Izzadásról nemcsak fogyókúrázóknak

Emese még nálam is kövérebb lány volt az osztályban. Amire a legtöbben emlékeznek vele kapcsolatban, hogy folyton zsíros volt a haja hiába mosta naponta. Mégis az osztály nagy része a nagyfokú izzadása miatt közösítette ki. Emlékszem amint folyton gyöngyözött a homloka és a tenyere mindig nedves volt. Magam előtt látom ahogy az órán jegyzetelés közben ruhazsebkendővel törölgeti a kezét, hogy a toll ki ne csússzon kezéből írás közben.

 

De vajon mi is az  izzadás?

Az izzadás a verejtékmirigyek működése, melyeket idegek és az agy izzadás központja irányít. Az izzadást okozó tényezők ( pl.: meleg, félelem, szorongás, sport ) izgatják a bőr idegeit, melynek hatására a központi idegrendszer útján ezek izgalma eljut a verejtékmirigyekhez és a bőr vérmozgató idegeihez. Az izzadás jótékony hatása, hogy szervezetünk fő hőszabályzója. A bőrünkről elpárolgó izzadságcseppek megkötik a meleget ezzel csökkentve a szervezetünk túlhevülését.

 

Mitől indulnak be a verejtékmirigyeid, azaz mitől izzadsz?

  • Első ok a hőmérséklet hiszen melegben sokkal inkább izzadunk mint hidegben
  • Szoros, műszálas ruha, mely alatt nem tud megfelelően szellőzni bőröd
  • Szauna, meleg fürdő
  • Kávé, alkohol, dohányzás
  • Stressz, szorongás, hirtelen kialakult érzelmi változás
  • Különböző fűszerek ( pl. erős paprika )
  • Sport
  • Túlsúly ( a kövér ember jobban izzad )

Egyszóval minden olyan dolog ami a bőr vérmozgató idegeire hat azaz vérbőséget okoz izzadást eredményez.

 

Melyik testrészünket érinti leginkább az izzadás?

 

  • Hónalj: Az egyik leggyakoribb terület, melynek nagyfokú izzadása igen kellemetlen lehet mivel az itt lévő bűzmirigyekből jövő izzadság a bőrbaktériumok hatására bomlani kezd, mely szúrós kellemetlen szagot eredményez. Nagy divat ma a csupasz hónalj, melyet sokkal könnyebb tisztán tartani hiszen előfordulhat, hogy a hónaljszőrzetben megtelepedett baktériumoktól tusolás során nem sikerül száz százalékig megszabadulnod. Abban az esetben ha nem szeretnéd, hogy hónaljad csupasz legyen ügyelj ennek a területnek a fokozott tisztán tartására.
  • Láb: A második legkényesebb terület! Biztosan Te is találkoztál már lábszaggal. Ennek leggyakoribb oka lehet a műszálas vagy nejlon zokni, nem megfelelő cipő viselése és a lábgomba. Megelőzheted a lábszag kialakulását ha naponta vagy akár még gyakrabban váltasz zoknit, ami mindenképpen pamut zokni legyen. A megfelelő lábbeli kiválasztása, melynek kritériuma, hogy jól szellőzzön. Esti ill. reggeli tisztálkodásod során mindig töröld teljesen szárazra a lábad és hintőporozd be. Ha a minden óvintézkedést betartasz és mégis kellemetlen lábszagod van mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz.
  • Homlok: Előfordul, hogy olyannyira izzad homlokod, hogy szinte folyik róla a víz. Ennek hatására elszaporodhatnak arcodon a pattanások, miteszerek. Fontos, hogy az izzadságot ne törölgesd magadról koszos kézzel mert ezzel csak növeled ezek megjelenését. Használj törlőkendőt, papírzsebkendőt, ha van rá módod mosd meg arcod tiszta vízzel.
  • Tenyér: Biztosan Te is tapasztaltad már ha bemutattak valakinek milyen kellemetlen tud lenni ha izzad a tenyered és kezet kell ráznod az illetővel. Fontos, hogy naponta többször moss kezet hiszen rengeteg fertőzést tudsz elkapni ill. terjeszteni tenyereddel.
  • Hát: A hátad izzadása rögtön nyomot hagy a ruhádon és ez nem éppen szép látvány. Védekezni tusolással és ruhaváltással tudsz hiszen itt már nem elég egy papír zsebkendő az eltávolítására.

 

 

10 + 3 tipp, hogy uralni tudd izzadásod:

 

1. Tusolj reggel és este, sőt ha szükségesnek érzed akkor naponta többször is!

2. Ne használj zárt, szoros, műszálas ruhát, zokni!

3. Ahogy hazaérsz vedd le a cipőd! Járj odahaza mezítláb vagy jól szellőző papucsban, szandálban!

4. Ha nem szeretsz otthon sem mezítláb lenni mert fázós vagy mindenképpen cseréld le a zoknid ami egész nap rajtad volt!

5. Cipőidet rendszeres szellőztesd ki!

6. Kerüld a kínai cipőket ezekben biztosan nem fog szellőzni a lábad!

7. Fogyassz zsálya teát ( Elkészítése: Fél liter felforralt vízbe kb. 10 percig áztass 1 teáskanál zsályalevelet az így kapott teát 3 részre elosztva fogyaszd el )!

8. Tusolás után nemcsak a lábad, de az egész testfelületed töröld szárazra, a hajlatokat ( hónalj, mell alatt, hasad alatt stb ) hintőporozd be!

9. Fogyassz gyógyteákat: pl. citromfű, levendula, bazsalikom, galagonyavirág!

10. Figyelj az étkezésre, csökkentsd az állati eredetű fehérjék fogyasztását, kerüld a túl fűszeres ételeket és a túlzott édesség fogyasztást!

11. Kávéból csak mértékkel fogyassz, a dohányzást felejtsd el!

12. Növeld az önbizalmad, relaxálj, hogy minden élethelyzetben uralni tudd tested és egy-egy stresszhelyzetben ne öntsön el rögtön a verejték!

13. Végül de nem utolsó sorban ha mindent megtettél mégis erős viszketést égő érzést észlelsz talpadon, melynek ráadásul erős kellemetlen szaga van vagy piros foltok jelennek meg a hónaljad, ágyékod vagy melleid alatt mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük