Egyre több az elhízott gyerek Magyarországon

” Egyre több az elhízott gyerek Magyarországon! ” hangzott el ma a híradóban.

Olyannyira komoly a probléma, hogy a szakemberek szerint 20 év múlva nem lesz egészséges felnőtt.

A kövér gyerekek száma az elmúlt 20 évben megháromszorozódott. A 10 év alatti gyermekek között minden negyedik lány és minden ötödik fiú súlyfelesleggel küzd.

Egyre gyakrabban jelentkeznek gyermekeken azok a betegségek amik eddig csak a felnőttekre volt jellemző mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák valamint a daganatos betegségek.

 

Ahogy ezen gondolkoztam eszembe jutott Nagymamám szomszédja Irma néni aki 94 évesen halt meg ebben az évben. Ne gondoljátok, hogy betegség végzett vele, egyszerűen megöregedett. Pici, filigrán néni volt aki mindig lótott-futott a faluban, tele volt energiával a betegséget hírből sem ismerte.
 
Aztán ott van Évi barátnőm nagymamája, aki 87 éves. A mai napig egyedül él, önellátó. Pár éve, hogy egyensúlyzavarral küszködik, azóta kevesebbet mozdul ki otthonról, de az élete nagy részét egészségesen, betegség nélkül töltötte.
 
98 évig élt egy közeli rokonom nagymamája. A mai napig előttem van, ahogy ült az udvaron a padon és színes nejlonzsák csíkokból lábtörlőket horgolt és élvezte az életet.
 

Vajon mit tudnak, tudtak ők amit mi nem?

 
Valószínűleg soha nem ittak kólát vagy ha mégis akkor nem üvegszámra vedelték. Nem ismerték a chipszet, a gyorséttermi kajákat, egyik sem dohányzott. A sport a mai napi értelemben kimaradt életükből, de mindennap mozogtak, dolgoztak nem punnyadtak a tv előtt órákat. Fontosabbra tartották az emberi kapcsolatok ápolását mint holmi tv sorozatot vagy számítógépes játékot.

Elégedetten, boldogan éltek pedig nem volt könnyebb életük mint nekünk.

 
 
Erre jött az újabb gondolat. Vajon mi milyenek leszünk ha megöregszünk?
 
 

2 hozzászólás


  1. Egyáltalán nem meglepo hogy hízak a magyarok.A hétvégén kimentem egy eléggé felkapott strandra.Az osszes étkezde és bufé kínálata ebbol állt: hamburger sultkrumpli, lacipecsenye + hasábburgonya,rántott karaj hasábburgonyával,sertésporkolt hasábburgonyával,sult kolbász hasábburgonyával,pizza,szekérkeréknyi lángos tatármártással…amikor megkérdeztem hogy nem lenne-e párolt rizs vagy fott krumpli,zoldségkoret a grillezett csirkemellhez úgy néztek rám mint egy félkegyemure vagy mint aki a Holdrol jott.

    Válasz

  2. Sajnos meg sem fordul a fejükben, hogy lehet más is a sült krumplin kívül. A legszebb amikor erre rá is kérdezek és azt a választ kapom, hogy nincs rá igény. Hát ez elég érdekes válasz. Arra, hogy ez milyen felmérésnek az eredménye már nem tud válaszolni.
    A legjobb amit tehetünk, hogy viszünk magunkkal otthon elkészített egészséges finomságot! 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük