Ízesítsd a fogyókúrád # 1.rész

Te hogy gondolsz a fogyókúrádra? Sokaknak ahogy meghallják a szót, hogy fogyókúra rögtön a koplalás vagy egy rakat íztelen, fűrészporízű  kajcsi jut eszébe.
Neked a fogyókúrád alatt is arra kell törekednek, hogy az étel ami az asztalodra kerül mind küllemében mind ízvilágában maximálisat nyújtsa számodra.

Lássunk hát egy remek ízesítőt amivel feldobhatod ételeid ízét a fogyókúrád során:

 

1.  Zöldséges alaplé:

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 5 db közepes méretű sárgarépa
  • 2 db zellerszár a leveleivel együtt
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • ízlés szerint rozmaring és kakukkfű
  • 1 teáskanál szemes bors
  • 1 teáskanál tengeri só
  • kb. 3-4 liter víz

Hogyan készítsd el?

A felforrósított olajban az apróra vágott zöldségeket és a hagymaféléket kb. 6-7 percig fedő alatt pároljuk.
Ezután felöntjük vízzel, beletesszük a fűszereket, a sót,  a borsot és kb. 1-2 órán keresztül fedő alatt felfőzzük.
Az elkészült levet szitán leszűrjük,  lehűtjük. Hűtőszekrényben 1 hétig, fagyasztás után 3 hónapig is eláll az ízesítőnk.
Ebből a mennyiségből kb. 3 liter zöldséges alaplét tudunk készíteni amit felhasználhatunk zöldségek, húsok párolására, levesek ízesítésére.

 

Tipp:

Ha nincs elég hely a fagyasztóba,  akkor az alaplét fedő nélkül jól el kell forralni és miután kihűlt jégkockatartóba adagolva kell lefagyasztani.  Így egy koncentrált zöldséges ízesítőt kapunk amit  vízzel hígíthatva tudunk felhasználni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.