A diétás konyha

A fogyókúrázók nagy része tudja, hogy mennyire fontos a helyes táplálkozás és a testmozgás.
Kevesen tudják viszont azt, hogy a környezetünk is hatással lehet a súlycsökkentésünkre.
Ott van például a konyha ahol elkészítjük és elfogyasztjuk az ételt legyen az diétás, vagy “hízókúrás”.
Van 3 szempont amit ha figyelembe veszünk konyhánk kialakításánál, akkor az segítségünkre lesz a fogyókúránk során!

 

A diétás konyha 3 szempontja

 

# 1. A konyha kialakítása

 
A legjobb ha a konyhánkba minél több természetes fény szűrődik be, ha erre nincs módunk akkor kerülendő az erős hideg fény alkalmazása az étkezések során. Az erős fény stressz hormont termel, mely feszülté tesz minket. Ennek következtében kapkodva, habzsolva fogjuk bekapni az ebédet vagy a vacsorát, pedig tudjuk fontos, hogy lassan együnk és kiélvezzünk minden falatot. Az agyunknak 20 percre van szüksége, hogy a jóllakottság üzenetét közvetítse szervezetünknek.
Lehetőség szerint étkezzünk félhomályban, mely nyugtatólag hat Ránk.
 
 
A színek hatással vannak Ránk. Hatnak a hangulatunkra, gyógyhatásukkal elősegítik a szervezet gyorsabb felépülését egy-egy betegség során.
Ott van például a kék szín, mely nyugtató hatású ennek következtében a segítségével oldhatjuk feszültségünket, segíthet az alvásprobléma leküzdésében!
Mindemellett csökkenti az étvágyat is, ezzel segítve nekünk a fogyókúránk ideje alatt.
Alkalmazd a kék színt a diétás konyhád kialakítása során. Ne ijedj meg nem arra gondolok, hogy mázold kékre a falat. Már apróbb változtatással is kifejti hatását. Tegyél fel kék függönyt, kék asztalterítőt vagy díszítsd az étkezőasztalt kék kiegészítőkkel.
 
 
Kerüld a konyhapult és a konyhaasztal zsúfoltságát! Egy felméréssel igazolták, hogy azok a háziasszonyok akik telepakolják a konyhapultot oda nem illő dolgokkal mint pl. kulcscsomó, újságok, poharak, virágok, azok gyakrabban rendelik meg az aznapi vacsorát pizza, vagy valamilyen gyorskaja formájában.
Legyen mindig szabadon és tisztán tartva a konyhapulton egy terület ahol kényelmesen, mindenféle előkészület nélkül tudod elkészíteni az aznapi vacsit.
 
 
 

# 2. A konyha felszerelése

 
Űzd ki a Tv-t, laptopot, újságot a konyhádból! Ma nagyon divatos az amerikai stílusú lakás ennek a hátránya, hogy a konyhában van televízió, vagy a konyhából remek rálátás nyílik a tv- re. A modern számítástechnika világában a laptopok, okostelefonok lehetőséget adnak arra, hogy étkezés alatt is pötyögjünk rajtuk.
Fontos, hogy ha étkezünk, akkor csak erre figyeljünk ne folytassunk egyéb plusz tevékenységet mert ha mégis így teszünk, akkor úgy tolunk le a torkunkon egy nagy tál kajcsit, hogy észre sem vesszük.
Az esti vacsora remek alkalom arra, hogy családunkkal töltsünk el egy vidám estét, használjuk ezt ki! Beszéljük át kivel mi történt aznap, és közben élvezzük az ízeket.
 
 
Felejtsd el a nagy tányért, nagy kanalat! Cseréld le evőeszközöd, tányérod, müzlis tálad kisebbre. Így csökkentheted az adagod anélkül, hogy ezt a szemed észrevenné, hiszen egy tányér kajcsi van előtted még akkor is, ha ez csak kistányér 🙂 !
 
 
 
Tüntesd el a hizlaló, magas kalóriatartalmú ételeket. A legjobb ha ezeket végleg kiűzöd a konyhádból és az éléskamrádból. Ha azonban ez nem megoldható mert a család többi tagja fellázad, akkor tedd őket a konyhaszekrény alsó polcára, de semmiféleképpen ne legyenek szem előtt.
A szem magasságú polcokon tartsunk számunkra is bűntudat nélkül fogyasztható élelmiszereket. Legyen mindig könnyen elérhető helyen a friss gyümölcs, amiből bármikor csipegethetsz.
 
 
 

#3. Technikai eszközök, melyek megkönnyítik a fogyókúrádat

 
Ma már olyan konyhai eszközök, gépek állhatnak rendelkezésedre, melyek nagyban megkönnyítik az egészséges reggeli vagy a fogyókúrás vacsi elkészítését.
Ezek legyenek mindig kéznél, hogy bármikor el tudjuk készíteni a reggeli smoothienkat, az ebédnél elfogyasztott krémlevesünket, vagy a vacsora szánt párolt zöldségünket.
 
Turmixgép segítségével tényleg 5-10 perc alatt elkészíthetjük a reggeli vitaminbombánkat.
 
– Rúd-, vagy más néven botmixerek már 3.600 Ft-tól kaphatók, mellyel kisebb mennyiségű smoothikat, krémleveseket készíthetünk nagyon könnyen.
 
Párolók, asztali grillsütők használatával fincsi, egészséges, fogyókúrás vacsorát varázsolhatunk az egész családnak.
 
– Ha számotokra fontos a desszert, akkor aszalógép segítségével készíthetsz házi aszalt gyümölcsöt. Amelyet olvasztott étcsokiba mártva tehetsz igazán különlegessé az őszi és téli napokon, amikor nincs vegyszer mentes, napsütés alatt érlelt friss gyümölcs.

 
 
Nem kell rögtön fejre állítani az egész konyhát! Alakítsd ki a Te saját diétás konyhádat fokozatosan, lépésről-lépésre! Ha csak 1-2 dolgon változtatsz már azzal is lépést tettél az álomsúly felé!

Neked milyen a konyhád? Gyere és meséld el itt, vagy a facebook oldalunkon, ezzel is segítve saját és társaid fogyókúráját :-D!

1 hozzászólás


  1. Nálunk a konyhából rálátni a tv-re, SAJNOS!!! Ha kikapcsolom mert vacsoraidő van mindenki fellázad. Tudom, hogy változtatni kéne, csak azt nem tudom hogyan.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük