Nagyi fogyókúrás túrógombóca

Gyerekkorom nyarait nagyszüleimnél töltöttem.
Ilyenkor Nagyikám rendszeresen készített nekem túrógombócot, de mivel duci gyerkőc voltam odafigyelt rá, hogy fogyókúrásan készítse el.

Nagy bánatomra még az adagomat is kimérte. Jobban mondva nem is csinált hatalmas tálnyi gombócot, csak annyit amennyit a leves után elénk tett, így a repetáról szó sem lehetett.

A túrógombóc receptjét a mai napig őrzöm, és ha kedvem támad elkészíteni, előveszem a mára már rongyosra hajtogatott papírlapot, és miközben készítem a fogyókúrás finomságot felidézem a régi idők emlékeit.

Nagyi fogyókúrás túrógombóca

Hozzávalók:

  • 25 dkg sovány tehéntúró
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 db tojás
  • Fél teáskanál tengeri só
  • Ízlés szerint bármilyen természetes édesítőszer
  • 10 dkg sárgabarack ( cukormentes befőtt is jó )
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál baracklekvár ( diabetikus )
  • 1 cl rum
  • 0,5 dl víz

 

Hogyan készítsd el?

A tojást habosra verjük, majd hozzáadjuk a természetes édesítőszert, a sót, az áttört tehéntúrót, a búzadarát és a lisztet. Jó összekeverjük és legalább 1-2 órán keresztül állni hagyjuk. ( Nagyi mindig előző este keverte be és csak másnap készítette el. )

Nedves kézzel 8 db egyforma gombócot formálunk a túrós masszából és forrásban lévő sós vízben kb. 10-15 perc alatt készre főzzük.

Turmixgépbe rakjuk a hámozott, magozott barackokat, a citromlevet, a lekvárt, a rumot és a vizet, majd jó sűrűre összeturmixoljuk.

A gombócokat tányérra rakjuk, az elkészült baracköntettel meglocsoljuk és már tálalhatjuk is.

A recept 4 személyre szól, adagonként (2 db gombóc ): 180 Kcal.

 

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük