Számoljam a kalóriákat?

Miről is kéne szóljon egy életmódváltás? Arról, hogy változtatsz, hogy addigi káros szokásaidat, mint a dohányzást, tévé előtt tespedést, nagy mennyiségű rágcsa fogyasztását elhagyd, és helyettük egészséges szokásokat vezetsz be az életedbe. Ennek a folyamatnak azonban nem szabad egy nyögvenyelős, muszáj dolognak lennie, nem sanyargathatjuk se a lelkünket, se a testünket. Nem állíthatunk olyan szabályokat és célokat magunk elé, melyeket kivitelezése nehéz, vagy esetleg lehetetlen számunkra, így tehát nem nehezíthetjük meg napi rutinunkat olyan dolgokkal, mint például a pontosan vezetett kalóriaszámolás, ha nem fér bele az időnkbe vagy nincs rá energiánk. De akkor miért akarja mindenki számolni a kalóriákat?

Mi is valójában ez a kalória?

Az élelmiszerek energia tartalmát szoktuk megadni kJ (kilózsúl) vagy kcal (kilókalória) értékben. Ezt úgy számítják ki a laborokban, hogy az adott élelmiszer 100 g-ját elégetik, és az általa keltett hővel melegítenek egy pohár szobahőmérsékletű vizet. Az energiát abból számítják ki, hogy a szobahőmérsékletű víz hőmérséklete hány fokot emelkedett. Ez a folyamat nagyon leegyszerűsített változata, de jól látható ebből is, hogy bármit betesznek elégetni, az mind el is ég. Szervezetünkben egy úgy nevezett lassú égés folyik le, tehát az emésztést és a felszívódást követően sejtjeinkben ugyancsak elégnek a tápanyagok. Egy gramm tiszta glükóz (szőlőcukor) ténylegesen 4,1 kcal-t jelent a szervezetünkben is és a szervezetünkön kívül elégetve. Azonban míg a lángok például a rostokat is örömmel elemésztik, a szervezetünk már nem igazán, tehát míg energia értéke egy teljeskiőrlésű kenyérnek magasabb (mert a rost tovább ég, így jobban felmelegíti a vizet), mint mezei fehérkenyér társának, addig szervezetünkben ez a többlet energia nem fog hasznosulni, sőt, valószínűleg kevesebb energiát viszünk be mintha ugyanannyi fehérkenyeret ettünk volna. De ez nem csak a rosttokkal van így, más élelmiszerösszetevők is sértetlenül juthatnak át emésztőcsatornánkon (ezek lennének a salakanyagok), nem beszélve arról, hogy kinek jobb az emésztése, kinek rosszabb, hányás hasmenés esetén meg aztán végképp elvesztheti az ember a fonalat.

Akkor minek számolni?

Mindezek ellenére, egy egészséges ember, akinek nincs különösebb emésztési panasza, jól tud tájékozódni napi energiabeviteléről, ha gondosan számolja, miből mennyit eszik. Persze mondhatjuk, hogy az előbbiek tudatában ez nem valami pontos érték, de hát +/- 100 kcal még talán nem a világ vége, nem ezen fog megcsúszni a diétánk.

Ha az ember kalóriát számol

Dönthetünk úgy, hogy teljes kontroll alá vetjük magunkat és táplálkozásunkat, és valóban kalóriszámolásra adjuk a fejünket. Ezt egyébként ma már nem muszáj papíron végezni, számos honlap áll rendelkezésünkre, ahol pontosan vezethetjük a napi elfogyasztott élelmiszerek mennyiségi listáját, és automatikusan kiadja nekünk a tápanyagbeviteli értékeket. Ehhez persze idő kell, mert ha nem minden zacskóból eszünk, akkor mérni kell mennyi húst, mennyi rizst, mennyi tésztát eszik az ember. Ha több embernek főzünk, akkor vagy igyekszünk pontosan kiméregetni a vett adagokat, vagy jól kell tippelni és arányítani a nekünk szánt étel mennyiségét (itt érdemes odafigyelni arra, hogy mindent hőkezelés előtt mérjünk le, ugyanis a tápanyagértékek mindig a nyers élelmiszerre vonatkoznak, a hús vizet veszít, a rizs és tészta pedig vizet szív magába, tehát nem mindegy, hogy 75 g száraz tésztával számolunk, vagy 75 g főtt tésztával). Tehát nem egyszerű, de egy kis rutinnal bele lehet jönni.

A kalória és ami vele jár

Nem szabad megfeledkeznünk viszont egy nagyon fontos dologról. Lehet, hogy csak 1400 kcal-t vittünk be egy nap, és nagyon büszkék lehetünk rá, de az sem mindegy, hogy miből vittük be ezt az energia mennyiséget. Egész nap három tábla csokit, vagy netán grill csirkemellet, kertész salátát, zabkását, házi gyümölcsös joghurtot ettünk? Számolhatjuk nagy bőszen a bevitt kalóriákat, és valószínűleg fogyni is fogunk, de nem mindegy a hogyan! A szervezetünknek tápanyagokra, vitaminra, ásványi anyagokra van szüksége, hogy megfelelően működhessen, hogy egészséges tudjon maradni, és hogy fejlődni tudjon. Ha ezeket megvonjuk tőle, mert nem bírjuk ki a napot csoki és kóla nélkül, akkor sajnos azt testünk szenvedi meg, később pedig mi magunk.

Tehát

Lehet a kalóriákat számolni, ha fogyni szeretnénk kimondottan hasznos, de nem elegendő csak és kizárólag ezeket a számokat követni. Ha viszont nincs időnk ezzel bíbelődni az sem baj, igyekezzünk egészséges élelmiszereket magunkhoz venni, az adagszámokat csökkenteni, ha két szelet kenyér helyett ezután csak egyet eszünk máris elértünk valamit, és akárhogy is vesszük, számolás nélkül is tudjuk, hogy így kevesebb kalóriát vittünk be szervezetünkbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük