Húúú csajok azt hiszem öregszem! 🙂
Ma megint volt egy nosztalgia hullámom!
Ami úgy kezdődött, hogy a család benyögte, hogy enne valami tésztafélét.
Erről rögtön eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a Nagyóval közösen készítettük el a család tésztaállományát.
Számunkra hatalmas élmény volt, hogy liszt, tojás, só és némi víz keverékéből gyúrtuk, nyújtottuk, formáztuk a tésztát, a végén pedig hatalmas vászonterítőre fektetve szárítottuk meg.
Ha akkor ment akkor most is menni fog gondoltam és neki is álltam a tészta gyúrásának.
Ha Te is igazi fogyókúra fan vagy akkor ezt Neked is ki kell próbálnod! 🙂
Grahamtészta
Hozzávalók:
- 50 dkg grahamliszt
- 3 db tojás
- kb. 3-5 dl víz
- 1 teáskanál só
Hogyan készítsd el?
A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a villával felvert tojásokkal és az apránként hozzáadott vízzel.
Addig kell gyúrnunk míg jól nyújtható rugalmas tésztát kapunk. Kb. 1 óra pihentetés után kinyújtjuk és kockákra vagy csíkokra vágjuk.
A tésztát lobogó sós vízben kifőzhetjük frissen vagy szárítás után.
A friss tészta főzésénél ügyeljünk arra, hogy a főzési idő lerövidül a száraz tésztához képest!
A kifőtt tésztához készíthetünk öntetet paradicsomból, zöldségekből, de megszórhatjuk mákkal, dióval is.
A receptből 1 kg grahamtészta lesz, mely 2010 Kcal és 355 g szénhidrátot tartalmaz.
( 1 adag/ 5 dkg tészta: 100 Kcal és 18 g szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Permalink
Az én Anyukám, sőt én is gyúrtam házitésztát, de az már nem most volt. Azóta elkényelmesedett a világ és vele mi is. Egyszerűbb elmenni a boltba leemelni a polcról a kész tésztát, pedig milyen finom volt a saját készítésű.
Kedvet kaptam a tésztagyúrásra 🙂
Permalink
Igen én is gyúrtam valamikor házi tésztát, igaz fehér lisztből. Sajna egészen megfeledkeztem róla. Nos kipróbáltam ezt az egészségesebb változatát. Még ment, és valóban finom volt. Szélesmetéltet , rá készítettem bazsalikomos párolt zöldséget. Valóban nem volt nehéz, és ízlett a gyerekeknek is.
Permalink
Permalink
Permalink