Egészségtudatos táplálkozás – Ismerd!

egezsegtudatos-taplalkozasEgészségtudatos táplálkozás – Ismerd!

A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű és arányú energia- és tápanyagfogyasztás. Ezek mértékét meghatározza: az alapanyagcsere, fizikai aktivitás, életkor, a környezet hőmérséklete, éghajlat, egészségi állapot, stb. Az egészséges táplálkozás annyi energiát juttat a szervezetbe, amennyire szükség van (se több, se kevesebb). Nincsenek tiltott ételek, csak a mennyiségre kell figyelni; ezzel számos betegséget megelőzhetünk, pl.: magas vérnyomás, infarktus, diabetes, epebetegség, stb. (ezek fő oka az egészségtelen életmód, táplálkozás ).

 

Táplálkozásunk fő hibái:

  • Sok zsiradék
  • Kevés zöldség, gyümölcs
  • Sok cukor, édesség
  • Sok só
  • Sok alkohol

Helyes táplálkozási ajánlások:

  1. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.
  2. Minél változatosabban állítsuk össze az étrendet.
  3. Kerüljük a zsíros élelmiszereket, ételeket. Főzéshez, sütéshez növényi olajat,margarint használjunk. Zsírszegény ételkészítési eljárásokat alkalmazzunk!
  4. Ételeinket kevesebb sóval készítsük. Utólag ne sózzunk. Só helyett fűszereket alkalmazzunk.
  5. Édességet, süteményt étkezések között soha ne fogyasszunk (max. 2-szer hetente).
  6. Naponta ½ l tej vagy ennek megfelelő tejtermék.
  7. Naponta zöldség, gyümölcs
  8. Hetente minimum 5-ször teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut együnk.
  9. Napi 4-5x étkezés. Tápanyagmennyiség egyenletes elosztása.
  10. A legjobb szomjoltó az ivóvíz. 2-3l folyadék naponta.
  11. Testmozgás, káros szenvedélyek mellőzése.
  12. Rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozással törekedjünk az ideális testsúly elérésére és megtartására.

Zöldségek, gyümölcsök nagy mennyiségben béta-karotint, C-vitamint, folsavat tartalmaznak. Könnyen emészthető, üdítő, frissítő hatásúak.

Fogyasszunk gyakrabban csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket.

Fogyasszunk sovány húsokat, halat, baromfit. Teljes értékű fehérjéket tartalmaznak. Vas-tartalmuk jó, és könnyen fel is szívódik. Tengeri halak fogyasztása előnyös: segít megelőzni a szív-, érrendszeri betegségeket, mert többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. A baromfi húsát bőre nélkül fogyasszuk.

Tojás: hetente 4db javasolt.

Zsiradékok közül növényi eredetűeket használjunk.

Máj, olajos magvak, méz, lekvár: ritkán és kis mennyiségben szabad fogyasztani.

Korlátozzuk az üdítőitalok fogyasztását.

Ételkészítési módok:

  •  Zöldségeket, gyümölcsöket nyersen, cukor nélkül, korlátlanul
  •  Zöldségeket párolva, főzve – főzelék formájában
  • Húsokat zsírszegény formában sütve (teflon, sütő, cserépedény), párolva, főzve.
  • Édesség, desszert: legegészségesebbek a gyümölcsös édességek (pl.: fagyi helyett gyümölcsturmix, vajas krém helyett puding)
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük