Ízesítsd a fogyókúrád # 3. rész / Ínyenceknek

A következő fogyókúrás ízesítő receptje egy igazi ínyenctől származik.
Egy olyan kedves barátomtól aki istenien főz, élvezi az ételek ízét, remekül ért a kerti partik szervezéséhez és nem utolsó sorban imád horgászni.

Ha még nem találtátok volna ki, az ismerősöm egy pasi és ha még azt is elmondom róla, hogy a horgászat után nem dobja az asszony elé a több kilónyi fogást, hogy ő majd megtisztítja és elintézi a horgászat eme kellemetlen fázisát, hanem még friss vacsorát is készít a kifogott halakból tuti, hogy csajok tucatja kéri el tőlem az elérhetőségét 🙂 !

Szóval Zoli barátomtól tanultam a következő fogyókúrás ízesítőt ami nem más mint a…

 

Halas alaplé

Hozzávalók:

A hozzávalók kb. 3 liter halas alaplé elkészítésére elegendő.

  • Kb. 2 kilónyi halnyesedék
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 3 db zellerszár
  • 5-6 db fokhagymagerezd
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • Kb. 3 liter víz
  • 1 db friss citrom leve
  • 2-3 db babérlevél
  • Kakukkfű ízlés szerint
  • 1 nagy marék petrezselyem

 

Hogyan készítsd el?

A halnyesedéket jól átmossuk, a hal fejét megtisztítjuk ( eltávolítjuk a kopoltyúját, szemét ).
Az olajat egy lábasban felhevítjük és kb. 5-6 percig pároljuk benne a zöldségeket a fokhagymával együtt fedő alatt.
Ezután hozzáadjuk a megtisztított halcsontokat, nyesedéket, halfejeket és még 5 percig főzzük, majd felöntjük a fehérborral és a vízzel, ízesítjük a citromlével és felforraljuk.
Amint felforrt kis lángon kb. 30 percig főzzük közben hozzáadjuk a fűszereket és szükség esetén eltávolítjuk róla a keletkezett habot.
Leszűrjük és hagyjuk kihűlni a levet ezután hűtőben 2-3 napig, lefagyasztva akár 2 hónapig is eláll.

Használjuk bátran fogyókúrás ételeink elkészítése során ezt a remek ízesítő alaplét.
 
Tipp:
Intenzívebb íz elérése érdekében addig főzzük fedő nélkül míg az alaplé fele elpárolog és csak ezután hűtjük és tároljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük