Cukor helyett I. – Természetes édesítőszerek

A cukor, a cukor… minden diéta megrontója, minden fogyni vágyó ellensége, mi legyen veled? Előző bejegyzésünkben már volt szó arról, hogy ha fogyni szeretnénk, előnyös, ha elsőként a finomított szénhidrátokról, köztük is a kristálycukorról teszünk le. Ez azonban azt jelentené, hogy ihatnánk üresen a teát, feketén a kávét, messzire kerülhetnénk a cukrászdákat és a szülinapi zsúrokat, mert hát a kísértésnek nehéz ellenállni. Talán nem újdonság azonban senkinek az édesítőszerek azon jótékony hatása, hogy felment minket ezen kerülőutak taposásától. Sokan azonban félnek ezek használatától, a különféle negatív híresztelések miatt, melyeknek nagy része, csak félreértésből, vagy felesleges felnagyításokból származik. Nézzük hát először is a természetes édesítőszerek tulajdonságait.

Sztívia

Magyar nevén a jázminpakóca itthon sztívia, Stevia, édes levél néven kapható. Dél-Amerikából származó növény, mely a 19. században került Európába, az őszirózsafélék családjába tartozik. Mivel ekkor kezdett elterjedni a cukorrépa, nem tudott a sztívia elterjedni, de a 20. század elején Japánban megfelelő közönségre talált. Itt állították elő komponenseiből a ma boltokban kapható kristályos anyagot, de megvásárolhatjuk szárított levél és átlátszó oldat formájában is. Levele édes glikozidokat tartalmaz, édesítő ereje 250-szer erősebb, mint a cukoré. Stabil szélsőséges hő és PH értéken is, így alkalmazhatjuk sütésnél, főzésnél. Jellegzetes utóíze miatt azonban kevéssé kedvelt, bár mellette szól, hogy energiát nem adó édesítőszer, így cukorbetegek is nyugodtan használhatják. Egészséget károsító hatása nincs.

Cukoralkoholok

A cukoralkoholok ideális helyettesítői a cukornak. Ízük szinte teljesen megegyezik vele, de kalóriatartalmuk alacsonyabb. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetünket, ugyanis nagy mennyiségben hasmenést okozhatnak, de idővel meg tudunk birkózni velük különösebb mellékhatás nélkül. Természetesen megtalálhatóak főleg gyümölcsökben, egyéb növényekben. Alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek (kivéve a maltitol – 35 GI), de cukorbetegek így sem fogyaszthatnak nagy mennyiséget energia tartalmuk miatt (kivéve eritrit – 20 kcal/100 g). A fogszuvasodás megelőzése érdekében nagyon hasznosnak bizonyulnak, ugyanis nem táplálják a szájnyálkahártya baktériumait. Alkalmazásukkal bánjunk csínyán, edzett szervezet számára is problémát okozhat nagy mennyiség (ajánlott egyszerre 15-20g-nál többet nem elfogyasztani belőlük). Konyhai berkekben nagy hátrányuk azonban, hogy nem karamellizálhatóak és kelt tésztákban sem alkalmazhatóak.

Szorbitol, Szorbit, Glucit (E420, E420i)

A szervezetbe kerülve lassan bomlik le, egy évesnél fiatalabb gyerekeknek tilos adni, ugyanis az ő szervezetükben még nem alakult ki a lebontáshoz szükséges enzim (heveny hasmenést okozhat). Édesítő ereje  körülbelül 60%-a a cukorénak, energia tartalma viszont csak 260 kcal/100g (cukor: 400 kcal/100 g). Nagy mennyiségben a szilvában található meg, ami köztudottan jó székrekedés kezelésére. A gyógyszeripar, a kozmetikai ipar és az élelmiszeripar is előszeretettel alkalmazza.

Xilitol, Xilit, Nyírfacukor (E967)

A nyírfacukor néven elhíresült cukoralkohol ma már szinte minden boltban kapható. Régen valóban nyírfa nedvéből állították elő, de ma már kukoricából vonják ki a vegyületet, ugyanis olyan mértékű kereslet lett rá, melyet nyírfából nem tudnának fedezni. Cukorbetegek részére készítettek először xilittel bevont rágógumit, melynek következtében fedezték fel a fogvédő hatását. A szervezetünk is termel kis mennyiségben. Körülbelül ugyanolyan édes, mint a kristálycukor, de energia tartalma csak 240 kcal/100 g.

Mannitol, Mannitolum, Mannit (E421)

Először virágzó kőrisből sikerült kinyerni. Főképp a gyógyszeripar, de az élelmiszeriparban csomósodás gátlóként alkalmazzák előszeretettel. Energia tartalma csak 160 kcal/100 g, édesítő ereje, viszont 60 % a cukorhoz képest.

Eritrit, Eritritol, Eritrol (E968)

Az eritritet a szervezet egyáltalán nem tudja hasznosítani így kalóriatartalma minimális, ahogy glikémiás indexe is. Megtalálható különféle gyümölcsökben, de az iparban cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő. Az élelmiszeripar előszeretettel használja nedvességmegkötő, frissen tartó, tartósító hatása miatt. Édesítő ereje 70 %.

Ezek mellett még élelmiszereinkben megtalálhatóak a következő cukoralkoholok: maltit (E965), laktit (E966), izomaltit (E953), D-tagatose.

Ha vásárolni szeretnénk, ma már szinte minden nagyobb áruházlánc kínálatában találhatunk Xilitet vagy Eritritet, bio boltok polcain esetlegesen a többivel is találkozhatunk. Ha kedvenc böngészőnk segítségével keresünk rájuk, egészen biztos kidob egy két webáruházat is, ahol esetleg jutányosabb áron hozzájuk lehet jutni, ugyanis nem olcsó mulatság a cukoralkoholok beszerzése, átlagosan 3000 Ft/kg. Azt érdemes tehát tudni róluk, hogy az élelmiszeripar és a gyógyszeripar egyaránt alkalmazza ezeket az anyagokat, sőt a természetben is megtalálhatóak, mint például a szép ringlószilvában.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szorbitol

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eritritol

http://chdieta.hu/cikkek/cukorpotlok-edesitoszerek/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük