10 súlycsökkentő bevásárló tipp

A fogyókúra egyik sarkalatos pontja a bevásárlás!

Biztosan Veled is előfordult már, hogy elgondoltad mire van szükséged a heti bevásárlás során, aztán mégis jóval több árú került a szatyrodba mint amennyit elterveztél, ezt nevezik impulzus vásárlásnak.

A boltba belépve olyan impulzusok érnek bennünket amik vásárlásra csábítanak. Ilyen például a csomagolás, a meghirdetett akciók stb.

Ezek nemcsak a pénztárcánkra nézve veszélyesek hanem a fogyókúránk ellenségei is.

 

Tudtad?
– A háztartásokban a vásárolt élelmiszerek 30 %-a kerül kidobásra!
– A 40 %-a azért kerül a kosárban mert a gyerkőc addig nógatta az Anyukáját míg az
meg nem vette a kiszemelt árút.
-70 %-a pedig impulzus vásárlás során kerül a kosarunkba!

 

10 súlycsökkentő bevásárló tipp

 

# 1. Tervezz

Mielőtt elindulsz bevásárolni tervezd meg a következő hét menüjét. Írd le vagy gondold át melyik nap mit szeretnél főzni, ezekhez mire lesz szükséged.

Mi az ami otthon a hűtőben vagy a kamrapolcon megtalálható és mi az amit be kell szerezni hozzá.

Ezzel nemcsak a vásárlást könnyíted meg, de a fogyókúrád során bevitt kalóriát is tudatosan megtervezheted.

 

# 2. Készíts bevásárlólistát

Ahogy megtervezted a heti menüt tudod, hogy mi az amit venned kell, ezeket jegyezd fel.
A legjobb ha a bevásárlólistád csoportosítva van, főként ha nem kisboltba, piacra jársz vásárolni hanem nagy bevásárló központba. Ismered az üzletet ahol vásárolsz, tudod mit hol találsz, milyen útvonalon szoktál végigmenni.
Készítsd el úgy a bevásárlólistát, hogy ezek legalább nagyjából ilyen sorrendbe legyenek felírva.

Én például tudom, hogy a bevásárló körutam során a következőképpen járom be a boltot: tejterméket,  zöldség-gyümölcs,hús, lisztek, tésztafélék, pékáruk, ásványvizek, tisztítószerek.
Tehát az én listám valahogy így fog kinézni: 2 liter tej, 3 joghurt, 3 kiló narancs, 5 db hagyma, 1 kiló savanyú káposzta, 1 kiló Graham-liszt, 1 karton ásványvíz stb.
Ezzel elkerülöm, hogy ide oda rohangáljak és közben elcsábuljak olyan dolgok iránt amit egyébként nem terveztem be.

 

# 3. Éhgyomorral soha ne indulj útnak

Minden bevásárlás előtt tömd tele a pocakod egészséges kajcsival. Nincs annál rosszabb mint amikor a boltba érve megérezzük a frissen sült pékárú illatát úgy, hogy mi aznap még nem ettünk semmit.

Ha éhesek vagyunk sokkal inkább engedünk a csábításnak. Húú ezt is ennék, húú az is jó lenne…  Szinte mindegy mi csak étel legyen hiszen éhesek vagyunk és enni akarunk.

Ha ettél sőt jól laktál a bevásárlás előtt érzékszerveink, korgó pocakunk nem fogja elvenni figyelmünket a tudatos bevásárlásunkról.

 

# 4. Hagyd otthon az autót

Ha teheted menj gyalog vagy kerékpárral bevásárolni.
Gyalog igaz sokkal kevesebb mindent tudsz beszerezni, de ezzel is csökkented a plusz dolgok vásárlását. Ilyenkor ügyelj az egyenletes súlyeloszlásra, azaz mindkét kezedben legyen szatyor amit viszel, közel azonos súlyban. Ha belegondolsz remek testedzésnek felel meg egy gyalogos bevásárló körút.

Kerékpárral már sokkal könnyebb a helyzet. Itt több mindent tudsz haza hozni kisebb energiabefektetéssel. Többet vagy a friss levegőn és tekersz is az egészséged a fogyókúrád érdekében.

Nekem nincs autóm ezért a nagy bevásárlásokat is gyakran végzem kerékpártúrával egybekötve. A csomagtartón és a kormánynál is van egy-egy kosár amit jól meg lehet pakolni. Ami még jól szokott jönni az egy hátizsák, amit csak a hátamra kapok és a csomag nem zavar a közlekedésben.

 

# 5. Válaszd a kisebb bevásárlókosarat

A nagy hatalmas bevásárlókocsikat azért találták ki, hogy egy-egy bevásárlás során jól telepakoljuk őket. Igazi marketing fogás!
Elkezdjünk megpakolni és ha már félig van akkor is többet vettünk a kelleténél, de még mindig úgy érezzük alig vettünk valamit.
Ha tehetjük használjuk a kis kézikosarat, vagy a kis méretű húzható kosarat ezzel elkerüljük a túlvásárlást és ráadásul felér egy súlyzós edzésnek is :-)!

 

# 6. Vásároljunk célirányosan

Tudjuk, hogy mit szeretnénk vásárolni, ebben segít az előre megírt lista is.
Nem kell
minden sorba végig menni, csak a pénztárcánkat és a fogyókúránkat könnyítjük meg azzal ha nem visszük magunkat kísértébe.

Főként ha tudjuk, hogy könnyen elcsábulunk igyekezzünk minél előbb letudni a vásárlást.

 

# 7. Felejtsd el a félkész vagy előrecsomagolt termékeket

Ezekben a termékekben gyakran olyan rejtett adalékanyagok vannak amik a hízásunkat igen, de a fogyókúránkat viszont nem segítik. Legtöbbjük rengeteg rejtett cukrot, sót, színezéket, telítetlen zsírokat tartalmaznak.
Minél jobban hasonlít egy termék a természetes állapotához annál kevesebb egészségtelen anyagokat tartalmaz.

Nincs szükségünk
előre elkészített ételekre amiket aztán nem tudunk kellőképpen beazonosítani.  Egészséges, fogyókúrás édességet, nassolni valót is tudunk otthon elkészíteni, nem kell ipari mennyiségben elkészített kekszet, édességet vennünk.

 

# 8. Monitorozzuk a címkéket

Azaz nézzük meg a termék hátoldalán található címkét. Nem véletlenül vannak ezek apró betűvel feltüntetve. Itt el tudják rejteni a termék nem éppen pozitív összetevőjét is.

Sokszor találkozunk light felirattal, ami jól láthatóan a doboz elejére nagybetűkkel van felírva, ami annyit jelent, hogy zsírszegény a termék, de ezek a gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű cukrot ami kedvezőtlen hatású a fogyókúránkra nézve.
Ha egy terméke sok a számunkra ismeretlen összetevő hagyjuk inkább a polcon.

Figyeljünk oda a kalóriatartalomra is, de itt is figyelembe kell venni, hogy nem a zacskó, a doboz mennyiségét tüntetik fel, hanem általában az élelmiszer 100 g-ra vonatkozó kalóriamennyiségét.
Azaz nem mindegy, hogy 10 dekát vagy az egész zacskót pusztítjuk el egyszerre az adott élelmiszerből.

Meg kell tanulnunk a címkék monitorozását.

Fontos:

  • só, cukor, telítetlen zsírsavak aránya
  • a szavatossági idő
  • összetevők listája ( minél hosszabb ez a lista annál inkább feldolgozott a termék azaz annál inkább messze áll a természetes, eredeti formájától )
  • kalória tartalma

 

# 9. Felejtsd el a primőr árút

Mindig az évszaknak megfelelően vásárolj zöldséget, gyümölcsöt. Ezekben sokkal kevesebb a vegyszer és az áruk is megfizethetőbb.

Tavasszal, nyár elején egyél epret, ribizlit, málnát, cseresznyét meggyet, télen válaszd a narancsot, mandarint, almát, banánt.

Ha nyáron leleményes vagy piacon termelőktől tudod olcsón megvásárolni a zöldsége, gyümölcsöt amit Te saját magad elraktározhatsz télire. Például kis adagokban fagyasztasz le epret , paradicsomot.

 

# 10. Vásárolj termelőtől

Rendszeres vásárolok piacon, vásárcsarnokba. Megvannak a szokott helyek mit hol, kitől szerzek be.
Gizi nénitől veszem az uborkát, Józsi bácsitól a paradicsomot, paprikát, Gyuri hentesnél szerzem be a húst. Tudom, hogy ők megbízható őrtermelők akiknek fontos a vásárlók elégedettsége.

 

Döbbenetes teszt:
Vettünk 1 db paradicsomot a Tescoba és vettünk Józsi bától is. Mindkét paradicsomot beraktuk a hűtőbe és elkezdtük figyelni mi történik vele.
Józsi bácsi paradicsoma bizony nem bírta sokáig, igen hamar az enyészet martalékává vált.
Nagy megrökönyödésünkre a Tescos változat viszont 1 hónap múlva is ugyanolyan piros, kemény maradt. Kérdés, hogy vajon mitől ennyire tartós a paradicsom ha nem a sok-sok érlelőtől, vegyszertől.
Mi ezek után nem mertük megenni!

 

Vásárolj tudatosan! Ha így teszel súlyod csökkenni, pénztárcád viszont dagadni fog!

 

Egyetértesz? Tiltakozol? Van még ötleted? Oszd meg Velünk most!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük