A túlsúly hatása a szervezetünkre

Azon kívül, hogy nem szép, még árt is. Igen sajnos az elhízásról nem igazán mondhatunk semmi pozitívat, ami esetleg enyhítené a túlsúllyal rendelkező emberek lelkét. Mert hát nem csak a tükörbe nézve kaphat az ember szívrohamot, amikor meglátja terjedelmes hurkáit, de az idő múlásával, és a zsírpárnák gyarapodásával, az érrendszerben végbemenő káros folyamatok hatására is erre a sorsa juthat. Számos egészségügyi kockázat, lehetetlen ruhaméretek, különféle, drága gyógyszerek és fecskendők sora várhat egy elhízott emberre, ami nem csak tükörben látszik meg. De mik ezek a kockázatok?

Cukorbetegség

A II-es típusú cukorbetegséget régebben időskori címmel illeték, ugyanis leginkább időskorban jelentkezett. Ma már túlsúlyos gyerekeknél is diagnosztizálták, így az egykori cím már nem igaz rá. És valóban, az elhízás mára olyan méreteket öltött, hogy annak egyik elsőszámú következményének elterjedése nem meglepőmódon vírusként terjed, holott egy nem fertőző betegségről beszélünk. De miért alakul ki, és miért rossz ez az állapot? Az elhízás leginkább az energiamérlegünk felborulása miatt alakul ki, tehát több kalóriát/energiát viszünk be, mint amennyire szükségünk van, a maradékot a szervezet pedig, zsírszövetként elraktározza. Ez nagyon hasznos tud lenni ínséges téli időkben, de ma már nem igazán beszélhetünk éhezésről, még téli időszakban sem, hisz a boltok polcain ugyanannyi áru vár minket, mint nyáron. Így nem is csoda, hogyha az ember mértéket nem ismerve veszi magához a táplálékot. Tegyük hozzá, hogy ez a kalóriadömping általában nem főzelékből és roston csirkemellből származik, hanem süteményekből, kekszekből, cukros üdítőkből és társaikból. Ezek igencsak nagy mennyiségű finomított szénhidrátot tartalmaznak, amik ilyen mértékben nagyon megizzasztják a hasnyálmirigyünket, ugyanis a felszívódott cukor inzulint igényel. Elsőnek mégis a sejteknél lesz az elváltozás, ugyanis egyre kevésbé akarják már felvenni a cukrot, így több inzulinra lesz szükségük (ez a jelenség az inzulinrezisztencia). A hasnyálmirigy viszont nem minden esetben tud lépést tartani a bevitt szénhidrát lökettel és a sejtek növekvő inzulinigényével, egy idő után kimerül, elmarad az elégséges inzulin válasz, ami azt jelenti, hogy a cukor (jelen formájában a glükóz) a vérünkben marad, mert nincs ki a sejtekhez kísérje őket (ezt a szerepet tölti be az inzulin). A magas vércukorszint viszont nagyon nem előnyös számunkra, ugyanis tönkre teheti a hajszálereket, az idegeket.  Elsőként a lábra kerül sor, minek következtében az ember nem érzi a vágásokat, a kavicsot a cipőjében, a sérüléseket, és könnyen fertőzést kaphat, végül teljesen elhalhat a láb, és amputálni kell.

Szívérrendszeri elégtelenségek

Elhízott embereknél a vérzsírszintek sem megfelelőek, sőt mi több a cukorbetegség egyik elöljárója a magas LDL (rossz koleszterin) és triglicerid szint, valamint az alacsony HDL (jó koleszterin) szint. Ezen értékek hozzájárulnak az erek falán képződő plakkok kialakulásában, ami érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz, vagy akár infarktushoz is vezethet.

Alvás

A jócskán elhízott embereknél gyakran fordul elő alvási elégtelenség. Talán észre se veszi az illető, mert este lefekszik, elalszik és reggel ébred. Csak azt érzi, hogy fáradt, aluszékony, semmi kedve fölkelni, még akkor sem, ha esetlegesen korábban fekszik le, és bőven 8 órákat alszik. Ez azért lehet, mert a felhalmozódott zsír a légcsőnél, tehát a toka éjszaka elnyomhatja a légcsövet és lényegében pár másodpercig az ember nem kap levegőt. Ekkor amolyan kis mikroébredést él meg az ember, helyzetet változtat, hogy kapjon levegőt, és visszaalszik, de emiatt a kis ébredések miatt sosem kerül igazán a mélyalvás fázisába, nem piheni ki magát igazán. Erre megoldást nyújthat egy speciális légzőszerkezet, amit ennek orvoslására fejlesztettek ki.

A mozgás megoldás lehet

A mozgás jótékony hatásai itt is megmutatkoznak. Az ember nem csak fittebb és energikusabb lesz egy pár hét rendszeres mozgás után, de segít a formás lefogyásban, és a fenti betegségek megelőzésében vagy a már meglévő tünetek enyhítésében is szerepe van. Mozgás hatására az inzulinrezisztencia csökken (tehát a sejtek kevesebb inzulin hatására is felveszik a glükózt a vérből így csökken a vércukorszint), a szövetek vérellátása és az erek rugalmassága nő, ezáltal csökken a vérnyomás. Nem mellesleg csökken a testzsír. Egy jól összeállított étrend és megfelelő mennyiségű mozgás egész biztosan meghozza a várt eredményt.

10 %-os testtömegcsökkenés esetén az alábbi értékek is ennyivel csökkenek:

Vércukorszint                                  0,14 mmol/l

Összkoleszterin                                0,3 mmol/l

Szisztolés vérnyomás                     6,6 Hgmm

Diasztolés vérnyomás                   19,6 Hgmm

 

Metabolikus szindróma

Ezt a megnevezést a következő tünetegyüttesre használjuk: magas vércukoszint, magas LDL és trigliceridszint, alacsony HDL szint, magas vérnyomás és hastájéki elhízás (ezt nevezzük alma típusúnak, ami nem csak esztétikai probléma a körtetípusúval ellentétben). Ez egy összetett probléma, komoly egészségügyi kockázattal, sok-sok egészségben eltöltött év hiányával. Ne hagyjuk hát, hogy eddig fajuljanak a dolgok, mert lehet most még csak egy kis hurka a csípőn, de ha „nem tartjuk kordában” komoly következményei lehetnek. Nem kell ész nélkül fogyókúrába kezdeni, nem kell erőnkön felül a kondiban taposni a gépeket, de nem szabad nyugtázva tovább falni a süteményt és a zacskó csipszet, mert ezzel csak saját magunknak ártunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük