Azt mindenki tudja, hogy a fogyókúra során minél több zöldséget, gyümölcsöt kell beiktatni az étrendbe, de vajon ismered-e azokat a fűszereket amik használatával elősegítheted fogyókúrád sikerességét?
Összegyűjtöttem Neked egy csokorra való fűszernövényt, melyeket főzésed során használva, játszi könnyedséggel varázsolhatsz ízletes fogyókúrás ételt a család asztalára.
# 1. Fekete bors:
Az apró fekete, gömb alakú, rücskös borsszem a trópusokon őshonos növény termése, melyet még éretlen formában szüretelnek és napon hosszú ideig szárítanak.
A rómaiak korában az ára az arannyal vetekedett és fizetőeszközként is használták.
Jellegzetesen csípős ízét a benne található illóolaj, piperin és pirolin adja.
A magyar konyha egyik nélkülözhetetlen fűszere, szinte bármilyen ételt ízesíthetünk vele.
Fontos megjegyezni, hogy jótékony hatását csak kismértékű fogyasztása esetén fejti ki. Ha nagy mértékben alkalmazzuk akkor irritálhatja a gyomornyálkahártyát és ellenkezően fejti ki hatását.
Hatása:
- Segíti az emésztést
- Gyorsítja az anyagcserét
- Vizelethajtó
- Használhatjuk még székrekedés megszüntetésére
- Izületi gyulladások csökkentésére
# 2. Babérlevél:
A Földközi-tenger mentén és Kis-Ázsia környékén őshonos az az örökzöld cserje, melynek leveleit leszüretelik és gyorsan megszárítják, ezzel is csökkentve a friss babér jellegzetes kesernyés ízét, viszont megőrizve annak aromáját.
Felhasználhatjuk levesekben, szószokban, mártásokban, burgonya tartalmú ételekben, főzelékekben, savanyúságokban.
Amire mindenképpen figyelnünk kell, hogy a megszárított babérlevél kb. 1 évig őrzi meg az aromáját. Főzési ideje ne legyen több 15 percnél mert az ételnek kesernyés ízt fog adni, tálalásnál vegyük ki az ételből.
Hatása:
- Emésztés serkentő
- Vizelethajtó
- Elősegíti a bélgáz távozását
- Olaja csökkenti az izületi fájdalmakat
- Pakolásként alkalmazva csökkenti a hörghurut tüneteit
# 3. Bazsalikom:
A bazsalikom egy jellegzetes aromájú, illatú növény, mely Indiából származik.
Illata miatt a mediterrán falusi házaknál a legyek távol tartására is alkalmazták.
Felhasználhatjuk saláták, halételek és tésztafélék ízesítésére.
Konyhaablakunkban saját magunk is nevelhetünk bazsalikomot. Megfelelő meleg és nedvesség biztosítása mellett egész évbe szüretelhetjük a friss fűszernövény leveleit.
Hatása:
- Serkenti az emésztést
- Méregtelenít
- Csökkenti a puffadást
- Elősegíti a bélgázok távozását
- Vizelethajtó
- Antibakteriális hatású
# 4. Fokhagyma:
Dél Ázsiában őshonos növény, de ma már szinte az egész világon termesztik. Az ókorban szent növényként tekintettek rá és varázserőt tulajdonítottak neki.
A növény hagymáját fogyasztjuk, mely gerezdekből tevődik össze.
Alkalmazhatjuk frissen aprítva, reszelve, de ma már kapható szárított, sőt tabletta formájában is.
Felhasználhatjuk levesek, húsételek, saláták, főzelékek ízesítésére.
Hatása:
- Emésztés serkentő
- Salaktalanító
- Vérnyomás csökkentő
- Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére alkalmas
- Antibakteriális
- Gombaölő
- Immunerősítő
- Csökkenti a koleszterint
# 5. Kömény:
A köményt kb. 3500 éve ismerik, mely Egyiptom északi részén őshonos növény. A XIII. században került Európába és szinte rögtön közkedvelt fűszernövénnyé vált. Termését előszeretettel alkalmazzák gyógyászati célokra is.
Felhasználhatjuk levesek, hús- és halételek, káposztát tartalmazó ételek ízesítésére. Készíthetünk belőle teát, mely elősegíti a különböző ételek fogyasztása után kialakuló puffadás, teltségérzet csökkenését.
Hatása:
- Serkenti az emésztést
- Csökkenti a puffadást
- Szélhajtó
- Gyomorerősítő
# 6. Torma:
Kelet- és Közép-Európából származik, melyet ma már a mediterrán konyha is előszeretettel alkalmaz ételek ízesítésre.
Nagy vízigényű, de ugyanakkor nagyon szapora évelő növény, mely a káposztafélék családjába tartozik.
A növénynek a gyökerét fogyasztjuk, melyet hűvös helyen sokáig tárolhatunk, megtisztítás után lereszelve, ízesítve fogyaszthatunk.
Főtt- füstölt ételek ízesítésére, vagy tormamártás készítésére használhatjuk.
Hatása:
- Emésztés serkentő
- Vírus- és baktériumölő
- Salaktalanító
- Tisztítja a légutakat
- Vérbőséget okoz
# 7. Chili:
A chili Mexikóból származik, melyet a spanyol hódítók juttatták el a világ minden tájára.
A chilit szüretelhetik éretlen -ilyenkor még zöld színű- vagy érett állapotban amikor már piros, narancssárga vagy sárga színű. A szüret után napon megszárítják, majd őrölik, törik vagy apróra darabolják .
Közkedvelt fűszernövény Mexikóban, Indonéziában, Tahiföldön.
Alkalmazhatjuk tojás, hús- és halételek, pástétomok ízesítéséhez.
Hatása:
- Antibakteriális
- Vérkeringés serkentő
- Görcsoldó
- Anyagcsere fokozó
- Emésztést elősegítő
# 8. Petrezselyem:
A Földközi-tenger környékéről és Dél-Európából származik. Köves, kavicsos helyen is bő termést hoz. Két fajtája ismert, az egyik a levélpetrezselyem, a másik a gyökérpetrezselyem. Magas a C-vitamin, karotin és vastartalma. Fogyaszthatjuk frissen, szárítva, főzve egyaránt.
Használhatjuk levesek, sültek, főzelékek elkészítése során. Elkészített ételeink fogyasztható díszítőeleme lehet.
Hatása:
- Javítja az emésztést
- Csökkenti a puffadást
- Immunrendszer működését serkenti
- Méregtelenítő
- Vizelethajtó
- Vértisztító
- Csökkenti a menstruációs fájdalmakat
# 9. Fahéj:
A fahéj Sri Lankán őshonos fűszernövény, de rokonfajtája megtalálható Kínában, Indonéziában és Vietnamban is. Ma már nemcsak vadon termő fajtája ismert hanem termesztik is a fát, melynek héját lefejtik, ami tulajdonképpen maga a fűszer, mely jellegzetesen csípős, fanyar, édeskés ízű.
A XVIII. század környékén Európában is igen elterjedt a használata, de ma már főként csak desszertek, sütemények, gyümölcs levesek-, kompótok ízesítésére használjuk.
Hatása:
- Gyomorerősítő
- Emésztés serkentő
- Csökkenti az éhséget
- Antibakteriális
- Zsírégető
- Méregtelenítő
- Frissítő
# 10. Gyömbér
Dél- Ázsiából származó fűszernövény, de ma már az egész világon termesztik ahol trópusi éghajlat van. Európába a XV-XVI. század környékén jutott el, itt keleti fűszerként ismert.
A növény gyökerét használjuk fel tisztítás után, melynek nagyon jellegzetes, erőteljes, csípős-kesernyés ízvilága van.
Ma a boltokban a gyökérrész kapható, de megvásárolhatjuk szárított, őrölt formában is.
Alkalmazhatjuk húsételekhez, kínai ételekhez, süteményekhez vagy készíthetünk belőle teát.
Hatása:
- Emésztés serkentő
- Hányinger csökkentő
- Gyulladás csökkentő
- Zsírégető
- Vértisztító
Ez a kis csokor csak a töredéke azoknak a fűszernövényeknek, melyeket használhatsz a főzésed során.
Ezentúl amikor kezedbe kerül valamelyik nemcsak finom ízére, illatára gondolsz majd, hanem tudatosan alkalmazod őket önmagad és családod egészségének megőrzése érdekében.
Neked melyik a kedvenc fűszernövényed? Melyiket használod a leggyakrabban és miért? Tudod milyen az élettani hatása a szervezetre?
Oszd meg velünk véleményed, tapasztalatod!
Permalink
Húú nem is tudtam, hogy ezek a fűszerek segítenek a fogyókúrában is! Köszönöm szépen ezt a jó kis összefoglalót!
Permalink
Anna, én azt sem tudtam, hogy van olyan fűszer ami a elősegíti a fogyásomat. Azt hittem a fűszerek csak az ételek ízesítésére szolgálnak, de most már egészen más szemmel nézek rájuk 😀
Permalink
A chilit ismertem erről az oldaláról és tudom, hogy a citromnak is van zsírégető hatása.
Permalink
Én a fekete-köményt keresem.
De sehol sem találom.
Esetleg tudja valaki, hogy hol
lehet megvásárolni?