Nyáron se mondj le a futásról!

A nyári nagy melegben sem kell lemondanod a kedvenc sportodról a futásról, persze nem árt betartani egy – két fontos dolgot! Ötletek és tanácsok tőlem csak nektek. 🙂

Ne mondj le a futásról_Jarabik Márta_Fogyokurablog_1

Ki korán kel, futni megy:
Nyáron próbálj meg minden nap kb. 9 előtt eljutni a futópályára, vagy útnak indulni akkor még nem nagy a hőség. Mivel a nap legmelegebb időszaka délután 5 óra körül van, ha már munka után nincs erőd, várj másnap reggelig az edzéssel!

A víz a legfontosabb:

Nagyon fontos a hidratálás Te se felejtsd el! Sok folyadékot inni edzés közben és után, a mozgás előtt a legfontosabb a folyadék fogyasztás. Futás előtt 2 órával megiszol kb. fél liter vizet, akkor annak pont ideje van végigfolyni a szervezetedben, így nem kell futás közben folyamatosan a mosdót keresgélned. Ha 6 km-nél kevesebbet futsz, nem is kell vizet vinned magaddal, de ha többet, akkor mindenképpen legyen nálad mindig folyadék, főleg ha párás, meleg az idő! Miért legyen még nálad víz a nagy hőségben? Kívülről is le tudd hűteni és frissíteni magad!

Gondolkozz még az indulás előtt:
Szervezetednek időbe telik, amíg hozzászokik a meleg, párás időhöz. Csak mert egyébként 1 óra alatt lefutsz 10 km-t, az nem biztos, hogy ugyanez menni fog 30 fokban is. Amikor először futsz ilyen nagy hőségben, vedd vissza teljesítményedet kb. 60-70%-kal, majd a következő 10-15 napon belül azt szép lassan építsd vissza.

Figyelj a futóruhádra:
Viselj, világos színeket ezek nem szívják magukba a napfényt, így kevesebbet is fogsz izzadni. Próbálj meg technikai ruházatot beszerezni nyári viseletre is (rövidnadrág, trikó, sapka, napszemüveg).

Óvd a bőröd:
Használj napkrémet, az izzadás miatt vízállót! Erősebb faktorszámú ajánlott az arcodra és a felsőtestedre, amit nem borít be a ruha és a lábakra lehet egy kisebb faktorú napvédő krém. 🙂

Barátokkal mindig minden jobb:
Nagy melegben fontos, hogy sose fuss egyedül, mindig hívj el egy ismerőst vagy barátot, hogy csatlakozzon hozzád. Végig szemmel tudjátok tartani egymást, ha valamelyikőtök rosszul lenne, azonnal tudtok segíteni a másiknak.

Ne mondj le a futásról_Jarábik Márta_fogyókúrablog_2

Ha még sincs senki, aki veled tartson:
Eldöntötted, hogy hol és mikor fogsz futni, hívd fel a párod vagy a barátodat vagy családtagodat, és avasd be őket is. Ha túl sokáig lennél távol, tudni fogják, hogy hol keressenek. Legyél, óvatos a telefonodat se felejtsd otthon!

Vizezd a fejedet, sapkádat, pólódat:
Testünk folyamatosan törekszik egy viszonylagos állandó hőmérséklet fenntartására. Nyári melegben még hatványozottabban nő a testhőmérsékletünk sportolás közben, szaporább lesz a pulzusunk, intenzívebben izzadunk. Ha éppen kánikulában futsz, indulj el vizes technikai felsőben, vizezd a fejedet, a sapkádat, és ha úgy érzed, akár vizes kendőt is tehetsz a tarkódra.

A sport életForma! Sportolj TE is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük