Glikémiás index

A Glikémiás-index ( GI ) az az adat mely megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel szervezetünkben.
Kezdetben a cukorbetegek diétájánál alkalmazták, de a fogyókúra ill. az egészséges életmód követőinek is segítséget nyújt.
Megkülönböztetünk alacsony ( 55 alatti ), közepes ( 55-69 között ) és magas ( 70-100 közötti ) Glikémiás indexű ételeket.

 

Mi alapján állapítják meg egyes élelmiszerek GI értékét?

A tiszta glükóz értékéhez viszonyítják a többi élelmiszer értékét. Tehát először meghatározták, hogy a glükóz GI értéke 100, ezután összehasonlították az adott élelmiszerben található glükóz felszabadulási idejét a tiszta glükózéval.
Pl. Amennyiben az adott élelmiszerben található glükóz 30 %-kal lassabban szívódik fel mint a tiszta glükóz akkor a GI indexe 70.

 

Magas Glikémiás Indexű ételek:

Magas Glikémiás indexű étel fogyasztását követően a benne lévő szénhidrát gyorsan felszívódik és hirtelen megemeli a vércukor és inzulin szintet a szervezetünkben, de amilyen gyorsan megemelkedtek ezek a szintek olyan gyorsan le is csökkennek, mely éhség érzetet fog okozni. Ennek következtében újból eszünk valamit, ha ez magas GI indexű étel akkor ismét gyorsan leszünk éhesek és már benne is vagyunk  az ördögi körbe, melynek következménye az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség stb.

 

Alacsony Glikémiás indexű ételek:

Az alacsony Glikémiás Indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, melyek lassan, kismértékben emelik meg a vércukor és inzulinszintet. Ennek következtében tovább tart telítettség érzetünk, később leszünk újra éhesek.
Fogyókúra és egészséges életmód szem előtt tartásánál részesítsük ezeket az ételeket, élelmiszereket előnybe.

 

Amire még ügyelni kell:

Nem elég, hogy tudjuk melyik ételnek milyen a Glikémiás Indexe,  javasolt még figyelni a Glikémiás Telítettségi ( GL ) adatot is, mely azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerből mennyit ehetünk. Alacsony glikémiás indexű ételekből sem falhatunk kedvünkre, ezeknél is be kell tartani a mértékletességet, hogy a vércukorszintünk a normál értékhatáron belül maradjon.

Ha az élelmiszer GL értéke 10 körül van akkor nyugodtan fogyaszthatjuk nagyobb mennyiségben, ha ez az érték 19 felett van jobb ha kiiktatjuk étrendünkből vagy csak minimális mennyiséget fogyasztunk belőle

 

Glikémiás-index táblázat:

 

Alacsony Glikémiás Indexű ételek ( 0-55 )
  • Alma
  • Körte
  • Cseresznye
  • Narancs
  • Grapefruit
  • Zöld szőlő
  • Kiwi
  • Paradicsom
  • Bab
  • Lencse
  • Csicseriborsó
  • Árpa
  • Vadrizs
  • Zeller
  • Zsírszegény tej
  • Joghurt
  • Teljes kiőrlésű kenyér
  • Mozzarella
  • Répa
  • Étcsokoládé ( 75 % )

 

Közepes Glikémiás Indexű ételek ( 55-69 )
  • Banán
  • Mangó
  • Ananász
  • Mazsola
  • Szárított gyümölcsök
  • Füge
  • Sárgadinnye
  • Cékla
  • Kukorica
  • Tök
  • Zöldbab
  • Fehérrépa
  • Fagyi
  • Kakaó
  • Magvas kenyerek
  • Rozskenyér
  • Basmati rizs
  • Kuszkusz
  • Hajába főtt krumpli

 

Magas Glikémiás Indexű ételek ( 70-100 )
  • Görögdinnye
  • Aszalt szilva
  • Datolya
  • Pasztinák
  • Kukoricapehely
  • Sült krumpli
  • Krumplipüré
  • Zsömle
  • Kifli
  • Fehér kenyér
  • Fehér rizs
  • Alkohol
  • Szörpök
  • Kóla jellegű italok
  • Tejcsokoládé
  • Cukor

5 hozzászólás


  1. A glikémiás indexet velünk nem így tanították. Minek alapján változott meg? Sok cukorbeteg számára megzavaró, hogy minden keresés alkalmával mást találunk.

    Válasz

    1. Nem tudom nektek, hogy tanították a glikémiás indexet, de a glikémiás index azt mutatja meg, hogy a tiszta cukorhoz képest, melyet 100 %-nak vettek, a különböző ételekben lévő szénhidrát vércukornövelő hatása ennek hány százaléka.

      Válasz

  2. A glikémiás index táblázatot nem így tanították nekünk. Kérem a 77 Elektronika honlapján sem így van. Kevés helyen található meg de szinte mindenhol máshogyan. Akkor mi akik helyesen szeretnénk táplálkozni cukorbetegek, vagy csak azok akik nem szeretnének azok lenni: hogyan igazodjunk el? Mert az orvos, dietetikus is másképp mondja. Szeretném tudni mi az igazság.

    Válasz


  3. A különböző GI index táblázatok valóban nagyon különbözőek adataikban is. Külön érdekessége a dolognak, hogy több hónapja (fehér kenyér helyett) majdnem hogy mértéktelenül zabálom a fehér rizst, és lefogytam 92 kilóról 74 kilóra!!!! A tiltott (táblázat szerint meg hasznos) étcsokoládét pedig abszolút nem fogyasztok. Nagy valószínűséggel egyébként ez a táblázat a dietetikus, majdnem zsír és teljes cukormentes csokira gondol. Összefoglalva, a neten lévő összes táblázatot, ehhez kapcsolódó cikkeket meg kell nézni, hogy az ember egy kicsit is képben legyen. A heti 3-4 alkalommal történő mozgást, cardio edzést azért mindenkinek javaslom, mert fehér rizs, nem fehér rizs, én sem a tv-t nézve fogytam le. :)))

    Válasz

Hozzászólás a(z) Szilvia bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük