Mozgás nélkül is sikerülhet?

A táplálkozás és a mozgás kéz a kézben járnak, ha egészséges életmódról beszélünk. Természetesen lehet fogyni koplalással, és lehet fogyni napi 10 km-es futással is, de egyik sem olyan hatékony, pláne nem olyan egészséges, mintha egy jól megtervezett diéta mellé megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás társul. Ebben leginkább egy személyi edző tud segíteni, ha igazán gyors és látványos eredményre vágyunk, nem is az én feladatom pontos instrukciókat adni ezzel kapcsolatban, de magát a tevékenységet azért igyekszem propagálni egy kicsit.

Élettani hatások

Minden egészségügyi szakember első javaslata a diéta mellett a rendszeres mozgás. Mi számít rendszeresnek? Heti 3-4 alkalom 30 perces aktív életmód már igen jótékony hatással van szervezetünkkel, de a legjobb ha fokozatosan eljutunk a több és intenzívebb szakaszba, egyszóval igyekezzünk napi rutinná tenni a mozgást, még ha az csak egy nagy séta is a környéken. Az aerob és erősítő edzéseknek egyaránt helyet kell szorítani. Az aerob edzések (hosszabb távú futás, biciklizés, gyors séta) alatt figyeljünk rá, hogy pulzusunk körülbelül 120-140 körüli értéken maradjon (életkor függően változik, kiszámolása: 210 -„életkor”x 0,7), ez ugyanis a zsírégető tartomány. A konditermek gépei rendkívül előnyösek, hisz tudnak pulzust mérni, de futás közben manuálisan is ellenőrizhetjük pulzusunkat, ha van nálunk időmérő eszköz. Azonban minél „több” izomzatot kell mozgatnunk akár séta akár futás közben, annál több energiát használunk el, annál több zsírt égetünk el, ezért fontosak az erősítő edzések. Ez által növelhetjük izomtömegünket, és ha rendszeresen járunk futni és erősíteni, egy idő után egyre rohamosabb alakváltáson mehetünk keresztül. Persze előfordulhat, hogy egy idő után azt tapasztaljuk a mérleg csak nem akar kevesebbet mutatni, de ez nem baj, hiszen csak a tükörbe kell nézni és látszik, hogy izmosabbak lettünk és kevésbé zsírosak. Persze nem csak az tükörben tapasztalhatunk változást. Mozgás hatására a sejtek inzulinrezisztenciája (tehát, hogy mennyi inzulin szükséges ahhoz, hogy a vérből felvegye a cukrot, ezzel csökkentve a vércukrot) csökken, így a hasnyálmirigy sem terhelődik tovább ugyanolyan mértékben. Valamint nem csak a mozgásszervi, látható izomzat növekszik, hanem az erek falában és a szívnél található izmok is fejlődnek, aminek a hatására csökkenhet a vérnyomás, javul a keringés, a fizikai igénybevétel után javulhat az alvásunk, ezáltal kipihentebben, frissebben ébredhetünk. A tüdőkapacitásunknak is kedvezhet a rendszeres mozgás, főleg ha van lehetőségünk a szabadban, jó levegőn mozogni.

Mozgásformák

De mit is csináljunk? Elfoglalt háziasszonyok nem érnek rá ilyesmikre, elfoglalt üzletasszonyok és urak ugyancsak túlterheltek, nincs idejük napi egy órát mozgásra áldozni. Ilyenkor jönnek az alternatívák, flabelos és társai, amik igazi mozgást nem nyújtanak, így igazán hatásos eredményhez sem vezetnek. Erre sajnos áldoznunk kell, hogy igenis meglegyen az a napi kis mozgásunk. Legyen az a futás, biciklizés, otthoni torna a tévé előtt, konditerem, aerobik, zumba és társaik, labdajátékok vagy akár szervezett sportok, a fontos, hogy élvezzük, amit csinálunk, sőt próbáljuk meg belevonni a családunkat is, barátainkat, hogy még több motiváló tényező legyen.

Az igazi zsírégetés

Ha már hozzászoktunk a mozgás jelenlétéhez az életünkben, akkor kezdjük el jól csinálni. Akkor tudjuk a leghatékonyabban felszámolni zsírpárnáinkat, ha a pulzusunkat a fent említett 120-140-es tartományban tartjuk. Ezt legegyszerűbben kocogással, biciklizéssel, ellipszisgép használatával, tempósabb sétával tudjuk elérni és megtartani. Az is fontos, hogy ezek az edzések ne 10 perces kis bemelegítések legyenek, hanem 40 percet meghaladó, lehetőleg egy órás, megszakítás nélküli mozgás legyen. Ez azért fontos, mert körülbelül 15-20 perc kell ahhoz, hogy a vérünkben lévő tápanyagokat felhasználják a sejtjeink, és ha ez megtörtént, akkor nyúl a szervezet a tartalékokhoz, energiáért pedig a zsírszöveteket veszi célba. Tehát ha 20 perc futás után abbahagyjuk a mozgást, igazán a zsírégető fázisig már nem jutunk el, maximum a zsírpárnák gyarapodását állítottuk meg ezzel. Ami még lényeges, hogy az étkezéseket is igyekezzünk a mozgáshoz hangolni. Két fogásos ebéd után kedvünk sem igazán van mozogni, de egy könnyű szendvics után sem érdemes rögtön biciklire pattanni. Egy-két órával a mozgás előtt már ne együnk, mozgás után pedig egy jó fél-egy órát hagyjuk a szervezetünket dolgozni, ugyanis ilyenkor még mozgás nélkül is történik zsírbontás. Olyan napon, amikor mozgunk, fehérjében dús ételeket fogyasszunk, főleg az edzés utáni étkezésnél, hogy elegendő fehérjét biztosítsunk izmainknak a regenerálódáshoz.

Összegezve

Bármilyen mozgásformát választhatunk, de a leghatékonyabb, ha egy hivatásos edzővel ülünk le és beszéljük át a lehetőségeket. A lényeg, hogy ha csak a kutyát is visszük el sétálni, vagy a kisbabánkat tologatjuk a környéken, akkor is próbáljuk meg napi szinten végezni és élvezettel csinálni azt, amit csinálunk, különben hamar elveszítjük motivációnkat. Persze nem minden a mozgás, egy jól összeállított étrend mellett viszont látványos eredményeket érhetünk el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük