A család mákos sütiért kiállt!
Elővettem Nagyókámtól kapott családi süteménygyűjteményt és elkezdtem benne keresni valami egyszerű, fincsi fogyókúrás sütit.
A receptek nézegetése közben eszembe jutott a máktermés learatása, ahogy letörtük a mákgubókat, levágtuk a tetejét és egy edénybe gyűjtöttük a mákszemeket ( mi gyerkőcök néha a pocakunkba is töltöttünk egy-egy adagot 🙂 ).
Miközben így elmerültem a gyermekkorom mezítlábas, forróhomokos nyaraimra emlékeibe megtaláltam a mákos sütit amivel kielégíthetem a család édesség utáni vágyát! 🙂
Mákos süti
Hozzávalók:
- 10 dkg mák
- 5 dkg köles
- 5 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 db citrom
- 2 dl sovány tej
- 5 evőkanál xilit
Hogyan készítsd el?
A mákot összekeverjük a kölessel és kávédaráló segítségével ledaráljuk. Tejből, 3 kanál xilitből és a ledarált mák-köles keverékéből sűrű tejbegrízszerű masszát főzünk.
Az így elkészített masszába belekeverjük a lisztet és a fahéjat, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojássárgáját habosra keverjük a maradék ( 2 evőkanál ) xilittel, a tojásfehérjéből pedig kemény habot készítünk.
A kihűlt masszához hozzákeverjük a habos tojássárgáját, a reszelt citrom héjat, végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjéből elkészített habot is.
A sütőformát kikenjük margarinnal, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a kevert tésztánkat, lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A receptből kb. 10 szelet süti lesz, darabonként 190 Kcal.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Permalink
Minden mákosra vevő vagyok, sajna elkészíteni nem tudom, de a leírást viszem anyunak, és ő megsüti nekem. Azért is egészséges, mivel a mák hasznos a csontritkulás ellen, a kölessel pedig újszerű, és izgalmasnak tűnik.