Amikor először hallottam a kókusztejről elkezdtem kutatni az üzletek polcain. Nem kellett sokáig keresgélni elég hamar ráakadtam, de amint megláttam az árát, rögtön leesett az állam. Számomra drágának bizonyult, úgyhogy a kókusztej a polcon maradt, én pedig ahogy hazaértem elkezdtem utánajárni mivel helyettesíthetném.
Nagy örömömre hamar ráleltem a kókusztej készítésére, így nem kellett mással helyettesítenem. Kis befektetésből, nem nagy munkával, fincsi krémes kókusztejet készítettem otthon saját kezűleg, kókuszreszelékből.
Mire használható a kókusztej?
A kókusztej egyfajta növényi tej, mellyel az állati eredetű tejet helyettesíthetjük.
Fogyaszthatjuk natúran, készíthetünk belőle kakaót, forrócsokit. Használhatjuk gyümölcslevesekhez, süteményekhez, smoothiekhoz.
Hogyan készíthető el házilag a kókusztej?
Hozzávalók:
- 1 zacskó kókuszreszelék
- víz ( kb. másfélszer annyi mint amennyi kókuszreszelék )
Hogyan készítsd el?
A kókusztejet házilag kétféleképpen készíthetjük el.
I.
– Felforraljuk a vizet és ezzel öntjük le a kókuszreszeléket. A leforrázott kókuszreszeléket minimum fél órán át állni hagyjuk ( még jobb ha több órán át akár egész éjszakát is pihen )
– Ezután jól átturmixoljuk és leszűrjük szűrő, esetleg sűrű szövésű függöny vagy nejlonharisnya segítségével. A lényeg, hogy jól kinyomkodjuk az összeturmixolt kókuszreszeléket.
– Pohárba öntjük, szükség szerint édesítjük, ízesítjük de natúron is nagyon fincsi.
II.
– Forrásban lévő vízhez adjuk a kókuszreszeléket és kb. 5-10 percig forraljuk. Ezután állni hagyjuk míg teljesen ki nem hűl, majd ugyanúgy turmixoljuk szűrjük mint az első változatnál.
Elkészítés után ha hűtőbe teszed a kókusztejet, bizonyos idő elteltével egy hártya szerű fehér réteg keletkezik a tetején ez a kókuszzsír, melyet kanállal leszedhetsz a tej tetejéről és sütéshez vagy kozmetikai célokra ( pl. ajakápoló ) használhatod fel ( pár napig áll el hűtőben ).
A szűrés után megmaradt kókuszreszeléket szintén sütiknél használhatod, de megpróbálhatsz készíteni belőle újból kókusztejet. Ekkor ügyelj rá, hogy kevesebb vizet használj, mert így is hígabb tejet fogsz kapni.
Fontos:
- Lehetőleg bio kókuszreszeléket használj, vagy olyat amit nem kénnel fehérítettek.
- Az első elkészítési módnál, amikor csak forráztuk a kókusztejet, benne maradnak az enzimek és nem sérülnek a benne lévő vitaminok sem.
- A második verziónál amikor forraljuk, sokkal intenzívebb, krémesebb tejet fogunk kapni.
Tipp:
Próbáld meg friss kókuszból elkészíteni a kókusztejet, mert így sokkal lágyabb, erőteljesebb tejet sikerül előállítanod.
Permalink
Permalink
Permalink
Szia!
Tetszik a kókusztej recept.
Meddig áll el hűtőben?
Nekem a mandulatejjel is ez volt a bajom. Nem áll el, talán csak maximum másfél napig.
knetta
Permalink
Szia knetta,
Tapasztalatom szerint a kókusztej kb. 3-4 napig is eláll hűtőben tárolva.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Permalink