A padlizsán alacsony kalória tartalma miatt az egyik legjobb zöldségféle a fogyókúra során. Ezen kívül sok-sok vitamint (B-1, B-2 és C-vitamin ) és ásványi anyagot (foszfor, magnézium, kalcium, mangán, jód, cink ) juttatunk vele szervezetünkbe.
Amire mindenképpen figyelnünk kell, hogy csak érett padlizsánt fogyasszunk, mert az éretlen változata tartalmazza az úgynevezett szolanint, mely keserűvé teszi a zöldséget és mérgező is. Persze ettől nem kell megijednünk mert ezt a vegyületet tartalmazza az éretlen burgonya és paradicsom is.
Az érett padlizsánra jellemző, hogy fényes a felülete, sötétlila és kemény.
Ha feldarabolás után zöld részt találunk akkor ezt vágjuk ki vagy sózzuk be és hagyjuk rövid ideig állni, ezután csepegtessük le így máris eltávolítottuk a benne lévő szolanintartalmat.
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 25 dkg mozzarella
- 2 doboz hámozott paradicsom
- 1 csokor friss bazsalikom ( ha nincs jó a szárított is )
- Ízlés szerint só, bors
- Olívaolaj
- 10 dkg parmezán reszelve
Hogyan készítsd el?
A padlizsánt meghámozzuk, felkarkikázzuk majd besózzuk és félretesszük lecsepegni.
A mozzarellát vékony szeletekre vágjuk. A paradicsom konzervet lecsepegtetjük, majd egy tálban villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, ízesítjük sóval és borssal.
A sózott padlizsánkarikákat kevés olívaolajon egy serpenyőben elősütjük, majd egy hőálló tálba sorakoztatjuk. Megkenjük az ízesített paradicsommal, befedjük a mozzarella szeletekkel, majd megint egy sor padlizsán jön.
A tetejét megszórjuk a reszelt parmezánnal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A recept 4 személyre szól, adagonként: 340 Kcal.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Permalink
Permalink
“A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk majd besózzuk …
…A sózott padlizsánkarikákat…”
Kockából nem lesz karika 😉
Amúgy egyszerű és jó recept!
Permalink
Szia Maci Laci,
Köszi 🙂 Javítottuk!