Amikor a fogyókúra az életedre tör!

A túlsúlyos csajok gyakran szeretnének hasonlítani egy-egy vékony sztárra, vagy modellre. Pedig ezek a vékony lányok gyakran esnek a szépségipar áldozatává. Az állandó fogyókúra, a lelki és fizikai megterhelés hatására önértékelési zavar alakul ki náluk, mely egyre mélyebbre és mélyebbre taszítja őket míg végül kialakul náluk az anorexia nervosa.

A minap hallottam egy történetet, melyet minden csajszinak ismernie kell aki fogyókúrára adja a fejét azért, mert a tv-ben, az újságokban a lányok vékonyak és tökéletesek.

Volt egyszer egy egészséges, életvidám kislány, aki semmiben sem különbözött társaitól. Jókat evett, játszott, iskolába járt mindaddig, míg az őt egyedül nevelő édesanyja depresszióba nem esett.
Ettől a perctől kezdve az édesanya a négy fal között élte életét és a kislányt is teljesen elzárta a külvilágtól.  A fiatal lányra ez akkora lelki terhet rót amit nem bírt egyedül feldolgozni, de mivel segítséget nem kapott, ezért magára maradt és lassan megbetegedett!

Először önértékelési zavar alakult ki nála és az egyébként normál testsúlyú lány kezdte kövérnek látni magát. Fogyókúrába kezdett, egyre kevesebbet és kevesebbet evett, miközben egyre soványabb és soványabb lett. Testmagassága és testsúlya ekkor megfelelt a modellszakma elvárásainak ezért modellnek állt.

A lányból felnőtt nő lett, aki még mindig csúnyának és kövérnek érezte magát, pedig a súlya ekkor nem haladta meg a 30 kilót. A szervezete  nem bírta tovább,  a modell kómába esett és “végre”  kórházba került. Az orvosoknak sikerült megmenteni a csontsovány, anorexia nervosaban szenvedő nőt,  de a küzdelem itt még nem ért véget.

25 évesen elvállalt egy fotózást, mellyel erre a halálos betegségre, azaz az anorexia nervosara akarta felhívni a társadalom figyelmét. Ekkor már nyoma sem volt az egészséges, életvidám kislánynak, a fotókról egy összeaszott, beteg, beesett tekintetű modell nézett vissza ránk, aki súlyos vitaminhiányban szenvedett. Az orvosok nagyfokú csontritkulást diagnoztizáltak nála, hullott a haja és extrém mértékű fogszuvasodása volt. Úgy gondolta ez a fotósorozat és a saját önéletrajzi könyve sok hasonló helyzetű lányon fog segíteni.

Az anorexia nervosa 28 évesen győzte le amikor is kiszáradással, szívelégtelenséggel szállították kórházba, de az orvosok ekkor már nem tudták megmenteni az életét.

Isabelle Caro
Isabelle Caro

Isabelle Caro a modell

 

Mi is az az anorexia nervosa?

Pszichés betegség, mely evészavarban nyilvánul meg.
Az anorexia nervosaban szenvedő beteg mások testsúlyát reálisan tudja megítélni, de énképe torzul, önmagát kövérnek látja, ezért kényszeresen fogyókúrázik. Szinte semmit vagy csak nagyon minimális táplálékot visz be szervezetébe és az extrém fogyás eléréséhez étvágycsökkentőket, hashajtókat is használhat.
Jellemző még a menstruáció elmaradása, hajhullás, vitaminhiány, csontritkulás, vese és szívelégtelenség.

 

Anorexia nervosa oka

  • személyiségzavar
  • szociális tényezők ( nagyon gyakori, hogy a beteg olyan családból származik ahol nagy a pszichés nyomás, magasak a vele szemben felállított elvárások )
  • a médiában jelenlévő extrém sovány modellek vállnak a fiatal lányok példaképévé

 

Anorexia nervosa előfordulása

Főként a fiatal lányok betegsége (13-20 éves korig), de előfordulhat akár 40 éves kor körül is.
A fiatal lányok 1-4 %-át érinti, a halálozási aránya eléri a 8-9 %- ot.

 

Amikor fogyókúrába kezdesz ne vékony akarj lenni! Egészséges, fitt, boldog kiegyensúlyozott akarj lenni!

 

Szerinted melyik a fittebb, egészségesebb, boldogabb?

"A" anorexia nervosaban szenvedő modell

"B" Normál testsúlyú, fitt, életvidám csajszi

4 hozzászólás

    1. EGyáltalán nem olyan, mint a túlzabálás, egyszerűen uralkodj magad felett “Nothing tastes as good as skinny feels”…. not even a cake

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük