Kókusztej házilag

Amikor először hallottam a kókusztejről elkezdtem kutatni az üzletek polcain. Nem kellett sokáig keresgélni elég hamar ráakadtam, de amint megláttam az árát,  rögtön leesett az állam. Számomra drágának bizonyult, úgyhogy a kókusztej a polcon maradt, én pedig ahogy hazaértem elkezdtem utánajárni mivel helyettesíthetném.

Nagy örömömre hamar ráleltem a kókusztej készítésére, így nem kellett mással helyettesítenem. Kis befektetésből, nem nagy munkával,  fincsi krémes kókusztejet készítettem otthon saját kezűleg, kókuszreszelékből.

 

Mire használható a kókusztej?

A kókusztej egyfajta  növényi tej, mellyel az állati eredetű tejet helyettesíthetjük.
Fogyaszthatjuk natúran, készíthetünk belőle  kakaót, forrócsokit. Használhatjuk gyümölcslevesekhez, süteményekhez, smoothiekhoz.

 

Hogyan készíthető el házilag a kókusztej?

Hozzávalók:

  • 1 zacskó kókuszreszelék
  • víz ( kb. másfélszer annyi mint amennyi kókuszreszelék )

Hogyan készítsd el?

A kókusztejet házilag kétféleképpen készíthetjük el.

I.
Felforraljuk a vizet és ezzel öntjük le a kókuszreszeléket. A leforrázott kókuszreszeléket minimum fél órán át állni hagyjuk ( még jobb ha több órán át akár egész éjszakát is pihen )

– Ezután jól átturmixoljuk és leszűrjük szűrő, esetleg sűrű szövésű függöny vagy nejlonharisnya segítségével. A lényeg, hogy jól kinyomkodjuk az összeturmixolt kókuszreszeléket.

Pohárba öntjük, szükség szerint édesítjük, ízesítjük de natúron is nagyon fincsi.

 

II.
– Forrásban lévő vízhez adjuk a kókuszreszeléket és kb. 5-10 percig forraljuk. Ezután állni hagyjuk míg teljesen ki nem hűl,  majd ugyanúgy turmixoljuk szűrjük mint az első változatnál.

 

Kókuszzsír

Elkészítés után ha hűtőbe teszed a kókusztejet, bizonyos idő elteltével egy hártya szerű fehér réteg keletkezik a tetején ez a kókuszzsír, melyet kanállal leszedhetsz  a tej tetejéről és sütéshez vagy kozmetikai célokra ( pl.  ajakápoló )  használhatod fel  ( pár napig áll el hűtőben ).

 

Kókusztej készítése után megmaradt kókuszreszelék massza

A szűrés után megmaradt kókuszreszeléket szintén sütiknél használhatod, de megpróbálhatsz készíteni belőle újból kókusztejet. Ekkor ügyelj rá, hogy kevesebb vizet használj, mert így is hígabb tejet fogsz kapni.

 

Fontos:

  • Lehetőleg bio kókuszreszeléket használj, vagy olyat amit nem kénnel fehérítettek.
  • Az első elkészítési módnál, amikor csak forráztuk a kókusztejet, benne maradnak az enzimek és nem sérülnek a benne lévő vitaminok sem.
  • A második verziónál amikor forraljuk,  sokkal intenzívebb, krémesebb tejet fogunk kapni.

 

Tipp:

Próbáld meg friss kókuszból elkészíteni a kókusztejet, mert így sokkal lágyabb, erőteljesebb tejet sikerül előállítanod.

5 hozzászólás




  1. Szia!
    Tetszik a kókusztej recept.
    Meddig áll el hűtőben?
    Nekem a mandulatejjel is ez volt a bajom. Nem áll el, talán csak maximum másfél napig.
    knetta

    Válasz

    1. Szia knetta,

      Tapasztalatom szerint a kókusztej kb. 3-4 napig is eláll hűtőben tárolva.
      Jó étvágyat hozzá! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük