Tetzsírszázalék

Itt a nyár ilyen korra mindenki elérte a számára kijelölt bikini alakot :). Valaki fő célnak csak a kilók csökkenését tűzte ki céljának. Van, aki formálódni szeretett volna. Más emberek más célok! Most minden nap előkerülnek olyan kifejezések, amikkel nem is vagyunk nagyon tisztában: testzsírszázalék, BMI, viszcerális zsírszint. A következő 3 cikkben ezeket fogjuk átnézni.

Testzsir_fogyokurablog1
Mit jelent a testzsírszázalék?
A testzsírszázalék a test zsírtömegének és a teljes testtömegnek a hányadosa; vagyis meghatározza, hogy a test hány százalékát alkotja zsír. A testzsírszázalék mérés a fogyás sikerességének és az egészségnek a mércéje. A testzsírszázalék mérés segítségével pontos képet kaphatsz arról, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegnek. A testzsírszázalék mérés során a mérőműszer egy nagyon gyenge, egyáltalán nem érezhető elektromos áramot bocsájt át a testünkön, mellyel meghatározható a test elektromos ellenállása (impedanciája). Ez az ellenállás nagyban függ a testben felhalmozott zsír mennyiségétől, mivel a zsírszövet rosszul vezeti az áramot.
Néha a kilók becsapnak;)

Ha fogyókúrázol ne a leadott kilók alapján értékeld a fogyásod, hanem a testzsírszázalék csökkenése alapján. Ha azt látod, hogy hétről-hétre egyre kevesebb kilót mutat a mérleg, de a testzsírszázalék nem, vagy csak alig csökkent, akkor a fogyás főként izomból történt és nem a zsírpárnák csökkentek. Ilyenkor át kell gondolnod, hogy min változtass. A fogyás egészséges heti mértéke maximum 0,5 és 1,0 kg között lehet. Van olyan hét is, hogy a kilók egyáltalán nem csökkentek, de a testzsírszázalék igen. Ez azt jelzi, hogy ismét fogytál, de ha csak a kilókat nézted volna, akkor tévesen úgy gondolhattad volna, hogy nem fogytál, pedig igen.

testzsir_fogyokurablog_jarabik_marti

Mennyi az ideális testzsírszázalék?
Le kell szögeznem, hogy a testnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra, ami nők esetében magasabb, hormonális okokból.
A zsírszöveteknek több feladata is van, úgy mint a belső szervek védelme, a hőszigetelés vagy a vitaminok tárolása. Fontos, hogy a testzsírszázalékunk mindig egy ideális tartományban legyen, ellenkező esetben számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet, ha túlságosan megnövekszik, vagy épp lecsökken.

Nők testzsírszázalék táblázata:

Kor Alacsony Normális Magas Nagyon magas
20-39 21% alatt 21-32,9% 33-38,9% 39% felett
40-59 23% alatt 23-33,9% 34-39,9% 40% felett
60 felett 24% alatt 24-35,9% 36-41,9% 42% felett

A sport életForma! Sportolj Te is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük