Ebédelj, mint a polgár?

A reggeli után természetesen az ebéd jön, és a királyi lakoma után egy szerényebb, de bőséges étkezésre buzdít a jól ismert szólás. Amint azt előző cikkünkben kifejtettük azonban, hogy a reggeliről szóló rész nem állja meg teljesen a helyét, úgy ahhoz mérten az ebédre sem egészen igaz. Ha a hasonlatokat mennyiségekre váltjuk, tehát a királyi lakoma tápanyag és energia tekintetében többet jelöl, mint a polgári étkezés, akkor a valóságban inkább fordítva lenne igaz ez az állítás. A nap folyamán az ebédnek kell a legkiadósabbnak lennie, persze ez nem azt jelenti, hogy mindenből két adagot lehet ilyenkor enni, a mértéket ekkor is meg kell tartani.

Az környezet

Ebédelni nagyon fontos, szerencsére a legtöbb ember ezt abszolút tartja, a munkahelyeken kötelező ebédszünet alatt pedig ha csak pár gyors falat erejéig, de esznek valamit az elfoglalt irodisták is. Azonban az utóbbi példánál maradva, a számítógép előtt, sebtében elfogyasztott hideg szendvics, bár kalória tartalmát tekintve lehet kedvező, és tápanyagtartalmát tekintve sem olyan rossz, ha alacsony zsírtartalmú sonka vagy sajt és sok zöldség van benne, de egészségünk és jó közérzetünk szempontjából nem a legkívánatosabb. Mivel nem teremtettük meg az étkezéshez a környezetet, nem tudunk az ételre koncentrálni, így agyunk is lemarad egy kicsit, nem indul be időben az emésztés, az emésztőnedvek és enzimek elválasztása késik, így elégtelen lesz az egész folyamat. Az ebédlőben elfogyasztott meleg étel azonban már a látványával és az illatával elindítja az emésztést, így gyorsabb, hatékonyabb és kellemesebb lesz az egész folyamat. A nyugodt környezet, a munkatársakkal való beszélgetés, a jól megrágott falatok mind-mind segítik, hogy a tápanyagok maximális kihasználással jussanak el végül sejtjeinkhez.

Az ebédünk

Persze nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk. A legjobb az, ha magunknak tudunk készíteni és másnapra elcsomagolni ételt, de az ételfutárok kínálatában is szerepelnek fogyókúrás menük. Ezekről érdemes kikérni szakember véleményét, főleg ha kalóriaszámítást végzünk és az étlapon feltüntetett adatokat akarjuk használni (személyes tapasztalatom, hogy akadnak hibák az ott feltüntetett értékekben). De mit is együnk? Egy kis tányér, könnyű, híg leves ideális választás első fogásnak. Legyen az borsó, zöldség, vagy joghurtos gyümölcsleves, alacsony energia tartalmuk, de fantasztikus telítőképességük miatt rendkívül kívánatos fogások, ha az ember fogyni akar. Nem mellesleg ebben a nagy hőségben megfelelő folyadékpótlás gyanánt is. Ezután egy szelet hús, kevés barna rizs és rengeteg zöldség egy kiadós ebédet garantál. Persze a második fogás sokféle lehet, igyekezzünk minél változatosabban összeállítani a heti menüt. Szóba jöhetnek rakott ételek, tepsiben sült húsok zöldséggel, vagy gyümölccsel, pácolt csirkemell és társai. Köret gyanánt, amennyiben nem egytálételről van szó, mindig legyen valamilyen friss saláta. Nem kell minden nap salátából és paradicsomból álló, kevés olajjal és citromlével meglocsolt salátát enni, keressük izgalmas recepteket, használjuk többféle hozzávalót, vagy éppen egy-egy összetevőből álló salátákat váltogassuk, mint például a paradicsomsaláta, uborkasaláta, káposztasaláta, kovászos uborka. Tehát legyünk kreatívak, ne ragadjunk le egy ételféleségnél, különben hamar elveszíthetjük a motivációnkat az életmódváltással kapcsolatban. A tésztaételek is szóba jöhetnek, de vásároljunk durumtésztákat, ugyanis az azokban lévő keménítő lassabban szívódik fel, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ügyeljünk rá, hogy egy étkezés alkalmával 70 grammnál ne fogyasszunk több száraztésztát vagy rizst, valamint 150 grammnál több burgonyát, sőt, egész nyugodtan csökkenthetjük 50 illetve 100 grammra, mellé pedig fogyasszunk sok zöldséget. A mennyiségek természetesen egyénileg eltérhetnek, de egy kis odafigyeléssel izgalmas, változatos menüt tudunk összeállítani magunknak.

Összegezve

Az ebéd tehát az egyik legfontosabb étkezés, amit semmiképp ne hagyjunk ki. Fontos az, hogy nyugodtan tudjuk elfogyasztani az ételünket, és arra a negyed órára igenis hagyjuk a munkát, és hangolódjunk rá az előttünk fekvő ebédre. Inkább a leveseket részesítsük előnyben, mint a desszertet, de ha édesítőszerrel, sok gyümölccsel készítünk süteményt, akkor egy könnyű fő fogás után bátran fogyasszuk el azt, bár ezt a szokást igyekezzünk heti egy-kettőnél többször nem eljátszani. Az ebéd alapja legyen valamilyen zöldség vagy gyümölcs, kevés szénhidrát, és közepes mennyiségű fehérje (kb. 100-150 gramm hús). Kevés zsiradékot használjunk, a hús- és tejtermékek közül is a zsírszegényt válasszuk. Így kordában tudjuk tartani az energiabevitelünket, megfelelő mennyiségű rostot, ásványi anyagot és vitamint vittünk be, valamint elég fehérjét ahhoz, hogy a fogyás ne az izmainkat fenyegesse.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük