Egy csokor fogyókúrás fűszer Szilvia konyhájából

Azt mindenki tudja, hogy a fogyókúra során minél több zöldséget, gyümölcsöt kell beiktatni az étrendbe, de vajon ismered-e azokat a fűszereket amik használatával elősegítheted fogyókúrád sikerességét?

Összegyűjtöttem Neked egy csokorra való fűszernövényt, melyeket főzésed során használva, játszi könnyedséggel varázsolhatsz ízletes fogyókúrás ételt a család asztalára.


 

# 1.  Fekete bors:

Az apró fekete, gömb alakú, rücskös borsszem a trópusokon őshonos növény termése, melyet még éretlen formában szüretelnek és napon hosszú ideig szárítanak.
A rómaiak korában az ára az arannyal vetekedett és fizetőeszközként is használták.
Jellegzetesen csípős ízét a benne található illóolaj, piperin és pirolin adja.
A magyar konyha egyik nélkülözhetetlen fűszere, szinte bármilyen ételt ízesíthetünk vele.
Fontos megjegyezni, hogy jótékony hatását csak kismértékű fogyasztása esetén fejti ki. Ha nagy mértékben alkalmazzuk akkor irritálhatja a gyomornyálkahártyát és ellenkezően fejti ki hatását.

Hatása:

  • Segíti az emésztést
  • Gyorsítja az anyagcserét
  • Vizelethajtó
  • Használhatjuk még székrekedés megszüntetésére
  • Izületi gyulladások csökkentésére

 

# 2. Babérlevél:

A Földközi-tenger mentén és Kis-Ázsia környékén őshonos az az örökzöld cserje, melynek leveleit leszüretelik és gyorsan megszárítják, ezzel is csökkentve a friss babér jellegzetes kesernyés ízét, viszont megőrizve annak aromáját.
Felhasználhatjuk levesekben, szószokban, mártásokban, burgonya tartalmú ételekben, főzelékekben, savanyúságokban.
Amire mindenképpen figyelnünk kell, hogy a megszárított babérlevél kb. 1 évig őrzi meg az aromáját. Főzési ideje ne legyen több 15 percnél mert az ételnek kesernyés ízt fog adni, tálalásnál vegyük ki az ételből.

Hatása:

  • Emésztés serkentő
  • Vizelethajtó
  • Elősegíti a bélgáz távozását
  • Olaja csökkenti az izületi fájdalmakat
  • Pakolásként alkalmazva csökkenti a hörghurut tüneteit

 

# 3. Bazsalikom:

A bazsalikom egy jellegzetes aromájú, illatú növény, mely Indiából származik.
Illata miatt a mediterrán falusi házaknál a legyek távol tartására is alkalmazták.
Felhasználhatjuk saláták, halételek és tésztafélék ízesítésére.
Konyhaablakunkban saját magunk is nevelhetünk bazsalikomot. Megfelelő meleg és nedvesség biztosítása mellett egész évbe szüretelhetjük a friss fűszernövény leveleit.

Hatása:

  • Serkenti az emésztést
  • Méregtelenít
  • Csökkenti a puffadást
  • Elősegíti a bélgázok távozását
  • Vizelethajtó
  • Antibakteriális hatású

 

# 4. Fokhagyma:

Dél Ázsiában őshonos növény, de ma már szinte az egész világon termesztik. Az ókorban szent növényként tekintettek rá és varázserőt tulajdonítottak neki.
A növény hagymáját fogyasztjuk, mely gerezdekből tevődik össze.
Alkalmazhatjuk frissen aprítva, reszelve, de ma már kapható szárított, sőt tabletta formájában is.
Felhasználhatjuk levesek, húsételek, saláták, főzelékek ízesítésére.

Hatása:

  • Emésztés serkentő
  • Salaktalanító
  • Vérnyomás csökkentő
  • Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére alkalmas
  • Antibakteriális
  • Gombaölő
  • Immunerősítő
  • Csökkenti a koleszterint

 

# 5. Kömény:

A köményt kb. 3500 éve ismerik, mely Egyiptom északi részén őshonos növény. A XIII. században került Európába és szinte rögtön közkedvelt fűszernövénnyé vált. Termését előszeretettel alkalmazzák gyógyászati célokra is.
Felhasználhatjuk levesek, hús- és halételek, káposztát tartalmazó ételek ízesítésére. Készíthetünk belőle teát, mely elősegíti a különböző ételek fogyasztása után kialakuló puffadás, teltségérzet csökkenését.

Hatása:

  • Serkenti az emésztést
  • Csökkenti a puffadást
  • Szélhajtó
  • Gyomorerősítő

 

# 6. Torma:

Kelet- és Közép-Európából származik, melyet ma már a mediterrán konyha is előszeretettel alkalmaz ételek ízesítésre.
Nagy vízigényű, de ugyanakkor nagyon szapora évelő növény, mely a káposztafélék családjába tartozik.
A növénynek a gyökerét fogyasztjuk, melyet hűvös helyen sokáig tárolhatunk, megtisztítás után lereszelve, ízesítve fogyaszthatunk.
Főtt- füstölt ételek ízesítésére, vagy tormamártás készítésére használhatjuk.

Hatása:

  • Emésztés serkentő
  • Vírus- és baktériumölő
  • Salaktalanító
  • Tisztítja a légutakat
  • Vérbőséget okoz

 

# 7. Chili:

A chili Mexikóból származik, melyet a spanyol hódítók juttatták el a világ minden tájára.
A chilit szüretelhetik éretlen -ilyenkor még zöld színű- vagy érett állapotban amikor már piros, narancssárga vagy sárga színű. A szüret után napon megszárítják, majd őrölik, törik vagy apróra darabolják .
Közkedvelt fűszernövény Mexikóban, Indonéziában, Tahiföldön.
Alkalmazhatjuk tojás, hús- és halételek, pástétomok ízesítéséhez.

Hatása:

  • Antibakteriális
  • Vérkeringés serkentő
  • Görcsoldó
  • Anyagcsere fokozó
  • Emésztést elősegítő

 

# 8. Petrezselyem:

A Földközi-tenger környékéről és Dél-Európából származik. Köves, kavicsos helyen is bő termést hoz. Két fajtája ismert, az egyik a levélpetrezselyem, a másik a gyökérpetrezselyem. Magas a C-vitamin, karotin és vastartalma. Fogyaszthatjuk frissen, szárítva, főzve egyaránt.
Használhatjuk levesek, sültek, főzelékek elkészítése során. Elkészített ételeink fogyasztható díszítőeleme lehet.

Hatása:

  • Javítja az emésztést
  • Csökkenti a puffadást
  • Immunrendszer működését serkenti
  • Méregtelenítő
  • Vizelethajtó
  • Vértisztító
  • Csökkenti a menstruációs fájdalmakat

 

# 9. Fahéj:

A fahéj Sri Lankán őshonos fűszernövény, de rokonfajtája megtalálható Kínában, Indonéziában és Vietnamban is. Ma már nemcsak vadon termő fajtája ismert hanem termesztik is a fát, melynek héját lefejtik, ami tulajdonképpen maga a fűszer, mely jellegzetesen csípős, fanyar, édeskés ízű.
A XVIII. század környékén Európában is igen elterjedt a használata, de ma már főként csak desszertek, sütemények, gyümölcs levesek-, kompótok ízesítésére használjuk.

Hatása:

  • Gyomorerősítő
  • Emésztés serkentő
  • Csökkenti az éhséget
  • Antibakteriális
  • Zsírégető
  • Méregtelenítő
  • Frissítő

 

# 10. Gyömbér

Dél- Ázsiából származó fűszernövény, de ma már az egész világon termesztik ahol trópusi éghajlat van. Európába a XV-XVI. század környékén jutott el, itt keleti fűszerként ismert.
A növény gyökerét használjuk fel tisztítás után, melynek nagyon jellegzetes, erőteljes, csípős-kesernyés ízvilága van.
Ma a boltokban a gyökérrész kapható, de megvásárolhatjuk szárított, őrölt formában is.
Alkalmazhatjuk húsételekhez, kínai ételekhez, süteményekhez vagy készíthetünk belőle teát.

Hatása:

  • Emésztés serkentő
  • Hányinger csökkentő
  • Gyulladás csökkentő
  • Zsírégető
  • Vértisztító

 

Ez a kis csokor csak a töredéke azoknak a fűszernövényeknek, melyeket használhatsz a főzésed során.
Ezentúl amikor kezedbe kerül valamelyik nemcsak finom ízére, illatára gondolsz majd, hanem tudatosan alkalmazod őket önmagad és családod egészségének megőrzése érdekében.

Neked melyik a kedvenc fűszernövényed? Melyiket használod a leggyakrabban és miért? Tudod milyen az élettani hatása a szervezetre?

Oszd meg velünk véleményed, tapasztalatod!

4 hozzászólás


  1. Húú nem is tudtam, hogy ezek a fűszerek segítenek a fogyókúrában is! Köszönöm szépen ezt a jó kis összefoglalót!

    Válasz

  2. Anna, én azt sem tudtam, hogy van olyan fűszer ami a elősegíti a fogyásomat. Azt hittem a fűszerek csak az ételek ízesítésére szolgálnak, de most már egészen más szemmel nézek rájuk 😀

    Válasz

  3. A chilit ismertem erről az oldaláról és tudom, hogy a citromnak is van zsírégető hatása.

    Válasz

  4. Én a fekete-köményt keresem.
    De sehol sem találom.
    Esetleg tudja valaki, hogy hol
    lehet megvásárolni?

    Válasz

Hozzászólás a(z) Bella bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük