Az első 5 lépés, mely megalapozza a diétádat

Hízni sokkal könnyebb, mint fogyni, rossz, lusta szokásokat sokkal könnyebb magunkévá tenni, mint a helyes és egészséges életmód összetevőit, hisz általában több időt igényel egy meleg ebéd elkészítése, mint a pizzarendelés, és jelentősen több energiát emészt fel a rendszeres mozgás, mint a tévé előtt tespedés. Az egészséges élethez vezető úton azonban nem is olyan nehéz elindulni, mint azt hisszük. Nézzük, mi az az első öt lépés, amivel megalapozhatjuk az életmódváltásunkat?

  1. Rendszeres étkezés

Az első, de talán a legnehezebb lépés, hiszen komoly elhatározást és szervezést igényel, de amint ez megvan már nem is lesz olyan nehéz. Egy idő után nem lesz gond és vesződség a napi menü kigondolása és gyakorlatba való átültetése, hanem rutinná válik, hiszen csak egyszer kell igazán jól megtervezni a napunkat vagy hetünket, onnantól kezdve már gyerekjáték az egész. A reggelt kezdjük mindig egyszerű étellel, tízóraira ne felejtsünk el magunkkal vinni egy gyümölcsöt vagy joghurtot, az ebédet akár ételfutár céggel is hozathatjuk, uzsonnára jöhet megint valami egyszerű, vacsorára pedig egy szendvics, vagy túrókrém. Ha bevásárló listát írunk és előre gondolkodunk akkor a napi boltba járkálást is megúszhatjuk.

 

  1. Mozgás

Ha eddig nem sikerült, most próbáljuk meg beiktatni a napi mozgást időrendünkben. Kezdetben egy nagy kör séta is megteszi, de igyekezzünk minél hamarabb valami aktívabb mozgásra ráállni. Keressünk olyan sportot, amit élvezünk, vagy barátnőnkkel, párunkkal tudunk végezni, így a motiváció is nagyobb. Ha gyors és szembetűnő változásra vágyunk keressünk egy jó edzőt, aki egész biztosan hasznos tippekkel fog tudni szolgálni, nem mellesleg egy leegyeztetett időpontot nem szívesen mond vissza az ember, így biztos el fogunk menni edzeni.

 

  1. Finomított szénhidrát

A kristálycukortól és fehér liszttől igyekezzünk megválni, vagy felcserélni őket édesítőszerekkel, rostban gazdag lisztfajtákkal. A cukoralkoholok, mesterséges édesítőszerek valamint a rozsliszt, graham liszt és társaik alacsonyabb GI (glikémiás index) értékkel rendelkeznek, így nem okoznak hirtelen magas vércukor növekedést valamint inzulin választ, a magas rosttartalom a lisztek esetében pedig jót tesz az emésztésnek és lassítja a tápanyagok felszívódását.

 

  1. Zöldség, gyümölcs

Naponta ötször kerüljön az asztalra valamilyen formában zöldség vagy gyümölcs, ebből legalább kétszer nyersen fogyasszuk. Próbáljunk meg elhatárolódni a gyümölcs készítményektől, mint a bolti gyümölcslé, gyümölcsjoghurt és társaik, ugyanis ezek igen sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, helyettük inkább friss idénygyümölcsökből készült finomságokkal lepjük meg magunkat (gyümölcsös túrókrém, házi gyümölcs joghurt). A kertivetemények, mint a paradicsom, uborka, paprika, retek stb… minimális kalóriatatalommal rendelkeznek, így vállaszunk bátran ezek közül, a szárazhüvelyesek, a borsó és a kukorica már jelentős szénhidráttartalommal bírnak, így ezekből kevesebbet fogyasszunk. A burgonyát ebben az esetben nem számítjuk az elfogyasztott zöldségek közé.

 

  1. Folyadék

Mostantól rá se nézzünk a cukros löttyökre, a bolti gyümölcslevekre és szörpökre. Szomjunkat oltsuk vízzel, cukor nélküli teával esetleg zsírszegény tejjel (naponta fél liter tejet, vagy annak megfelelő mennyiségű tejterméket kellene fogyasztani). A cukros üdítőkről való lemondás igen sok kalóriát spórol meg nekünk. Persze a light és zero cukros kivitelek megfelelő pótlékot jelentenek, tehát ha valaki nagyon nem bírja ki az életet kóla nélkül, válasszon ezen termékek közül, viszont egészségesnek sajnos még így sem mondhatóak ezek az üdítők. Ennél sokkal egészségesebb megoldás, ha háziszörpöt készítünk. Kísérletezhetünk kevés cukorral,  édesítőszerrel, így garantáltan az van az üdítőnkben, amit szeretnénk.

1 hozzászólás


  1. Sajnos cukorbeteg vagyok 2 fokozatu 4-müszakban dolgozom abban kérek segitséget hogy állitsam össze az étrendemet!!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük