Nem eszem túl sok péksüteményt, de ha mégis megkívánom akkor saját készítésű bagett kerül az asztalra.
Legjobban téli hétvégeken szeretem elkészíteni, mert akkor megtelik a ház a frissen sült péksütemény illatával és ez az illat a legmélyebb álomszuszékot is előcsalogatja a pihe-puha ágyikóból! 🙂
Ha Te sem szeretnél lemondani a friss péksüteményről a fogyókúra idején akkor próbáld ki a házi bagett receptet!
Bagett házilag
Hozzávalók:
- 20 dkg Graham-liszt
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 2 dl sovány tej
- 1 db tojássárgája
- 1 kávéskanál tengeri só
- 3-4 dkg napraforgómag ( lehet szezámmag, lenmag, mák amit szeretnél )
- Víz
Hogyan készítsd el?
A tejet fellangyosítjuk és elmorzsoljuk benne az élesztőt, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet, a sót és a napraforgómag felét és annyi langyos vízzel amennyit felvesz kemény tésztát gyúrunk.
A tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részből hosszúkás bagettet formázunk, tetejét picit bevagdaljuk. Kb. 50 fokos sütőben addig kelesztjük míg háromszorosára nem kel.
Ezután a bagetteket megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk a maradék napraforgómaggal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Két 45 dkg-os bagettünk lesz, melyből 10 dkg 272 Kcal, szénhidrát tartalma 49,3 g.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Ha tetszett a recept és szeretnéd barátaidnak is ajánlani oszd meg velük itt!
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink