Nagyi konyhája: Az elfelejtett házitészta

Húúú csajok azt hiszem öregszem! 🙂
Ma megint volt egy nosztalgia hullámom!
Ami úgy kezdődött, hogy a család benyögte, hogy enne valami tésztafélét.

Erről rögtön eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a Nagyóval közösen készítettük el a család tésztaállományát.

Számunkra hatalmas élmény volt, hogy liszt, tojás, só és némi víz keverékéből gyúrtuk, nyújtottuk, formáztuk a tésztát, a végén pedig hatalmas vászonterítőre fektetve szárítottuk meg.

Ha akkor ment akkor most is menni fog gondoltam és neki is álltam a tészta gyúrásának.

Ha Te is igazi fogyókúra fan vagy akkor ezt Neked is ki kell próbálnod! 🙂

 

Grahamtészta

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg grahamliszt
  • 3 db tojás
  • kb. 3-5 dl víz
  • 1 teáskanál só

 

Hogyan készítsd el?

A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a villával felvert tojásokkal és az apránként hozzáadott vízzel.
Addig kell gyúrnunk míg jól nyújtható rugalmas tésztát kapunk. Kb. 1 óra pihentetés után kinyújtjuk és kockákra vagy csíkokra vágjuk.

A tésztát lobogó sós vízben kifőzhetjük frissen vagy szárítás után.
A friss tészta főzésénél ügyeljünk arra, hogy a főzési idő lerövidül a száraz tésztához képest!

A kifőtt tésztához készíthetünk  öntetet paradicsomból, zöldségekből, de  megszórhatjuk mákkal, dióval is.

A receptből 1 kg grahamtészta lesz, mely 2010 Kcal és 355 g szénhidrátot tartalmaz.
( 1 adag/ 5 dkg tészta: 100 Kcal és 18 g szénhidrátot tartalmaz.

 

Jó étvágyat hozzá! 🙂

5 hozzászólás


  1. Az én Anyukám, sőt én is gyúrtam házitésztát, de az már nem most volt. Azóta elkényelmesedett a világ és vele mi is. Egyszerűbb elmenni a boltba leemelni a polcról a kész tésztát, pedig milyen finom volt a saját készítésű.
    Kedvet kaptam a tésztagyúrásra 🙂

    Válasz

  2. Igen én is gyúrtam valamikor házi tésztát, igaz fehér lisztből. Sajna egészen megfeledkeztem róla. Nos kipróbáltam ezt az egészségesebb változatát. Még ment, és valóban finom volt. Szélesmetéltet , rá készítettem bazsalikomos párolt zöldséget. Valóban nem volt nehéz, és ízlett a gyerekeknek is.

    Válasz



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük