A hagymát az ókorban mágikus, a középkorban értékes és hatásos növénynek tartották.
A népi orvoslás szerint pedig számtalan jótékony hatással rendelkezik. Használták vizelethajtóként, köptetőként, vértisztítóként, emésztésjavítóként.
Ma pedig a magyar konyha egyik fő alkotórésze, szinte alig van olyan étel amibe nem teszünk hagymát.
Nekem az egyik kedvenc fogyókúrás főételem a töltött hagyma. Készítsd el Te is, hogy élvezhesd ízét jótékony hatásával egyaránt.
Fogyókúrás töltött hagyma
Hozzávalók:
- 8 db nagy vöröshagyma
- 25 dkg darált pulykahús
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dl sovány tejföl
- 1 db tojás
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- Ízlés szerint tengeri só, bors
Hogyan készítsd el?
A megtisztított vöröshagymát forrásban lévő vízben kb. 3 percig főzzük, majd leszűrjük. Minden hagymáról levágunk egy kis kalapot és a belsejét kiszedjük úgy hogy kb. 1 cm-es hagymafal maradjon.
A kiszedett hagymadarabokat apró kockákra vágjuk és a darált hússal, tojással, fűszerekkel jól összegyúrjuk.
A tepsit olíva olajjal kenjük ki, megszórjuk zsemlemorzsával és az üreges hagymákat szorosan egymás mellé a tepsibe ültetjük. A hagymákat a fűszeres darált hússal megtöltjük, tejföllel meglocsoljuk és lefedve előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt puhára sütjük, majd fedő nélkül picit megpirítjuk.
A recept 4 személyre szól, adagonként kb. 282 Kcal.
Jó étvágyat hozzá! 🙂