Miért nem fogyókúrázik a Fatorexiás?

Mi az a fatorexia? Miért kell neki fogyókúrázni? Vetődhetnek fel benned ezek a kérdések.

Az anorexia nervosa, a bulímia mindenki által ismert önértékelési zavar. A fatorexiáról viszont nem vagy csak nagyon kevesen hallottak, pedig ez ugyanolyan gyakori mint az előbb említett két betegség.

A fatorexia egy olyan testképzavar, mely során a Beteg soványnak látja magát még akkor is ha jelentős túlsúlyt cipel.

Sara Bird kétgyermekes anyuka nevéhez fűződik a fatorexia elnevezése. Sara hiába állt nap mint nap a tükör elé, karcsúnak és egészségesnek gondolta magát, mígnem a háziorvosa mérlegre nem állította. Ekkor a hölgy nagyon meglepődött hiszen a mérleg bőven 100 kiló fölött állt meg. Az asszony eddig a pillanatig nem látta magán a zsírpárnákat, úgy gondolta, hogy testmagasságához ideális a testsúlya. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ő az anorexia nervosaban szenvedőkkel ellentétben nem kövérnek hanem normál testsúlyúnak látja magát.
 

A fatorexia veszélyei

A Beteg nem ismeri fel, hogy túlsúlyos ezért gyakori, hogy magas szénhidrát tartalmú, cukros, zsíros ételeket töm magába ennek következtében folyamatosan hízik. Az egyre nagyobb túlsúly miatt életveszélyes állapotba kerülhet.
A legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy a környezet nem hívja fel a Beteg figyelmét a problémára! A túlsúlyról, a kövérségről nem nagyon beszélünk mert nem akarjuk megbántani a másikat, szemérmesen kezeljük a dolgot, főleg ha az illető értésünkre adja, hogy Ő bizony teljesen jól érzi magát a bőrében. Másrészről igen nehéz eldönteni egy túlsúlyos emberről, hogy mennyire van tudatában a kialakult és egyre inkább elmérgesedő problémának.
 

A Fatorexia jelei

 • A Beteg kerül minden olyan helyzetet ahol szembesülhet a valósággal  (pl. egész alakos tükör)
 • Nagyon ügyel a frizurájára, a sminkjére és az egyéb olyan szépségápolásra amit kontrollálni tud
 • Nagy, elasztikus anyagból készült ruhákat hord
 • A ruhaméretre utaló címkét kivágja a ruháiból
 • A fényképeken mindig úgy helyezkedik, hogy ne látszódjon teljesen
 • Ha olyan helyen étkezik ahol mások is látják akkor keveset eszik
 • Titokban sokat eszik
 • Nagy, figyelemfelkeltő ékszereket hord, hogy ezzel vonja el mások tekintetét a túlsúlyáról

 

A Fatorexia kezelése

Ugyanúgy mint az anorexia nervosa-nal itt is pszichológus segíthet a Betegnek.
Mivel a fatorexiaban szenvedőknek nincs betegségtudatok, ezért a terápia során a fő hangsúlyt a betegség felismertetésére kell fektetni. Fel kell, hogy ismerje azt, hogy kezelésre van szüksége, azt hogy a jelentős túlsúly ártalmas az egészségére és változtatnia kell az életmódján. A fogyókúra csak ezután lehet sikeres.
Ugyanúgy mint Saranál aki amint felismerte a problémáját változtatott életmódján, ügyelt az étkezésre és elkezdett sportolni. Ma már valóban egészségesen éli mindennapjait.

 

Ha véleményed szerint a Te  környezeteben is előfordulhat fatorexiában szenvedő Beteg, ne késlekedj oszd meg vele ezt a bejegyzést most!

2 hozzászólás


 1. Hát szerintem bugyutaság, hogy valaki csak azért, mert valaki túlsúlyos és nagy ékszereket hord, meg imádja sminkelni magát, na meg úgy öltözködik, hogy előnyös legyen az alkatához, még nem beteg! Vagyis nem ilyen fatorexiás! Én felvállalom, hogy túlsúlyos vagyok, mégis kerülöm az egészalakos tükröket, bár a koleszban van, és attól függetlenül megnézem, hogy jól áll e rajtam valami. Imádok sminkelni, szeretem az ékszereket… És igen, szoktam nassolni, de ettől függetlenül nem vagyok fatorexiás, nem vagyok beteg, belátom, hogy problémák vannak a súlyommal. Jah, és a ruhacimkémet is sokszor kivágnám, nem azért mert vékonynak gondolom magam, hanem mert szar tudni, hogy XXLes felső kell nekem:)

  Válasz

  1. A fatorexia egy testképzavar, mely során a Beteg nem ismeri fel, hogy Ő túlsúlyos vagy ha fel is ismeri akkor is elnyomja magában és tagadja még önmaga előtt is a súlyproblémáját.

   Természetesen nem minden túlsúlyos lány fatorexiás aki nagy ékszereket hord. Mégis oda kell rá figyelni mert van akkora túlsúly ami már az életedet veszélyezteti ugyanúgy mint ahogy az anorexiánál is van az a fázis amikor már nem lehet segíteni a Betegen.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük