Nagyon sok csirkemellet fogyasztok a fogyókúrám során. Az elkészítés során legtöbbször kicsontozva készítem el a pipihusit ezért a fennmaradó csont feleslegessé válhatna, de nálam ez nem így van.
Az összegyűjtött csontokból remek ízesítő alaplét készítek amit később felhasználhatok a fogyókúrás ételek elkészítése során!
Csirkés alaplé
Hozzávalók:
- kb. 2 kiló csirkecsont ( bármilyen lehet )
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál póréhagyma
- 3 db zeller (szárral, levéllel együtt )
- fél citrom
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 5-6 babérlevél
- 2 ág rozmaring
- 1 teáskanál szemes fekete bors
- 5-6 l víz
Hogyan készítsd el?
A csirkecsontokat egy nagy lábasba teszem, felöntöm a vízzel és lassú lángon felforralom. Vigyázni kell, hogy ne rotyogjon éppen csak mozgolódjon a víz. A tetején keletkező habot kanállal leszedem és miután már nem képződik új hab beleteszem a többi hozzávalót is. Fedő alatt legalább 2 órán át lassú tűzön főzöm. Ezt követően még fedő nélkül is főzöm kb. 1 órát, majd leszűröm a kész levet, ebből az adagból kb. 4 liter alaplét kapunk. A leszűrt lét azonnal felhasználhatjuk vagy kiporciózva lefagyaszthatjuk.
Permalink
A hétvégén húslevest főzök a családnak. Gondoltam csinálok egy akkora adagot, hogy annak a levéből le tudjak fagyasztani a későbbi ételek elkészítéséhez! Nálunk úgyis mindenki csak a zöldséget és s húst eszi ki a levesből és a lé nagy része eddig mindig megmaradt 😀
Permalink