megszabadulhatsz a rád rakódott túlsúlytól! Ne tedd, nincs értelme éheztetni a szervezeted, ezzel csak azt éred el, hogy a maradék izomzatod is leépül, ráadásul hiánybetegségek is kialakulhatnak.
Inkább egyél naponta ötször-hatszor egyenletesen elosztva, de megválogatva, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Ennek hatására anyagcseréd nem fog lelassulni, szervezeted nem fog nagy ütemben raktározó üzemmódba kapcsolni, félve attól, hogy nem jut megfelelő táplálékhoz.

2. Egyél változatosan
Ha folyton ugyanazt eszed reggelire, ebédre és vacsorára, akkor szervezeted hozzászokik és ennek megfelelően fog gazdálkodni a bevitt kalóriával. Úgy alakítsd ki a napi, heti értrended, hogy változatos, színes, kevés kalóriát tartalmazó ételeket tartalmazzon.
Nem kell minden délben salátát enned! Nyugodtan illeszd be a mindennapjaidba a főzelékeket, leveseket, sovány húsokat, értékes szénhidrátokat is.

3. Növeld az edzés intenzitását
Mindenki tudja, hogy az egészséges fogyókúrának az egyik alap pillére a rendszeres sport. Fontos, hogy állapotodnak megfelelő intenzitású edzést válassz. Ha eddig semmit nem sportoltál akkor kezd napi fél óra intenzív sétával vagy kerékpározással, de ahogy telnek a napok és ahogy olvadnak a kilók egyre jobb formában leszel. A rendszeres edzést ehhez mérten kell igazítani. Azaz ami kezdetben elég sőt picit megterhelő volt, az később meg sem kottyan. Ilyenkor növeld az edzés intenzitását és időtartamát. Sőt még, jobb ha az edzés típusát is váltakozva végzed.

4. Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre
Lassulhat az anyagcseréd akkor is ha nem fogyasztasz megfelelő mennyiségű folyadékot. Ezért igyál meg naponta legalább 2-2,5 liter vizet, egyél lédús gyümölcsöket, fogyókúrás leveseket. Kutatások bebizonyították, hogy azok akik naponta legalább 8 pohár vizet fogyasztottak több kalóriát égettek el mint azok akik csak napi 4 pohár vizet ittak.

5. Építs izmot
Még akkor is ha nem az a célod, hogy hatalmas izmod legyenek! Miért? Azért mert az izom működtetéséhez, fenntartásához sokkal több energiát éget el szerveztünk mint a zsír fenntartásához.

6. Legalább heti egyszer-kétszer kerüljön a tányérodra hal
A benne található Omega-3 zsírsav segíti a szervezeted anyagcsere szabályozását és szerepet játszik a vércukor egyensúlyban tartását.

7. Igyál zöld teát
A benne található Katekin felgyorsítja az anyagcseréd. Fogyaszthatod télen forrón, melegen, nyáron hűtve, jegesen. Lehetőleg ízesítés nélkül, de ha nem megy akkor kevés frissen facsart citromot és természetes édesítőszert tehetsz bele.

8. Ügyelj a D-vitamin pótlásra
Bizony-bizony a D-vitamin is szerepet játszik az anyagcsere működésében. Legyél minél többet a szabad levegőn. Sétálj, kerékpározz, kocogj, de ha csak pihenésre vágysz akkor is ülj ki a szabadba. Ilyenkor mindig évszaknak megfelelően gondoskodj az UV sugárzás elleni védelemről. Fogyassz D-vitamin tartalmú ételeket, mint a hal, tojás, máj, tejtermékek.

Gyorsulhat az anyagcsere?  Mozdulj meg és sportolj most azonnal hiszen ez az egyik legjobb anyagcsere serkentő! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük