10 ok ami miatt többet eszünk a kelleténél

Olyan egyszerű a hatásos, tartós fogyókúra receptje!
Vigyél be kevesebb kalóriát mint amennyit elhasználsz, azaz egyél kevesebbet, mozogj többet.

Ha ez ennyire egyértelmű akkor miért esünk gyakran abba a hibába, hogy szinte kipukkadásig tömjük pocakunkat?

 

10 ok ami miatt többet eszünk a kelleténél!


1. Nem figyelünk szervezetünk jelzéseire

Hiába figyelmeztet testünk, hogy megtelt, nem kér több ételt, mi figyelmen kívül hagyjuk és eszünk tovább!
Az is lehet, hogy nem tulajdonítunk jelentőséget a jelzésnek, vagy nem is fogjuk fel, hogy mit is akar jelezni a szervezetünk.

Emlékszem egy délutánra amikor kerestem egy régi tankönyvet. Mivel időközönként szerettem átlapozni ezért mindig szem előtt tartottam. Egy alkalommal nagy szükségem lett volna rá, de sehol nem találtam. Hiába kerestem, kutattam a megszokott helyeken, később már a lehetetlen helyeken is egyszerűen elnyelte a föld.
A hálószobában a szekrény tetején volt egy perem, ez mögött remekül lehetett dobozokat tárolni. A nagy kutatás közepette felnéztem a szekrényt tetejére, közben az agyamon végigsuhant egy gondolat- “Talán ott fent kéne megnézni!”-  A kisördög énem gyorsan lehurrogta az angyalit- “Dehogy van ott, oda sosem tetted fel!”- Újra végig kutattam a lakás összes zegét-zugát mire elkeseredésemben megnéztem a szekrény tetejét is. Láss csodát a tankönyv ott lapult.
Azóta még tudatosabban figyelem a testem és a lelkem jelzéseit.

Először tudatosan kell figyelned, de ez később természetessé fog válni és tudni fogod az első apró jelnél, hogy most elég, nem kell több ételt letuszkolni a torkodon!

 

2. Befolyásolja a bevitt ételmennyiséget a Hőmérséklet

Nyáron amikor nagy meleg van kevésbé kívánjuk a megterhelő ételeket inkább valami hűsítő, könnyed ételre áhítozunk.

Télen viszont amikor hidegre fordul az időjárás jobban kívánjuk a “nehezebb” ételeket.

 

3. A körülöttünk lévő színek is hatással vannak ránk

A  kék színnek étvágycsökkentő hatása van míg a sárga szín felgyorsítja az anyagcserét.

 

 

4. A minket körülvevő háttérzaj

Ha nagy erőteljes, számunkra zavaró zaj van körülöttünk idegesek leszünk. Ezt az idegességet pedig hajlamosak vagyunk étellel kompenzálni.
Pörgős, mozgásra serkentő zene megy a háttérben miközben a család vacsorázik, akkor biztosan gyorsabban fogod magadba lapátolni a vacsit, olyan ez mintha ütemre ennék.

 

5. Figyelmünk elkalandozása

Kutatásokkal bizonyították, hogy hajlamosak vagyunk többet enni ha az étkezés során tv-t nézünk, újságot vagy könyvet olvasunk.

Adjuk meg a módját az étkezéseinknek! Legyen rendesen megterítve az asztal, legyen szervírozva az étel még akkor is ha csak Te ebédelsz egyedül. Legyen ez egy szeánsz, melynek minden ízét, élményét kiélvezed bűntudat nélkül.

 

6. Az étel

csomagolása, tálalása, mérete is befolyásolja mennyit tolunk le belőle a torkunkon.

 

7. A nagy választék

A minap olvastam egy érdekes tanulmányt miszerint egy táplálkozási kutatócsoport emberek étkezését tesztelte.
A teszt eredménye szerint azok az emberek aki elé 6 féle drazsé közül választhattak kétszer annyit ettek mint azok a társaik aki 4 féle drazsé közül választhattak. Minél több fajta étel van előttünk annál többet fogunk enni, hiszen csábít ez is az is.
Már kipukkadásik ettük magunkat, de azért még egy szelet sütit lenyomunk a torkunkon!
Ennek elkerülése érdekében lehetőleg kerüljük a svéd- vagy büféasztalokat. A vasárnapi ebédnek sem kell 6 fogásosnak lennie :-).

 

8. A nagyobb adagok

Csábító a nagyobb adag étel mondván olcsóbb mint a kisebb adag, ráadásul úgysem esszük meg egyszerre mindet, legalább marad vacsorára is.
Aztán azt vesszük észre, hogy az utolsó falatig mind eltűnt a tányérból, dobozból.

 

9. A Töröld tisztára a tányért!-szindróma

Sokan gyermekkorukban azt tanulták, hogy ami a tányérodon van azt meg kell enni, nem hagyhatsz semmit rajta, sőt akkor jó ha még ki is törlöd.
Ez annyira képes beépülni az ember tudatalattijába, hogy felnőtt korában is addig eszik míg a tányér teljes tartalmát eltünteti még akkor is ha már a felétől jóllakottnak érzi magát.
Ha Te is ilyen családban nőttél fel, akkor tudatosan szoktasd le magad erről a szokásodról.
Ne az legyen a lényeg, hogy mindent megegyél hanem az, hogy annyit egyél amennyivel majdnem jóllaksz.

 

10. Nem látjuk mennyit ettünk eddig

Sokkal kevesebbet eszünk ha emlékeztetnek minket arra, hogy mennyit ettünk.Egy kísérlet folyamán kétszer 10 fős csoportot  leültettek egy-egy asztalhoz úgy, hogy a két csapat ne lássa egymást.
A feladatuk az volt, hogy az asztalon található csirkecombokból mindenki egyen meg annyit amennyi csak jólesik neki.
Az egyik csoport tagjai elől rögtön elvették a csirkecsontot, a másik csoport tagjai előtt pedig otthagyták a lerágott csontokat.
A lakmározás befejeztével pedig kiderül, hogy azok az emberek akik előtt otthagyták a csirkecsontokat 10 %-kal ettek kevesebbet mint akiktől elvették.

Tanulság ne szabaduljunk meg azonnal a csirkecsontoktól, cukros vagy csokis papíroktól.  Sőt ha igazán hatékonyak akarunk lenni akkor vezessünk étkezési vagy nasi-naplót, mely segítségével nyomon tudjuk követni étkezési szokásainkat.

 

Ha odafigyelünk erre a 10 pontra,  akkor elkerülhetjük a túlevést ami nem csak a fogyókúránknak, de a közérzetünknek is egyaránt kedvez!

 

Egyetértesz? Tiltakozol? Oszd meg velünk Most!

1 hozzászólás


  1. Bizony minden pont igaz. Hasznosnak találom, hogy így összefoglalva látom a negatívumokat, talán így rádöbbenek arra amin sürgősen változtatni kell az egészségem érdekében.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük