Rakott padlizsán

A padlizsán alacsony kalória tartalma miatt az egyik legjobb zöldségféle a fogyókúra során. Ezen kívül sok-sok vitamint (B-1, B-2 és C-vitamin ) és ásványi anyagot (foszfor, magnézium, kalcium, mangán, jód, cink ) juttatunk vele szervezetünkbe.

Amire mindenképpen figyelnünk kell, hogy csak érett padlizsánt fogyasszunk, mert az éretlen változata tartalmazza az úgynevezett szolanint, mely keserűvé teszi a zöldséget és mérgező is. Persze ettől nem kell megijednünk mert ezt a vegyületet tartalmazza az éretlen burgonya és paradicsom is.

Az érett padlizsánra jellemző, hogy fényes a felülete, sötétlila és kemény.
Ha feldarabolás után zöld részt találunk akkor ezt vágjuk ki vagy sózzuk be és hagyjuk rövid ideig állni, ezután csepegtessük le így máris eltávolítottuk a benne lévő szolanintartalmat.

 

Rakott padlizsán

 

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 25 dkg mozzarella
  • 2 doboz hámozott paradicsom
  • 1 csokor friss bazsalikom ( ha nincs jó a szárított is )
  • Ízlés szerint só, bors
  • Olívaolaj
  • 10 dkg parmezán reszelve

 

Hogyan készítsd el?

A padlizsánt meghámozzuk, felkarkikázzuk majd besózzuk és félretesszük lecsepegni.
A mozzarellát vékony szeletekre vágjuk. A paradicsom konzervet lecsepegtetjük, majd egy tálban villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, ízesítjük sóval és borssal.

A sózott padlizsánkarikákat kevés olívaolajon egy serpenyőben elősütjük, majd egy hőálló tálba sorakoztatjuk. Megkenjük az ízesített paradicsommal, befedjük a mozzarella szeletekkel, majd megint egy sor padlizsán jön.
A tetejét megszórjuk a reszelt parmezánnal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A recept 4 személyre szól, adagonként: 340 Kcal.

 

Jó étvágyat hozzá! 🙂

3 hozzászólás



  1. “A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk majd besózzuk …
    …A sózott padlizsánkarikákat…”
    Kockából nem lesz karika 😉
    Amúgy egyszerű és jó recept!

    Válasz

Hozzászólás a(z) Szilvia bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük