Amikor fogyni szeretnénk, talán az első dolog, amihez az hozzányúlunk, az a táplálkozás. Az elhatározás, hogy nincs több csoki, édesség, ebédre csak saláta és hús, egy ideig be is válhat, a porciók csökkentése, a fehérkenyér lecserélése, egyre kevesebb energiabevitelhez vezethet, amit nem túl huzamos ideig, de tartani tudunk. Valahol ezek a változtatások igenis hasznosak, a szervezetünk szempontjából előnyösebb a finomított szénhidrátot magunk mögött hagyni, a salátákat favorizálni és az ésszerűség határain belül a light termékeket választani. De számoljunk csak utána, biztos eleget eszünk? Biztos, hogy jó, ha egész nap salátán tengődünk?
Energiamérleg
A legalapvetőbb tézise a fogyásnak és hízásnak az energiamérleg. Ha a szervezetünk által szükségelt energiamennyiséget visszük be nap mint nap, akkor minden bizonnyal tartani fogjuk a súlyunkat. Ha több energiát viszünk be, akkor hízunk, vagyis tartalékot halmozunk fel, leginkább zsírszövet képében. Ha kevesebbet eszünk, akkor pedig fogyunk, tehát a felhalmozott tartalékokhoz nyúl hozzá a szervezet, hogy kielégítse az üzemanyagért esdeklő sejtjeinket. Az alapanyagcserénk, azaz a nyugalmi energiaszükségletünk egy napra, mindenkinek változik, ezt a kor, a nem, a testösszetétel, a magasság és egyéb dolgok befolyásolják, de egy körülbelüli értéket egész könnyen ki tudunk számolni:
Az alapanyagcsere kiszámítása a Mifflin – St. Jeor képlet alapján:
– férfiak esetében: 10 x (testsúly kg-ban) + 6.25 x (magasság cm-ben) – 5 x életkor + 5
– nők esetében: 10 x (testsúly kg-ban) + 6.25 x (magasság cm-ben) – 5 x életkor – 161
Kiszámítása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott táblázat szerint:
(ttkg = testtömeg kg)
Éltkor (év) | Férfiaknál | Nőknél |
Kcal/nap | Kcal/nap | |
10-18 | 17,69 x ttkg + 658,2 | 13,38 x ttkg + 692,6 |
18-30 | 15,05 x ttkg + 692,2 | 14,82 x ttkg + 486,6 |
30-60 | 11,47 x ttkg + 873,1 | 8,13 x ttkg + 845,6 |
60- | 11,71 x ttkg + 587,7 | 9,08 x ttkg + 658,5 |
Ez tehát az az energiamennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy levegőt vegyünk és verjen a szívünk. Ez egy nagyon fontos szám, ugyanis az alapanyagcserénk igazodik valamilyen szinten az életvitelünkhöz, főképp a táplálkozásunkhoz. Ha sokáig túltápláltuk a szervezetünket, akkor hajlamos egy kicsit elereszteni magát, és úgymond nagyobb fordulatszámon működni, mondván úgyis van miből, de ha éheztetjük magunkat, és étkezésenként nem vagyunk hajlandóak többet enni két fonnyadt salátalevélnél, rögtön átáll csökkentett üzemmódba. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energia is elegendő lesz az életfenntartó szerveink működtetésére, mert a szervezet akkor is raktározni akar, ha negyed annyit eszünk, ez főképp úgy mutatkozik meg, hogy leépíti az izomzatot, hogy kevesebb energiával is tudjunk működni. Ez azért problémás, mert így alacsony alapanyagcserével ehetünk kevesebbet, ugyanúgy rakódni fognak fel a zsírpárnák, vagy csak szimplán nem fogyunk tovább, ráadásul még hihetetlen kimerültek és fáradékonyak is leszünk a csökkentett üzemmód miatt. Figyeljünk rá oda, hogy számolt alapanyagcserénknél 2-300 kalóriával legalább többet együnk, így kerülhetjük el azt a bizonyos jojó-effektust. Természetesen ez a szám kövesse a fogyásunkat is, mivel az alapanyagcsere meghatározásának fő komponense a testtömegkilogramm. Ha nem csökkentjük fokozatosan a kalóriabevitelt, akkor elérhetünk egy szintre, de onnan nem tudunk majd tovább haladni.
Biztos olyan kevés az a kevés?
Délelőtt egy müzli szelet, ebédidőben a saláta után egy fél süti (mert megérdemlem, és különben is teljeskiőrlésű), uzsonnára pár kocka csoki (mert hát tele van antioxidánssal), és mellé még az elfogyasztott ételek lehet első blikkre nem tűnik soknak, de ha utána számolunk akár több száz kalóriával is többet számlálhatunk. Persze, szükség van néha ezekre a finom örömforrásokra is, nem szabad sanyargatni magunkat és belepistulni a diétába, de ha már nagy sütizők vagyunk, akkor vagy dolgozzuk is le azt (plusz 15-30 perc futás), vagy készüljön édesítőszerrel (lehetőleg ilyenkor zérókalóriással), vagy szorítkozzunk a heti egy darab süteményhez, azt is étkezés után, hogy annak is lehetőleg csak a felét tudjuk megenni. Persze nem csak sütiből és csokiból jöhet össze ez a plusz kalória. Az üdítők, a gyümölcslevek, a túlzásba vitt magvak mind-mind komoly energiaforrást jelentenek, nem is gondolnánk menyire. Vessünk számot, írjuk össze pár napig mit is ettünk, és talán rájövünk hol is van a kutya elásva.
Tehát
Egy egészséges diétát, ami valóban hosszú távú eredményhez vezet, sosem kísér sanyargatás, fáradtság, rossz hangulat, ugyanis semmi sem tiltott, csak a mértéket kell megtanulni. Ez egy folyamat, ami a végén hihetetlenül pozitív eredménnyel zárul. Jó közérzet, aktív életmód és egészséges élet.