Fogyókúrázz ősembermódra, azaz a Paleolit diéta

Egy újabb fogyókúra divat a Paleolit diéta, amely 2002-ben Amerikából indult útjára. Ma már magyar pszichológus is írt róla egy könyvet, melynek következtében szinte robbanásszerűen megnőtt a magyarországi „ősember” fogyókúra követők száma.

 
 
 

Paleolit diéta elve:

A paleolit szó jelentése őskőkorszaki. A diéta innen kapta a nevét hiszen elve szerint ha egészséges akarsz maradni akkor olyan táplálékokat kell fogyasztanod mint a paleolit korban élő ősemberek. Azaz a fogyókúrád során étkezéseid nagy része húsból, zöldségből és gyümölcsből kell, hogy álljon.

 

 

Amit tilos vagy legalábbis nem ajánlatos a fogyókúrád során fogyasztani.

 

Mindazok az élelmiszerek amit az ősember nem ismert!

Ide tartoznak:

  • Gabonafélék, a kenyér, a péksütemények még a teljes kiőrlésű lisztből készültek is
  • Tésztafélék, a rizs, a burgonya
  • Magas szénhidrát tartalmú ételek
  • Mellőzni kell a finomított cukort ( édesítésre méz használható )
  • Édesítőszerek, tartósítószereket tartalmazó ételek
  • Tej, tejtermékek
  • Hüvelyesek ( azaz bab és társaik )
  • Hidegen sajtolt olajok

 

Mi az amit ehetsz a Paleolit étrend szerint?

 

 

  • Húsok ( csirke, marha, sertés, kacsa, liba, birka, bármilyen hús )
  • Halak
  • Tengeri herkentyűk ( kagyló, rák )
  • Zöldségek
  • Gyümölcsök
  • Magok
  • Méz

Azt nem mondanám, hogy annyit ehetsz belőle amennyi csak beléd fér, hiszen az ősember sem akkor, annyit evett amikor és amennyit csak akart. A férfiak elment vadászni, a nők begyűjtötték a bogyókat, gyümölcsöket. Aztán a megszerzett élelmet elosztották a csapat között. Hol több jutott, hol kevesebb egy-egy étkezés során.
Egy szóval itt is fontos a mértékletesség.



Paleolit diéta mellet szóló érvek

Az ősemberek csontvázát vizsgálva nem találtak csontritkulásra, szív és érrendszeri betegségekre, daganatos megbetegedésekre utaló jeleket. Nem volt közöttük elhízott, túlsúlyos ember.

Ellenérvek

A paleolit korban az átlagéletkor fele ennyi volt mint napjainkban. Az akkori életmódjuk teljesen eltért a miénktől.
Sokkal többet mozogtak, nem ültek egész nap a tv, számítógép előtt, rengeteget voltak a friss levegőn 🙂 ennek következtében hírből sem ismerték a csontritkulást.
A bevitt kalóriát szinte azonnal felhasználta szervezetük, nem vittek be felesleges mennyiséget egy étkezéssel sem.
Az ősember rengeteg halat fogyasztott étkezéseik során ennek következtében a szív- és érrendszeri megbetegedéseket sem ismerték.
A ma élő emberek által olyan sokat emlegetett stresszt sem ismerték ilyen formában.
A környezeti tényezők mint levegő és környezetszennyezés sem károsította szervezetüket.

 

 

Vélemények a diétáról:

 

Mint minden fogyókúrának a Paleolit diétának is vannak követői és ellen drukkerei.

Vannak akik teljesen ki tudták iktatni táplálkozásukból a fehér kenyeret, cukrot és kő keményen betartják a diéta szabályait. Nyilatkozataikban pedig arról olvashatunk, hogy sokkal energikusabbak, egészségesebbek, tartós fogyást értek el. Cukorbetegségük nem igényel további kezelést, csökkentek a gyomor és bélrendszeri panaszaik, eltűntek a pattanásaik stb. stb.

Az ellendrukkerek oldaláról pedig arról hallunk, hogy az ember is végigment az evolúció létráján, hát így van ez a táplálkozással is. Ahogy változunk mi magunk, ahogy változik a környezetünk úgy kell, hogy változzon az étkezésünk is. Ami jó volt több ezer évvel ezelőtt az ma már nem állja meg a helyét.

Hogy Te melyik táborba tartozol döntsd el magad és oszt meg velünk is! 🙂

8 hozzászólás


  1. Kedves Paleolitosok vagy próbálkozók!

    Én azt tudom biztosan mondani, hogy a legeslegújabb nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy a paleolit étrend kizárja, sőt meggyógyítja a civilizációs betegségek mindegyikét! (bizonyítottan és azt kell mondjam tapasztalom is) De ami fontos, hogy nem diétaként kell alkalmazni, hanem élethosszig tartó szokássá kell válnia! Ami még szintén orvosilag bizonyított, hogy a paleo-étrenden élők, akár 30 évvel is többet élhetnek egészségben, mint a sima(élelmiszerlobbi generált) étrendesek! Azaz akár ükanyáink korát, 90-100 évet is élhet a paleós egészségesen, fitten!
    Nem beszélve arról, hogy elkerülsz minden nyavaját!
    Csak ajánlani tudom!

    Válasz

  2. teljes mértékben egyetértek Gézával!

    A cikkben említett “A paleolit korban az átlagéletkor fele ennyi volt mint napjainkban” helytálló, de nem azért, mert korán haltak, hanem mert hatalmas volt a csecsemőhalandóség, vadászbaleset, vadállat-támadás, kígyó-skorpió-marás, stb.

    Válasz

  3. Én is csak pozitív dolgokról tudok beszámolni. Crohn betegségem gyógyszer nélkül tünetmentessé vált, sokkal jobb a kedvem a közérzetem. Páromnak elmúlt a seborrhea az arcáról és a derékfájása is. Labor értékeink tökéletesek és már nem hiányzik a kenyér és semmi szemét kaja, mert nagyon finomakat eszünk így is és imádunk paleok lenni! 🙂

    Válasz

  4. Igen, én is ezt fűzném hozzá, hogy nem fogyókúráról van szó, hanem életmódról. Az a tapasztalatom, hogy aki belevág a paleo diétába, annak komoly egészségügyi problémái vannak, és rövid idő alatt látványos eredményeket lehet vele elérni. Arra biztatnék mindenkit, hogy tegyen egy próbát. Adjon magának egy hónapot, annyit simán ki lehet bírni. Ha látni fogja az eredményeket, nem lesz gond többé a kitartással 🙂

    Válasz

  5. Sziasztok en meg nem sok fogyokurat probaltam ki edig . De most gyorsan szeretnem elerni az alom sujt maximum egy het alat szeretnek fogyni 10 kilot ehezes nelkul 🙂 elore is kosz

    Válasz

  6. Milyen kezdő paleo recepteket tudnátok mondani?

    Válasz

  7. A lányo egész családjával együtt (2 nagy fia és egy pici lánya van) Paleosok. Nagyon meg vannak elégedve ezzel az étrendel, a gyerekek nem is kívánják a klasszikusan ismert édességeket, sütiket, stb. de erről ő tudna többet mondani !

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük