Életmódváltás vs. Fogyókúra

Az életmódváltás és a fogyókúra közötti különbségek meghatározása talán senkinek nem okoz különösebb nehézséget. Igen egyértelmű, hogy az életmódváltásnak egy hosszútávú, igazság szerint hátralévő életünkre szóló dolognak kéne lennie, a fogyókúra viszont csak egy időszakos állapot, gyors, szemléletes eredmény elérése érdekében. De mit rejtenek igazából ezek a szavak? Ennek jártam utána!

Szavak jelentése – van jelentősége?

Az interneten található értelmezőkéziszótárat vettem elő, mert ha már a különbségekről beszélünk, gondoltam, nézzünk a szavak mögé. Ezt találtam:

„Kúra =

  1. Hosszabb kezelés, amely huzamosabb ideig tartó erősítő vagy más eljárás, gyógymód az egészség védelmére. A kúrát rendszerint orvosi tanácsra és orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzák.
  2. Egyszeri kezelés, amely ennek (1) a része.
  3. Átvitt értelemben:Természetes kezelés, amit egészségmegőrzés, a szervezet megerősödése érdekében a természet erőinek (napfény, tiszta levegő, víz, szép táj) felhasználásával végeznek.

Életmód =

  1. Jellemző tevékenységek; az általában végzett elfoglaltságok, szokásos cselekvések.
  2. Sajátos megélhetési forma, foglalkozás; az egyén életének, működésének általános állapota, jellemzői.
  3. Jellemző erkölcsi hozzáállás; általában mutatott magaviselet.”

 

A kúra szó egyértelműen egy hosszabb vagy rövidebb ideig tartó dolgot jelent, általában egészségügyi berkekben van jelentősége. Az életmód már egy sokkal átfogóbb fogalom, mint látható sokkal inkább személyközpontú, az egyén tevékenységeit, szokásait is magában foglalja. Miért lehet fontos számunkra ezen különbségek tisztázása? Erre igen egyszerű a válasz:

Amikor az ember eljut arra a pontra, hogy elhatározza, hogy tesz azért, hogy a felszaladt kilóktól megszabaduljon, akkor két úton indulhat el. Az egyik út a fogyókúráé, a másik az életmódváltásé. A könnyebb út természetesen a fogyókúra, gondolkodnunk sem kell túl sokat, hiszen ha az ember le akar fogyni, akkor „fogyóznia” kell, ezt látjuk, halljuk mindenhol. Ez egy úgy nevezett tünetikezelés, amit inkább a lustaság és tájékozatlanság szül, mintsem a józanész. Erre nagyon jó példa az, hogy ha az embernek fáj a feje, rögtön fájdalomcsillapítót szed rá, holott lehet csak kevés folyadékot ivott aznap, és így jelez a szervezete (természetesen a fejfájást számtalan más dolog is okozhatja, ez csak egy példa a sok közül). Ha viszont leülünk, átgondoljunk az életvitelünket és számot vetünk, akkor megtalálhatjuk a probléma kiváltó okát, ami általában az életmódunkkal függ össze. Lehet az a túl kevés mozgás, a túl sok cukor a kávéban, a megállás nélküli csipegetés vagy netán az édességek mértéktelen fogyasztása (az életmódon kívül lehet egészségügyiprobléma is, például pajzsmirigy betegség is fokozhatja a hízásra való hajlamot, ha fennáll ennek gyanúja, mindenképpen keressük fel orvosunkat). Ha megtaláltuk az életmódbeli akadályt, akkor azt gyökerestül kigyomlálhatjuk, ezt hívjuk okikezelésnek. Előbbi példánkhoz visszatérve, lehet, hogy a fejfájást egy-két pohár víz elfogyasztása enyhítheti, vagy akár meg is szüntetheti. Míg a tünetikezelésnél fennáll a veszélye annak, hogy a kúra elhagyását követően, a régi szokásainkhoz visszatérve ugyanarra a sorsra jutunk, addig az okikezelés egy hosszútávú, fenntartható eredményt szül, melynek nem velejárója a jojó effektus, sem az indokolatlan étrendi sanyargatás.

Életmódváltás

Bár egy sokkal összetettebb, nehezebb út ez, de egy észszerűbb és egészségesebb döntés. Itt nem csak kifejezetten az étkezésről, a diétáról van szó, hanem egy gondolkodásmódról. Nem csak a mindennapi csokiról vagy cukorkáról mondunk le ebben az esetben, de egy aktívabb, fittebb élet reményében kényelmi áldozatokat is hozunk. Ez jelentsen mindenkinek, egyénre szabva mást. Kinek a dohányzásról való lemondást, kinek a rendszeres kocogást, melyre a tévézéssel töltött időt fordítja, kinek az éjféli nassolás elhagyását, melyet egészséges reggelire vált. Ez nagy elhatározás, hatalmas döntés, mindazonáltal egy élhető változás, ami segít nekünk jól érezni magunkat a bőrünkben.

Végezetül

A fogyókúrának szigorúan vett értelemben nincs helye egy egészséges úton fogyni vágyó életében, természetesen lehet létjogosultsága, orvosi felügyelet alatt végezhető szélsőséges esetekben, de meg kell értenünk, hogy hosszútávon csak is az okikezelésnek vagy létjogosultsága. Igyekezzünk olyan életmódot, napi rutint kialakítani magunknak, mely nem terhes számunkra, esetlegesen családunkat is bele tudjuk vonni komolyabb kompromisszumok nélkül, mert ha ezt megtesszük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó úton haladunk, hogy nem csak a kinézetünkért, de az egészségünkért is tettünk valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük