Gombakrémleves

A kínai orvosok a gombát vérnyomás és koleszterincsökkentőként használták.
Sőt egyes gombafajok ( Shiitake ) rákellenes anyagokat is tartalmaznak.
Mivel kalória tartalma igen alacsony ezért fogyókúra során bátran fogyasztható, sőt a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

Fontos, hogy az étkezésre szánt gombát megbízható, ellenőrzött  helyről szerezzük be mivel a legtöbb gombamérgezés a gombafajták  nem megfelelő ismeretéből fakad. Személy szerint nem vagyok hajlandó utcai árustól beszerezni a családnak szánt gombát. 🙂

 

Gombakrémleves

Hozzávalók:

  • Kb. 40 dkg gomba vegyesen
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 db krumpli vagy csicsóka
  • 1 liter csirkealaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl sovány tejföl vagy joghurt
  • Ízlés szerint tengeri só, bors

 

Hogyan készítsd el?

Az  olívaolajon megpároljuk az apró kockára vágott hagymát és krumplit, felöntjük egy kis alaplével és addig főzzük míg a krumpli teljesen puha nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és állni hagyjuk.

A gombát vékonyra szeleteljük, néhányat egészben hagyunk és a zúzott fokhagymával együtt elkezdjük pici olajon párolni. Kb 5 perc múlva hozzáöntjük a maradék alaplevünket és készre főzzük.
A félig elkészült levesünkből kivesszük az egész gombafejeket, ezeket díszítésre fogjuk használni.

A hagymás, krumplis alaplevet összeturmixoljuk, majd hozzá adjuk a tejfölt is, hígítjuk leveslével  és a gombaleveshez adjuk. Lassú tűzön jól összeforraljuk és már el is készült a levesünk.

Kis tálkákba merjük, az egész gombafejekkel tetszés szerint díszítjük és már landolhat is a a családi asztalon.

A recept 4 személyre szól, adagonként: 190 Kcal.

 

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.