Egészségtudatos táplálkozás – Ismerd!
A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű és arányú energia- és tápanyagfogyasztás. Ezek mértékét meghatározza: az alapanyagcsere, fizikai aktivitás, életkor, a környezet hőmérséklete, éghajlat, egészségi állapot, stb. Az egészséges táplálkozás annyi energiát juttat a szervezetbe, amennyire szükség van (se több, se kevesebb). Nincsenek tiltott ételek, csak a mennyiségre kell figyelni; ezzel számos betegséget megelőzhetünk, pl.: magas vérnyomás, infarktus, diabetes, epebetegség, stb. (ezek fő oka az egészségtelen életmód, táplálkozás ).
Táplálkozásunk fő hibái:
- Sok zsiradék
- Kevés zöldség, gyümölcs
- Sok cukor, édesség
- Sok só
- Sok alkohol
Helyes táplálkozási ajánlások:
- Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.
- Minél változatosabban állítsuk össze az étrendet.
- Kerüljük a zsíros élelmiszereket, ételeket. Főzéshez, sütéshez növényi olajat,margarint használjunk. Zsírszegény ételkészítési eljárásokat alkalmazzunk!
- Ételeinket kevesebb sóval készítsük. Utólag ne sózzunk. Só helyett fűszereket alkalmazzunk.
- Édességet, süteményt étkezések között soha ne fogyasszunk (max. 2-szer hetente).
- Naponta ½ l tej vagy ennek megfelelő tejtermék.
- Naponta zöldség, gyümölcs
- Hetente minimum 5-ször teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut együnk.
- Napi 4-5x étkezés. Tápanyagmennyiség egyenletes elosztása.
- A legjobb szomjoltó az ivóvíz. 2-3l folyadék naponta.
- Testmozgás, káros szenvedélyek mellőzése.
- Rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozással törekedjünk az ideális testsúly elérésére és megtartására.
Zöldségek, gyümölcsök nagy mennyiségben béta-karotint, C-vitamint, folsavat tartalmaznak. Könnyen emészthető, üdítő, frissítő hatásúak.
Fogyasszunk gyakrabban csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket.
Fogyasszunk sovány húsokat, halat, baromfit. Teljes értékű fehérjéket tartalmaznak. Vas-tartalmuk jó, és könnyen fel is szívódik. Tengeri halak fogyasztása előnyös: segít megelőzni a szív-, érrendszeri betegségeket, mert többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. A baromfi húsát bőre nélkül fogyasszuk.
Tojás: hetente 4db javasolt.
Zsiradékok közül növényi eredetűeket használjunk.
Máj, olajos magvak, méz, lekvár: ritkán és kis mennyiségben szabad fogyasztani.
Korlátozzuk az üdítőitalok fogyasztását.
Ételkészítési módok:
- Zöldségeket, gyümölcsöket nyersen, cukor nélkül, korlátlanul
- Zöldségeket párolva, főzve – főzelék formájában
- Húsokat zsírszegény formában sütve (teflon, sütő, cserépedény), párolva, főzve.
- Édesség, desszert: legegészségesebbek a gyümölcsös édességek (pl.: fagyi helyett gyümölcsturmix, vajas krém helyett puding)
- Kerüljük az alkoholfogyasztást.