Fogyókúra Gyilkosok # 1. rész

Eleged van a túlsúlyból adódó problémákból! Végre meghoztad a döntést, hogy felrúgod eddigi nasizós, folytonevős, csak este eszem de akkor rengeteget életstílusod és fogyókúrába kezdesz.
Talán az első 3-4 nap vagy az első 1-2 hét amikor még a kezdeti lelkesedés tombol benned könnyen ellenállsz a kísértésnek, de eljön az a pont amikor egyre sűrűbben egyre agresszívebben támadják fogyókúrád ill. akaraterőd a fogyókúra gyilkosok. Na ekkor kell még erősebbnek még elszántabbnak lenned, be kell vetni minél több praktikát, hogy a végső harcot Te nyerd meg.

Lássuk mik azok amik ott lebegnek a fejed fölött és ha nem figyelsz a fogyókúrád gyilkosává válnak.
 

Első számú Fogyókúra Gyilkos:  Gyorséttermek:

Ha most arra gondolsz, hogy elkezdek papolni a gyorséttermek káros hatásairól akkor tévedsz! Nem teszem!
Ehelyett összegyűjtöttem egy-két információt olyan emberekről akik saját bőrükön tapasztalták a gyorséttermek „áldásos” hatásait.

 

Az első ilyen ember Morgan Spurlock filmrendező, aki 2004-ben úgy gondoltam filmet forgat a a McDonald’sról. A hitelesség kedvéért vállalta a főszerepet és 30 napon keresztül csak gyorséttermi kaját fogyasztott.

Hogyan valósította meg?
Reggelire, ebédre és vacsorára csak a McDonald’s étlapján szereplő menüt fogyasztott el szőröstől-bőröstől, azaz minden nap megevett minimum 3 adag menüt. A 30 nap alatt minden ételt végigevett ( legalább egyszer ) amit a McDonald’s-ban kapni lehetett. Önmagától soha nem kért nagyobb menüt, de ha felajánlották neki a nagyobb adagot akkor élt a lehetőséggel. A testmozgását pedig egy átlagos amerikai ember testmozgásához igazította ( ez kb. naponta 5000 lépés ).

Mi lett az eredménye?

Testsúlygyarapodás:
1 hónap elteltével Spurlock testsúlya 11 kilóval lett több mint a film forgatása előtt volt.

Rossz közérzet:
Szinte állandó erős fejfájás gyötörte melyet a bevitt táplálékban található tartósítószerek okoztak.
Depressziótól, hangulatingadozástól, levertségtől szenvedett és elmondása szerint ezek csak akkor enyhültek ha betért egy McDonald’s-ba és jól belakmározott. Miért? Mert rabjává vált a gyorséttermi kajáknak és elvonási tünetek jelentkeztek nála ha nem vitte be szervezetében a a napi szokásos adagot.

Mitől alakult ki a függőség? A magas vércukorszint eufóriás hangulatot okozott, mivel a gyorséttermi kajával bevitt tápanyag magas cukor és zsírtartalma miatt hirtelen megemelkedett Spurlock vércukorszintje majd nagyon rövid idő alatt le is csökkent. Ekkor szervezete szinte tudat alatt arra ösztönözte, hogy újra egyen valamit amitől ismét megemelkedik vércukorszintje.
Olyan ez mint a dohányzás hozzászokik a szervezet, majd szinte követeli a napi nikotin bevitelt sőt egyre többet és többet kíván.

A film forgatás befejezése után Morgan Spurlocknak 14 hónapjába került, hogy visszakapja eredeti testsúlyát és egészségét.

 

A második ember Sally Davies Manhattanben élő fotóművész. Ő egy városi legenda miatt találkozott a gyorséttermi ételek meghökkentő sőt megdöbbentő tulajdonságával. A legenda szerint valaki 12 éven keresztül őrizgetett egy hamburgert szinte eredeti állapotában mert az bizony nem akart bomlásnak indulni.
Sally, hogy bebizonyítsa a városi legenda hitelességét vagy csak egyszerűen kíváncsiságból elment a lakásához legközelebb eső gyorsétteremben ( McDonald’s ) és vásárolt egy hamburgert és egy adag sültkrumplit. A terve az volt, hogy fotósorozatot készít a bomlásnak indult hamburgerről. A tervét viszont meghiúsította az a 78 -féle adalékanyag melyet tartalmazott és tartalmaz ma is a gyorséttermi hamburger.

Mit tapasztalt a fotóművész?

A második nap semmi illata nem volt a hamburgernek és a sült krumplinak. Sőt még Sally kutyái sem tanúsítottak érdeklődést az étel iránt.
A hamburgerben lévő húspogácsa és a sültkrumpli állaga annyiban változott, hogy egy picit összefonyadt. A hamburger zsemle megkeményedett, felszíne műanyagos tapintatú és kissé fényes lett.

Sally több mint fél évig kísérte figyelemmel a lebomlani nem szándékozó hamburgert. Eleinte naponta majd egyre ritkábban készített róla fotót háta szembetűnőbb lesz a változás, de hiába a penész és a rothadás messze elkerülte a gyorséttermi kaját.

 

A harmadik ember egy brazil McDonald’s dolgozó, aki 12 évig dolgozott az étteremláncnál. Ez idő alatt 30 kiló pluszt szedett magára. Közel 4 millió forintot ítélt meg neki a bíróság miután beperelte a gyorséttermi láncot. A bíróságon azzal érvelt, hogy szinte rettegett, hogy az McDonald’s ellenőrei akik álvásárlók voltak nem fognak megelégedni a minőséggel. Ezért kényszerszerűen kóstolta meg az általa elkészített ételeket. Ráadásul minden nap járt neki egy adag ingyen menü is ami szintén elősegítette a súlygyarapodását.
 
 

Miért olyan népszerű a gyorséttermi étkezés?

A mai rohanó világban szinte semmire nincs időd, beugrasz egy gyorsétteremben ahol pillanatok alatt megkapod amit enni szeretnél, legalább ennyire gyorsan be is falod azt és már rohansz is tovább.
Pedig tudod, hogy mennyire fontos, hogy lassan egyél, élvezd ki az ételek ízét és az agyadnak legalább 20 perc kell, hogy a jóllakottság érzését közvetíteni tudja.

A barátaiddal moziba készülsz megbeszélitek, hogy az egyik kedvenc gyorséttermi kajálda előtt találkoztok. Ha már ott vagytok akkor a mozi előtt beugrotok és bekaptok valamit.
Próbáljátok ki, hogy egy salátabár előtt találkoztok és kipróbáljátok a legújabb salátájukat. A sok finom zöldségtől felfrissültök, energiával töltődtök fel és nem utolsó sorban nem fogtok belesüppedni a moziszékbe fáradtan, leterhelt gyomorral.

Ma divat gyorsétterembe járni de ki mondja, hogy kövesd a divatot. Teremts Te saját magad divatirányzatot. Hívd meg barátaidat a Te gyorséttermedbe ahol készítesz nekik frissítőként egy nagy adag Smoothie-t vagy főételnek Fűszeres tengeri halat salátával. Desszertnek amit még a moziban is rágcsálhattok csinálj Müzlikorongokat. Sőt jó móka lehet ha együtt készítitek el a menüt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük