A legtöbb túlsúlyos ember úgy gondol a fogyókúrára, a súlycsökkentésre, hogy a diéta kezdetétől koplalásról, lemondásról szólnak a napjai.
Kezdetben kínosan ügyelnek arra mikor, milyen étel kerül a tányérukra, úgy érzik sosem laknak jól. Végül eljön az a pillanat amikor az éhség úgy elhatalmasodik rajtuk, hogy beadják a derekukat és engednek a csábító falatoknak.
Miért kerít minket hatalmába az étel utáni sóvárgás?
Ez a kérdés nemcsak a fogyókúrázókat de az orvosokat is foglalkoztatja.
1994-ben fedezték fel a leptin nevű fehérjetermészetű hormont, mely a teltségérzetünket szabályozza. Hiánya esetén nem alakul ki a jóllakottság érzete, melynek következtében sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkben mint amennyit kellene. Ennek következtében pedig a mérleg nyelve megindul felfele és egy idő után azt vesszük észre, hogy a ruhatárunkat kihíztuk, a testünket pedig tetemes zsírpárnák takarják.
Leggyakrabban mégsem a leptin hiánya okozza a legnagyobb problémát, hanem úgynevezett leptin rezisztencia alakul ki. Ebben az esetben hiába van jelen a szervezetünkben a megfelelő mennyiségű leptin ahhoz, hogy csökkenjen az éhségérzetünk mégsem érezzük hatását így a kelleténél több táplálékkal tömjük meg pocakunkat, mely elhízáshoz vezet.
A jó hír, hogy a kutatók szerint a rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással és megfelelő mennyiségű alvással a leptin rezisztencia csökkenthető sőt akár meg is szüntethető.
A leptin nevű hormon mellett az egyik legfontosabb éhség és jóllakottság jelző hormon a gyomorfal által termelt ghrelin. Amikor a pocakunk tele van, azaz jól megtömjük akkor fala megfeszül és csak kevés ghrelin termelődik, de ha a pocakunk kiürül akkor a gyomorfal elkezd ghrelint termelni, mely bekerül a véráramba és eljut az agyunk „éhség-jóllakottság” központjába a hipotalamuszba és máris megérezzük az éhséget.
Mit tehetünk a fogyókúránk során, hogy ne törjön ránk a farkaséhség?
Elsősorban felejtsük el a koplalást a fogyókúránk alatt is! Egyrészt ez hosszú távon nem kivitelezhető másrészt ki az aki egész életében mást sem akar érezni mint a mardosó éhséget és sóvárgást egy-egy finom falat iránt.
Mi az ami jóllakottságot okoz és még a fogyókúránkat is elősegíti?
- A rost
Együnk minél több magas rosttartalmú ételt, melyek kalóriatartalma alacsonyabb mégis teltségérzetet okoznak. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, a hüvelyesek, a gyümölcsök, a zöldségek.
A rostok emésztéséheztöbb idő kell így tovább maradnak a gyomorban illetve az emésztőrendszerben, mely hatására később jelentkezik éhségérzetünk.Tudtad?
1 kávéskanál olívaolaj ugyanannyi kalóriát tartalmaz mint egy tányér zöldség! Mégsem érzed a jóllakottságot ha bekapsz egy kiskanálnyi olívaolajat, míg egy adag zöldség befalása után érzed a teltségérzetet.
- A fehérje
2005-ben amerikai kutatócsoport vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a fehérjedús étrend hatására csökken az éhségérzetünk. Azok az önkéntesek akik a kutatási idő alatt fehérjedús diétát tartottak naponta átlagosan 450 kilokalóriával ettek kevesebbet mint általában a mindennapjaik során és átlagosan 5 kg-ot fogytak. A kúra leteltével a kutatók megmérték a leptin és ghrelin szintjüket, mely során a leptin szintjük alacsony míg a ghrelin szintjük magas volt. Azaz éhséget kellett volna érezniük, de ők mégis teltségérzetet, jóllakottságot éreztek.Későbbi kutatások bebizonyították, hogy a fehérjék emésztése során keletkezett aminosavak egyike ( leucin ) a hipotalamuszba fejti ki hatását, melynek következtében csökkenti az étvágyat.
Fogyókúrád alatt a rostban gazdag menüdet párosítsd sovány húsokkal, halakkal, csonthéjasokkal, melyek magas fehérjetartalmú ételek.
- Fogyassz alacsony kalóriatartalmú leveseket
A benne található zöldség rosttartalma és a folyadék eltelít kalóriatartalma viszont segít a súlycsökkentésben.
Még 5 tipp, hogy ne éhezz a fogyókúra alatt
- Fehér kenyér helyett fogyassz teljes kiőrlésű pékárút
- A tányérod nagy részét friss és párolt zöldségek borítsák
- Ha megéhezel egyél a kedvenc gyümölcsödből, zöldségedből
- Válaszd az alacsony zsírtartalmú élelmiszereket, a zsírban rengeteg kalória van
- Chipsz, csoki helyett egyél meg pár szem diót, mogyorót, mandulát
Végül pedig lásd meg a fogyókúrában a lehetőségeket és felejtsd el a lemondásokat, így jókat ehetsz miközben súlyod csökkenni fog! 🙂
Permalink
Sok új infohoz jutottam, és innentől átértékelem az étrendemet. Kicsit tudományos a cikk, de érthető, érdemes elolvasni, és megszívlelni.
Permalink
Kedves hermar,
Örülök, hogy tetszett! 🙂
Permalink
SOHA NEM SZERETTEM ANNYIRA A SALATAKAT DE 2 HETE FOGYOZOK AZOTA RENGETEG SALIT ESZEK KEZDEM MEGSZERETNI DE NAGY BAJ HOGY IZE LEGYEN ES MEGTUDJAM ENNI TESZEK RA TEJFOLT VAGY MAJONEZT A MUZLIVEL MI A HEJZET
Permalink
Ibolya,
A tejföl és a majonéz helyett használj inkább joghurtot, olajakat( olívaolaj, tökmagolaj, mákolaj, szezámolaj stb. )és eceteket ( balzsamecet,borecet,almaecet, gyümölcsborecet.
Én a bolti müzliket nem ajánlom, mert a legtöbbször cukor hozzáadásával készül, helyette készíts otthon saját készítésű müzlit: http://fogyokurablog.hu/receptek/keszits-muzlit-otthon
http://fogyokurablog.hu/receptek/edes-percek-a-fogyokura-alatt
Permalink
EN UTALOM A GYUMOLCSOT IGY HOGYAN LEHET FOGYOKURAZNI MIVEL LEHET HEJETTESEITENI
Permalink
Ha nem szereted a gyümölcsöt akkor készíts belőle turmixot vagy smoothiet és kóstold meg úgy egészen más az ízhatása.
Recepteket itt találsz: http://fogyokurablog.hu/category/receptek/fogyokuras-italok
Vagy próbáld ki, hogy megpárolod egy picit a gyümölcsöt. Párolva is nagyon finom.
Permalink
nagyon szeretem a halat jo e ha kirantom kukorica lisztben
ehetek e krumplit es rizst en nem egy meghatarozot dieta szerint fogyozok hanem magamtol es januar15 ota februar 5 ig lement 4 kilo eleg e letezik e ojan dieta ahol nem kell gyumolcsot enni havan kernem a leirasat
Permalink
ehetem e hazi aluttejet