Ízesítsd a fogyókúrád # 1.rész

Te hogy gondolsz a fogyókúrádra? Sokaknak ahogy meghallják a szót, hogy fogyókúra rögtön a koplalás vagy egy rakat íztelen, fűrészporízű  kajcsi jut eszébe.
Neked a fogyókúrád alatt is arra kell törekednek, hogy az étel ami az asztalodra kerül mind küllemében mind ízvilágában maximálisat nyújtsa számodra.

Lássunk hát egy remek ízesítőt amivel feldobhatod ételeid ízét a fogyókúrád során:

 

1.  Zöldséges alaplé:

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 5 db közepes méretű sárgarépa
  • 2 db zellerszár a leveleivel együtt
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • ízlés szerint rozmaring és kakukkfű
  • 1 teáskanál szemes bors
  • 1 teáskanál tengeri só
  • kb. 3-4 liter víz

Hogyan készítsd el?

A felforrósított olajban az apróra vágott zöldségeket és a hagymaféléket kb. 6-7 percig fedő alatt pároljuk.
Ezután felöntjük vízzel, beletesszük a fűszereket, a sót,  a borsot és kb. 1-2 órán keresztül fedő alatt felfőzzük.
Az elkészült levet szitán leszűrjük,  lehűtjük. Hűtőszekrényben 1 hétig, fagyasztás után 3 hónapig is eláll az ízesítőnk.
Ebből a mennyiségből kb. 3 liter zöldséges alaplét tudunk készíteni amit felhasználhatunk zöldségek, húsok párolására, levesek ízesítésére.

 

Tipp:

Ha nincs elég hely a fagyasztóba,  akkor az alaplét fedő nélkül jól el kell forralni és miután kihűlt jégkockatartóba adagolva kell lefagyasztani.  Így egy koncentrált zöldséges ízesítőt kapunk amit  vízzel hígíthatva tudunk felhasználni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük