Az ünnepek után…

unnepek-utanAz ünnepi forgatagot követően, a hatalmas családi vacsorák után sokak szeme előtt újévi fogadalomként a ,,fogyni vágyás,, lebeg; elhatározzák, hogy a következő év a diéta éve lesz.


Kiemelném, hogy nem egyik napról a másikra kell drasztikus változtatásokat véghezvinni, hanem fokozatosan, lépésről lépésre célszerű bevezetni a helyes és tudatos étrendet a mindennapokba annak érdekében, hogy tartós eredményt érhessünk el.
Minden csupán elhatározás és akaraterő kérdése.
Tévhit, hogy az embernek koplalnia kell a sikeres súlyvesztéshez, csupán a nyersanyagokat indokolt megfelelően összeválogatni és már kis odafigyeléssel egy optimálisabb közérzet érhető el, ami motivációt ad a folytatáshoz.

A táplálkozást kiegészítve elengedhetetlen a testmozgás, hogy a leadott kilók visszaugrását megakadályozzuk, eredményes testtömeg csökkenést érhessünk el. Ez kezdetnek lehet egy tempósabb séta is, a lényeg, hogy kimelegedjünk benne.

A kiegyensúlyozott étrend elsősorban azt jelenti, hogy naponta ötször étkezzünk a szervezet optimális működése, tápanyagellátása érdekében, ami legyen változatos, idényszerű, mennyiségileg és minőségileg megfelelő.

Kulcsfontosságú a napi 1,5 – 2 litert meghaladó folyadék elfogyasztása, ami leginkább tiszta víz, tea, zöldséglé, gyümölcslé formájában jelenjen meg.
A napi kalciumbevitel fedezhető fél liternek megfelelő tej- illetve tejtermékekkel, ami a normál csontozat fenntartásához elengedhetetlen.

Hangsúlyos továbbá a vitaminbevitel, naponta kerüljön az asztalra friss gyümölcs és zöldség.

A 3 főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora) kibővítve a tízórai és az uzsonna csupán könnyed étkezést jelent, ami pl.: gyümölcs, illetve tejtermék (pl.: kefir, joghurt) formájában jelenik meg.

A fogyókúrát érintve alapvető követelmény a zsírszegénység, tehát a receptek hozzávalói zsírszegény változatokra cserélendők. Az energiaszegény étrend gerincét a zöldségfélék képezik alacsony energiatartalmuk, valamint jelentős ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt. A megszokott salátakombinációk mellett ötletes, nem mindennapi változatokkal fellendíthető az étkezés élménye is (pl.: brokkoli saláta).

Kefires brokkoli saláta

Hozzávalók:

  • 1kg brokkoli
  • 25dkg burgonya
  • 2dkg olívaolaj
  • 2 dl kefir
  • só, tárkony, lila hagyma, petrezselyemzöld, fűszerpaprika az ízesítéshez

Elkészítés:
A brokkolit és a burgonyát sós vízben külön-külön megpároljuk. Leszűrjük, majd összeöntjük. A kefirt a fűszerekkel, olajjal kikeverjük, majd ráöntjük a zöldségekre és összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is. Kitűnő magában, vagy akár köretként is.
Az étrendben tilos a cukorka, csokoládé, vajkrémes cukrászsütemények, méz, tömény szeszes italok fogyasztása. Az ételek ízesítésénél a cukor helyettesítésére energiát nem adó mesterséges édesítőszerek ajánlottak.

Az egészségesebb, céltudatosabb táplálkozás, illetve a diéta kezdéséhez sok sikert kívánok!
Kovács Mária
dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük