A farkasétvágy leküzdése

Igen, ha az ember hazaér este hatkor/hétkor a munkából és ránéz a hűtőre, hopp befurakodik agyába egy roppant aljas kis érzés, az éhség. Mit tesz ilyenkor a dolgos, éhező ember? Feltépi kedvenc konyhaiberendezésének ajtaját, őrült tekintettel és habzó szájjal pakol ki mindent a konyhaasztalra majd szépen, módszeresen fogyasztja azt el, falatonként két rágást számláló sebességgel. Ha nem is ilyen drasztikus módon, de sokunkkal előfordulhat és valószínűleg elő is fordult már hasonló helyzet, amikor az irodában jól leplezett éhségünk, az ajtón belépve mintha tízszeres erővel vonzana minket a hűtőszekrény irányába. Lehet-e tenni ezellen és ha igen, milyen módon?

Éhség

Az éhség érzet elég összetett folyamat által van szabályozva. Nem untatnánk senkit a dolog hormonális, idegi és egyéb összetevőivel, inkább pár egyszerű, talán banálisnak tűnő összefüggésre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Az éhség egy jelzés szervezetünk számára. Bár hajlamosak vagyunk úgy értelmezni, hogy az érzést követően rögtön ételhez kell jutnunk, de ez egy kicsit hibás elgondolás. Alapvetően akkor alakul ki leginkább éhség érzet, ha a vérünkben a cukorszint lecsökken. Ez azért rossz, mert szerencsétlen sejtjeink nem igazán jutnak így energiához. Erre nagyjából két jó megoldást tud a szervezet. Vagy az agyunkat ostromolva kényszerít táplálékfelvételre (ezért nem túl kellemes érzés a korgó gyomor, ezzel ösztökél a kis drága idegrendszerünk minket), vagy ha erre az egyed fittyet hányva (ilyen-olyan okok miatt) nem reagál, akkor, bár nem szívesen, de neki lát a tartalékok megtizedelésére. Persze ilyenkor dolgoznia kell, mozgósítja a máj zsírszállító egységeit, megtizedeli a felhalmozott zsírsejteket, libasorban a sejtekhez küldi, hogy aztán azok lebontva energiához jussanak. Így egy kis idő éhezés után azt vehetjük észre, hogy már nem is igazán vagyunk éhesek. Persze még mindig nincs a gyomrunkban étel, de a sejtjeink már nem sztrájkolnak, mert kaptak tápanyagot.

Kérdezhetnénk, akkor miért nem javasoltak a 0 kalóriás diéták? Azért mert a szervezet raktározási rendszere eléggé szelektív. Zsírból lényegében bármennyit el tud rakni, ezekből lesznek aztán a kis hurkák, majd a termetes, hájas testrészek, és természetesen így az energiaraktározás is megoldott. A szénhidrátból már nem tud ilyen könnyen spórolni, csak a máj és az izmok tudnak valamennyit elspájzolni belőle, de ez nem túl nagy energia mennyiség. Fehérjéből pedig aztán nem nagyon raktározunk, vagyis amit igen, azt izomnak hívjuk és hát az izmokat inkább építeni szeretjük, mint leépíteni, és mivel a szervezet is ezen a véleményen van, ezért ez nem igazán az elsődleges energiaforrás. Ezen kívül ásványi anyagokra, vitaminokra is szükségünk van, melyeket több-kevesebb ideig raktározni tudunk, de örökké egyet sem. Így elég egyértelművé válik, hogy szükségünk van arra, hogy ezeket a tápanyagokat a szervezetünkbe juttassuk, aminek a legjobb módja a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Ami még kiválthatja az éhséget az az ételek látványa, illata és íze, de olykor még gondolni is elég rá, máris ránk tör a farkaséhség. Ezt sokszor nehéz kivédeni, ha munka után egy látványpékség mellett vezet el az utunk, komoly önfegyelemről kell tanúbizonyságot tennünk, hogy ne kapjunk rögtön pénztárcánk után.

Mit tegyünk az éhség ellen?

Alapvetően az éhség érzet nem probléma, ha fogyni akar az ember, hiszen csak azt jelzi, hogy szerveztünk átáll a tartalékok felhasználására, ami előnyösnek mondható. Persze nem éhezhetünk egész nap, így ezt az állapotot sem szabad huzamosabb ideig fenntartani. A legjobb, ha minden nap tartjuk magunkat a rendszeres étkezéshez. Ha a munkahelyen elhagyjuk az uzsonnát, akkor ne csodálkozzunk, ha hazaérve farkaséhesek vagyunk, de azt se higgyük, hogy egy szelet keksz segíthet ezen a dolgon. Tehát ha négy-öt óra körül egy tartalmasabb uzsonnával lepjük meg magunkat, akkor hazaérve nem raboljuk le a hűtőt. És ez így igaz a tízórai-ebéd párossal is.

Tehát

Sokan talán úgy gondolják, hogy napi 2-3 étkezés bőven elég, ha fogyni akar az ember, de azt már nem veszik figyelembe, hogy az a 2-3 étkezés hogyan is áll össze és mit is tartalmaz, mennyi kalóriát visz be vele az ember. Nem beszélve arról, hogy egyszerre nagyobb energiamennyiséget a szervezet nem tud felhasználni és előszeretettel raktározza el. Szóval több szempontból is előnyösebb a többször kevesebbet elv, mint a néha sokat. Hogy este ne vigyünk be felesleges kalóriákat, bizony a nap folyamán kell gondoskodnunk arról, hogy ne legyünk energiadeficitesek estére és ne akarja a szervezetünk kétségbeesetten pótolni a kiesést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük