Az a fránya Narancsbőr

 

Mi is az a Narancsbőr?

A narancsbőr azaz a cellulit kialakulása során a bőr alatti kötőszövet elveszti rugalmasságát és a laza közőszövet között felszaporodnak a nagymértékben megnőtt elkocsonyásodott zsírsejtek. Ezáltal a bőr göröngyössé, hepehupássá válik és olyan hatást kelt mint a narancs héja.

 

Mitől alakul ki?

 

  • Helytelen táplálkozás: A sok cukor, szénhidrát, túlzott sófogyasztás, melynek nagy része elraktározódik szervezetünkben. A kevés rostanyag bevitel során bélműködésünk lelassul, renyhébb lesz így nem tudja megfelelő gyorsasággal kiüríteni a salakanyagokat.
  • Mozgásszegény életmód: Ülünk az iskolapadban, ülünk a moziban, ülünk otthon a számítógép előtt és egyre kevesebb időt töltünk aktív mozgással, sporttal. Ez lelassítja a vérkeringésünket, a nyirokkeringésünket ezáltal szervezetünkben felhalmozódnak a méreganyagok.
  • Máj és vese működésének zavara: E két szervünk szintén a méreganyagok kiválasztásában játszik szerepet.
  • Dohányzás, melynek hatására lassul a vérkeringésünk.
  • Hormonális okok: Ha megemelkedik szervezetünkben az ösztrogén és a májunk nem tudja megfelelően lebontani akkor az elraktározódik és hatására megnő a szervezet zsír- és vízraktározása.
  • Stressz
  • Kevés folyadékfogyasztás: Ha nem viszünk be szervezetünkben megfelelő mennyiségű folyadékot akkor anyagcserénk, keringésünk lelassul, vérünk besűrűsödik.

 

A narancsbőr nem egyik napról a másikra alakul ki, ez egy folyamat melyet a fent leírt tényezők elősegítenek.

 

Fokozatai:

 

 

  • Első fokú narancsbőr: Ránézel a combodra, hasadra, fenekedre és nem látsz eltérést a bőrön. Ez jó jel, de nem azt jelenti, hogy nincs narancsbőröd. Hiszen az első fokú narancsbőr csak úgy zárható ki ha két ujjad közé fogod a bőröd valamelyik testtájadon. Abban az esetben ha az összecsippentett bőrödön megjelennek az apró behorpadások, gödröcskék akkor már diagnosztizáltad is magadon a narancsbőr első  stádiumát.
  • Másod fokú narancsbőr: Ha állsz a tükör előtt már látod a bőrödön az elváltozást ez már súlyosabb fokú mint az előző kezelése is nehezebb.
  • Harmadik fokú narancsbőr: Akár állsz, akár fekszel, sőt még a ruhán keresztül is kirajzolódik a narancs héjára emlékeztető bőrelváltozás.

 

Minél nagyobb fokú a narancsbőröd annál nehezebb megszabadulni tőle. Sok kitartásra, türelemre és munkára van hozzá szükséged.

 

Tévhitek:

 

  1. Csak a túlsúlyos, duci lányoknál jelenik meg a narancsbőr! Nem igaz! A vékony vagy normál testsúlyú lányok ugyanolyan veszélyeztettek mint a duci társaik.
  2.  

  3. Csak szépészeti, kozmetikai probléma! Nem igaz! Az egész szervezet betegsége. Hiszen ha megnézzük a kialakulásának okait már abban láthatjuk, hogy a szervezet egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki. Ha felbomlik az egyensúly akkor szervezetünk nem tud megfelelően működni ennek következtében nemcsak a narancsbőr fog kialakulni hanem egyéb betegségek is. Tehát nem elég helyileg kezelgetni a narancsbőrt hanem az egész szervezetet ápolásba kell venni.
  4.  

  5. Kenegetem az érintett területet és megszűnik a narancsbőröm! Nem igaz! A krémek önmagukban nem nyújtanak megoldást.
  6.  

  7. Csak idős korban tud kialakulni a narancsbőr! Nem igaz! Már kamasz korban kialakulhat a narancsbőr, mely a kor előrehaladtával és a kezelés hiányával csak súlyosbodhat.
  8.  

  9. Csak a combon, fenéken jelentkezhet! Nem igaz! Tény, hogy a comb, fenék az a terület ahol a leggyakrabban megjelenik, de előfordulhat a hastájékán vagy akár a felkaron is.
  10.  

 

Mit tegyünk ha nálunk is megjelent a narancsbőr?

 

 

Természetesen a legjobb és legkönnyebb kezelés a megelőzés, de ha mégsem voltunk elég ügyesek akkor amint észrevettük azonnal figyeljünk rá oda és ne hagyjuk eluralkodni.

 

Táplálkozás: Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt főként nyersen ill. párolva. Ezek nemcsak vitaminokban gazdagok, de vízhajtó hatásuk révén elősegítik a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartását.
Ahhoz, hogy anyagcserénk is rendben legyen együnk minél több rostban gazdag élelmiszereket.
Kerüljük az úgynevezett „junk food” ( hulladék étel ) azaz a gyorséttermi ételeket, a zsíros húsokat, a tartósítószerrel agyontömött élelmiszereket.
Csökkentsük a cukor bevitelünket ( pl. cukros üdítők, péksütemények, stb ).

 

Folyadékfogyasztás: Szervezetünk 1-1,5 liter folyadékot veszít verejtékezéssel, anyagcserével, tüdőnkön keresztül naponta, fontos, hogy ezt pótoljuk. Naponta legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk egész napra elosztva egyenletesen. Ez lehet ásványvíz, frissen facsart gyümölcs vagy zöldség lé. A lényeg, hogy nem cukros üdítőkkel terheljük a szervezetünket hiszen azzal csak rontjuk és elősegítjük a narancsbőr kialakulását.

 

Rendszeres mozgás, sport: E nélkül nem tudjuk felvenni a harcot a narancsbőr ellen vagy ha igen az bizony csak ideig óráig lesz hatásos. Fontos, hogy súlyfeleslegednek megfelelő testmozgást válassz és ezt rendszeres legalább heti 3 x és kitartóan végezd. A lényeg, hogy ha teheted akkor zsírégető mozgást válassz mint pl. aerobik, gyors séta, kerékpározás, úszás.

Ha megteheted járj kerékpárral vagy gyalog az iskolába. Kerüld a lift használatát. A buszon villamoson utazás közben nyugodtan erősítheted farizmodat ha utazás közben megfeszíted majd ellazítod azt legalább 30-70 vagy akár 100 alkalommal.

 

Bőr feszesítés a tus alatt: Reggel-este a tusinál váltott hőmérsékletű vízzel zuhanyozz. Kezd a megszokott hőmérséklettel majd folytasd 1-2 percig hideggel majd újra jöhet a megszokott hőmérséklet és újra a hideg.

 

Méregtelenítés: Tarts gyümölcsnapot! Ilyenkor egész nap csak a kedvenc gyümölcseidet fogyaszd amennyi csak jól esik. Időzítsd ez valami pihenő napra amikor a szervezeted nem terheled meg pl. dolgozatírással vagy otthoni kemény házimunkával. Ezen a napon relaxálj, olvasgass, töltődj fel.
Ha nem bírod a gyümölcsnapot akkor 1,5 liter ásványvízbe nyomj bele 2-3 citromot ezt fogyaszt egész nap. Került a savanyító ételeket mint cukros üdítő, sütemény, csokoládé!

 

Lazíts: Fontos a lelki egyensúly megtartása. Lazíts, relaxálj.  Menj el egy kényeztető, relaxáló masszázsra, vegyél illatos, habos fürdőt. Hallgass zenét ami ellazít megnyugtat hangulatvilágítás mellett.

 

Jöhet egy kis krémes segítség: Egyre több és több narancsbőr elleni kencefice kapható a drogériákban. Szinte mindegy melyiket választod olcsóbbat vagy drágábbat hatásában mindkettő megegyezik.  Ha a leírtak szerint használod akkor jól bele kell masszíroznod a bőrödbe ami mindenképpen jót tesz, serkented vele a vérkeringésed. A krém feszesíti bőröd, de ne gondold, hogy napi 1x, 2 x bekened és elmúlik a narancsbőr.

Hosszú, kitartó munka szükséges ahhoz, hogy visszanyerd bőröd eredeti vagy ha nagyon súlyos fokú narancsbőröd volt akkor majdnem eredeti formáját.

 

 

1 hozzászólás


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük