A következő fogyókúrás ízesítő receptje egy igazi ínyenctől származik.
Egy olyan kedves barátomtól aki istenien főz, élvezi az ételek ízét, remekül ért a kerti partik szervezéséhez és nem utolsó sorban imád horgászni.
Ha még nem találtátok volna ki, az ismerősöm egy pasi és ha még azt is elmondom róla, hogy a horgászat után nem dobja az asszony elé a több kilónyi fogást, hogy ő majd megtisztítja és elintézi a horgászat eme kellemetlen fázisát, hanem még friss vacsorát is készít a kifogott halakból tuti, hogy csajok tucatja kéri el tőlem az elérhetőségét 🙂 !
Szóval Zoli barátomtól tanultam a következő fogyókúrás ízesítőt ami nem más mint a…
Halas alaplé
Hozzávalók:
A hozzávalók kb. 3 liter halas alaplé elkészítésére elegendő.
- Kb. 2 kilónyi halnyesedék
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1-2 szál sárgarépa
- 3 db zellerszár
- 5-6 db fokhagymagerezd
- 2,5 dl száraz fehérbor
- Kb. 3 liter víz
- 1 db friss citrom leve
- 2-3 db babérlevél
- Kakukkfű ízlés szerint
- 1 nagy marék petrezselyem
Hogyan készítsd el?
A halnyesedéket jól átmossuk, a hal fejét megtisztítjuk ( eltávolítjuk a kopoltyúját, szemét ).
Az olajat egy lábasban felhevítjük és kb. 5-6 percig pároljuk benne a zöldségeket a fokhagymával együtt fedő alatt.
Ezután hozzáadjuk a megtisztított halcsontokat, nyesedéket, halfejeket és még 5 percig főzzük, majd felöntjük a fehérborral és a vízzel, ízesítjük a citromlével és felforraljuk.
Amint felforrt kis lángon kb. 30 percig főzzük közben hozzáadjuk a fűszereket és szükség esetén eltávolítjuk róla a keletkezett habot.
Leszűrjük és hagyjuk kihűlni a levet ezután hűtőben 2-3 napig, lefagyasztva akár 2 hónapig is eláll.
Használjuk bátran fogyókúrás ételeink elkészítése során ezt a remek ízesítő alaplét.
Tipp:
Intenzívebb íz elérése érdekében addig főzzük fedő nélkül míg az alaplé fele elpárolog és csak ezután hűtjük és tároljuk.
Permalink