Ízesítsd a fogyókúrád # 2. rész / Húsimádóknak

Nagyon sok csirkemellet fogyasztok a fogyókúrám során. Az elkészítés során legtöbbször kicsontozva készítem el a pipihusit ezért a fennmaradó csont feleslegessé válhatna, de nálam ez nem így van.

Az összegyűjtött csontokból remek ízesítő alaplét készítek amit később felhasználhatok a fogyókúrás ételek elkészítése során!


 

 

Csirkés alaplé

Hozzávalók:

  • kb. 2 kiló csirkecsont ( bármilyen lehet )
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál póréhagyma
  • 3 db zeller (szárral, levéllel együtt )
  • fél citrom
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 5-6 babérlevél
  • 2 ág rozmaring
  • 1 teáskanál szemes fekete bors
  • 5-6 l víz

 

Hogyan készítsd el?

A csirkecsontokat egy nagy lábasba teszem, felöntöm a vízzel és lassú lángon felforralom.  Vigyázni kell, hogy ne rotyogjon éppen csak mozgolódjon a víz. A tetején keletkező habot kanállal leszedem és miután már nem képződik új hab beleteszem a többi hozzávalót is.  Fedő alatt legalább 2 órán át lassú tűzön főzöm. Ezt követően még fedő nélkül is főzöm kb. 1 órát, majd leszűröm a kész levet, ebből az adagból kb. 4 liter alaplét kapunk. A leszűrt lét azonnal felhasználhatjuk vagy kiporciózva lefagyaszthatjuk.

Kapcsolódó bejegyzések:

2 hozzászólás


  1. A hétvégén húslevest főzök a családnak. Gondoltam csinálok egy akkora adagot, hogy annak a levéből le tudjak fagyasztani a későbbi ételek elkészítéséhez! Nálunk úgyis mindenki csak a zöldséget és s húst eszi ki a levesből és a lé nagy része eddig mindig megmaradt 😀

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.