Itt a nyár, itt a szép idő, és itt az eperszezon. Kiszabadulnak az út szélére az eperárusok, elönti a zöldségeseket az eperillat és gusztán sorakoznak a gyönyörű, piros gyümölcsök a standokon arra várva, hogy haza vigyük őket. De mindamellett, hogy szépek és finomak, értékes, szervezetünkre igen sok pozitív hatással is bírnak. Lássuk hát ezeket!
Az epernek jelentős a flavonoid tartalma. A flavonoidok immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ugyanakkor májvédő, baktérium és vírusellenes hatásuk is ismert. A legtöbb gyümölcsről elmondható, így az eperről is hogy magas antioxidáns, tehát szabad gyökfogó tulajdonságú. Miért jó ez nekünk? Csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét és lassítja sejtjeink öregedését.
Ezenkívül a magas vérnyomás ellen is hatásos lehet magas kálium és alacsony nátrium tatalma miatt, de koleszterincsökkentő és vértisztító hatása is ismert. Utóbbinak bőrzúzódás, bőr alatti vérzékenység vagy kisebb bőrsérülések gyógyulásában van szerepe.
Eper tápanyagtartalma:
- Kalória: 32 kcal
- Fehérje: 0,7 g
- Zsír: 0,3 g
- Szénhidrát: 8 g
- Ebből rost: 2 g
- Ebből cukor: 4,9 g
- Nátrium: 1 mg
- Kálium: 153 mg
- C-vitamin: 60 mg
Ideális nassolnivaló fogyni vágyóknak is, alacsony energia és szénhidrát tartalma miatt (természetesen csak és kizárólag cukor nélkül). Készíthetünk gyümölcssalátát, turmixokat, smoothie-kat eper felhasználásával, de hő hatására is megtartja legtöbb jó tulajdonságát, így diétás süteményeket is készíthetünk belőle.
Egy kis ízelítő
Házi, müzlis gyümölcsjoghurt: