Téli zöldségsaláta és a csodabrokkoli

Ma egy nagyon fincsi fogyókúrás salátát kóstolhattam meg a Barátnőm jóvoltából!
Rögtön el is kértem a receptet, hogy megoszthassam Veled!

Az egyik ok ami miatt el kell készítened a Téli zöldségsalátát az, hogy nagyon finom és a fogyókúrádnak is kedvez, a másik ok, hogy a saláta egyik fő alkotórésze a brokkoli, melyről 1992-ben amerikai rákkutatók bebizonyították, hogy az összes zöldség közül ez a zöldség birtokolja a “legerősebb  rákellenes hatású zöldség” címet.

Hónapokig vizsgálták az egyes gyümölcsöket, zöldségeket keresve azt az alkotórészt, mely lelassíthatja vagy megállíthatja a rák kialakulását. Ekkor fedezték fel a brokkoliban lévő vegyületet a szulforafánt, mely a legkoncentráltabban a fiatal brokkolihajtásokban található meg.

A szulforafán vegyület négyszintű védelmet indít be a szervezetünkben a rákos sejtekkel szemben.
Elsőként lelassítja a sérült, azaz beteg sejtekben végbemenő folyamatokat, ezáltal a szervezetünk nagyobb eséllyel tudja helyreállítani a jelentkező “hibát”.
Másodszor a rákos sejteket elhalásra készteti, ezzel megállítja a daganat terjedését.
Harmadszor a sejtjeinket olyan enzimek termelésére serkenti, melyek felelősek a rákkal szembeni védekezésben.
Negyedszer pedig részt vesz a méregtelenítésben, mely során felgyorsítja a karcinogén anyagok távozását a szervezetünkből.

A rossz hír, hogy a népesség feléből hiányzik az a gén, mely elősegíti azt, hogy a szulforafán kifejtse jótékony hatását. Ezeknél az embereknél gyorsabban ürül ki a vizelettel a szupervegyület, így a szervezetnek kevesebb ideje van a jótékony hatás kiélvezésére.

Igaz itt is van megoldás! Az egyik, hogy sokkal több brokkolit vagy hozzá hasonló zöldséget ( kelbimbót, káposztát ) kell fogyasztani, a másik megoldás, hogy megpróbálunk beszerezni a csodabrokkoliból, melyet a kutatót nemesítettek ki. A szuperbrokkoli lényege, hogy háromszor annyi szulforafánt tartalmaz mint a hagyományos brokkoli.

A Barátnőm salátája “csak” hagyományos brokkoliból készült.  Azt sem tudjuk, hogy szervezetünk tartalmazza-e azt a bizonyos gént, ráadásul nem is ettünk belőle kilószámra, de élveztük az ízét és a lelkünk is megnyugodott, hogy nemcsak a fogyókúránknak kedveztünk, de az egészségünkért is ettünk egy jót! 🙂

 

Téli zöldségsaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg brokkoli
  • 1 db piros színű paprika
  • 15 dkg bébikukorica
  • 15 dkg csemegekukorica
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint tengeri só, bors
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 3 evőkanál chiliolaj

Hogyan készítsd el?

A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát kisebb darabokra vágjuk és tengeri sós vízben előfőzzük az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával együtt, majd leszűrjük.
A paprikát apró kockákra vágjuk, a bébikukoricát és a csemegekukoricát ha konzerv lecsepegtetjük, ha fagyasztott akkor előfőzzük.
A brokkolit,a hagymát, a paprikát, a bébikukoricát és a csemegekukoricát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a balzsamecettel és a chiliolajjal és már tálalhatjuk is.

A recept 4 személyre szól, adagonként: 211Kcal.

 

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük